Uutiset

rss Uutiset

31.1.2020 9.00

Energia-alalle ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto 1.2. kello 6.00 alkaen

YTN:n hallitus julisti energia-alalle ylempiä toimihenkilöitä koskevan ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon. Kielto koskee myös Akavan Erityisalojen alalla työskenteleviä jäseniä.

YTN:n hallitus julkisti energia-alalle ylempiä toimihenkilöitä koskevan ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon alkaen 1.2. kello 6.00. Kielto on voimassa, kunnes alalle on saavutettu työehtosopimus.


Energia-alan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen voimassaolo päättyy perjantaina 31.1.  


Ylemmät toimihenkilöt YTN:n ja Energiateollisuus ry:n väliset työehtosopimusneuvottelut jatkuivat 29.1. neljännellä neuvottelulla. Työnantaja on ilmoittanut, ettei esimerkiksi kiky-tunteja koskevassa neuvottelussa edistytä ennen kuin ratkaisu syntyy muualla teollisuudessa. Seuraava neuvottelu on sovittu maanantaille 3. helmikuuta.


Toimihenkilöliitot on jo antaneet lakkovaroituksen 1. helmikuuta alkaen; se koskee suurten kaupunkien energiayhtiöitä. YTN ei ole ylempien toimihenkilöiden osalta lakossa mukana. Ministeriö siirsi toimihenkilöiden lakkoa kahdella viikolla, mutta ylityökielto jäi voimaan ja alkaa 1. helmikuuta.


Mistä lisää tietoa?

Akavan Erityisaloilla on vajaat sata jäsentä energia-alan sopimuksen piirissä. Jäseniämme edustaa neuvotteluissa Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Yhteyshenkilö Akavan Erityisalojen toimistolla on neuvottelupäällikkö Amalia Poutanen.


YTN:n päivystyspuhelin palvelee numerossa 040 352 3671 ma-su kello 8-18. Voit myös lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen lakko@ytn.fi.


Oman yrityksesi ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehet ovat apunasi.


Mitä ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto tarkoittaa?

  • Kiellot koskevat kaikkia ylempiä toimihenkilöitä kaikissa energiaa-alan yrityksissä, niin järjestäytyneitä kuin järjestäytymättömiä.

  • Kiellon aikana työtä ja matkustamista tehdään vain säännöllisenä työaikana.

  • Ylityö: ylempien toimihenkilöiden tulee pidättäytyä säännöllisessä työsopimuksen mukaisessa vuorokautisessa työajassa. Lisä- tai ylityötä ei saa tehdä. Kiellon aikana työtä tehdään vain säännöllisenä työaikana. Ennen ylityökieltoa sovitut ylityöt ovat kiellon piirissä.

  • Matka-aika: vapaa-aikana työasioissa matkustamisen kiellon aikana ylemmät toimihenkilöt eivät saa matkustaa työasioissa vapaa-aikanaan, vaan matkustaminen tapahtuu säännöllisenä työaikana.

  • Kielto ei koske kodin ja pääasiallisen työpaikan välisiä matkoja.

  • Lisätyö: lisätyötä on säännöllisen työajan (7,5 h) ylittävä työ, joka ei vielä ole ylityötä. Lisätyön tekeminen on ylityökiellon piirissä eli lisätöitä ei tehdä.

  • Liukumien lisäämiskielto: liukuvan työajan puitteissakin pidättäydytään normaaliin työpäivään, toisin sanoen ei liuta yli normaalin päivittäisen työajan. Pitäydyttävä siis säännöllisessä, työsopimuksen mukaisessa vuorokautisessa työajassa esimerkiksi 7,5 h /vrk. Liukumia ei saa kerryttää.

  • Hätätyö: Jos työ täyttää työaikalain mukaiset hätätyön tunnusmerkit, työ suoritetaan. Ennen työn suorittamista ao. henkilön tulee kuitenkin tarkistaa tunnusmerkkien toteutuminen. Mainittujen lakien mukaan tunnusmerkit ovat, että luonnontapahtuma, tapaturma tai muu seikka, jota ei ole voitu ennakolta tietää, on aiheuttanut keskeytyksen liikkeen, laitoksen tai yrityksen säännöllisessä toiminnassa tai vakavasti uhkaa johtaa sellaiseen keskeytykseen tai hengen, terveyden tai omaisuuden joutumiseen vaaranalaiseksi.



Palaa otsikoihin