Uutiset

rss Uutiset

28.2.2024 12.47

Ammattikorkeakoulujen työehtosopimuksesta neuvottelutulos

- Ammattikorkeakoulujen työehtosopimus vahvistaisi Akavan Erityisalojen jäsenten edunvalvontaa olennaisesti, liitto painottaa. Tulosta käsittelevät seuraavaksi osapuolten hallinnot. Akavan Erityisalojen jäseniä sopimuspöydässä edustaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN.

Ammattikorkeakoulujen omaa työehtosopimusta koskevissa neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos 28.2.2024 aamuyöllä.


Akavan Erityisalojen ammattikorkeakouluissa työskenteleville 600 jäsenelle oma työehtosopimus merkitsisi valtavaa harppausta edunvalvonnassa. Jäsenemme työskentelevät oppilaitosten jatkuvan oppimisen palveluissa, TKI-palveluissa, kansainvälisissä ja viestinnän palveluissa sekä hakijapalveluissa ja hallinnossa.


- Työehtosopimuksen myötä liitomme jäsenet ovat saamassa jatkossa oman luottamusmiehen työpaikoilleen. Jäsentemme työehtojen edunvalvonta vahvistuisi olennaisesti koko korkeakoulusektorilla, kertoo työmarkkinalakimies Anna Zibellini, joka toimi yhtenä YTN:n neuvottelijoista sopimuspöydässä.


- Itsenäinen sopimus ammattikorkeakouluille ja pääsy oman neuvottelujärjestön kautta sen neuvottelupöytään on Akavan Erityisalojen pitkäaikainen tavoite. Sen eteen on tehty vaikuttamistyötä jo kymmenen vuotta. Nyt neuvottelutulos saavutettiin sinnikkyydellä ja hienolla liittojen välisellä yhteistyöllä, Zibellini kertoo.


Ammattikorkeakoulujen henkilöstön palvelussuhteen ehdot ovat tähän mennessä määräytyneet Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen mukaan eikä Akavan Erityisaloilla tai neuvottelujärjestö YTN:llä ole ollut edustusta neuvottelupöydässä. Nykyinen sopimus on voimassa 31.3.2024 saakka.


Neuvotteluja on käyty viime marraskuusta asti. Tulos etenee seuraavaksi sopijaosapuoltenpäättävien elinten käsittelyyn. Akavan Erityisaloissa neuvottelutulosta käsittelee ensin korkeakoulutoimikunta, minkä jälkeen siihen ottaa kantaa liiton hallitus. 


Ratkaisun sisällöstä kerrotaan, mikäli se hyväksytään kaikkien osapuolten hallinnoissa.


Työehtosopimuksen osapuolet ovat Sivistysala ry,  Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. 


Palaa otsikoihin