Uutiset

rss Uutiset

10.10.2018 8.30

Akavan Erityisalat #ykkösketjuun

Akavan Erityisalat on liittynyt mukaan ”ykkösketjuun”-kampanjaan, jonka tavoitteena on saada Suomeen ihmisoikeuksia koskeva yritysvastuulaki.

YkkosketjuYritystoiminnalla ja kansainvälisellä kaupalla on suuri merkitys ihmisoikeuksien toteutumisessa. Yritykset tuottavat tarpeellisia tuotteita ja palveluita, työllistävät ja maksavat veroja, mutta tuotannossa voidaan polkea lasten, työntekijöiden ja yhteisöjen oikeuksia.

 

Kukaan ei halua ostopäätöksillään tietoisesti tukea vastuutonta yritystoimintaa. Kuluttajat haluavat luottaa siihen, että ostettujen tuotteiden taustalla ei ole lapsityövoimaa tai pakkotyötä. Vastuullisuusväitteiden viidakossa liikkuva yksittäinen kuluttaja ei kuitenkaan voi itse olla vastuussa yritystoiminnan ihmisoikeusvaikutuksista. Vastuu ihmisoikeuksista on poliittisilla päättäjillä ja yrityksillä.

 

Onneksi osa yrityksistä noudattaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta vapaaehtoisesti jo nyt. Edelläkävijäyritykset esimerkiksi kartoittavat ihmisoikeusriskejä, auditoivat alihankintaketjujaan, käyttävät vastuullisuussertifioituja raaka-aineita tai tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa. Reilut, kansainvälisiä ihmisoikeusperiaatteita noudattavat markkinat ovat kaikkien etu.

 

Useissa maissa kuten Ranskassa, Sveitsissä ja Alankomaissa on jo lähdetty säätämään yrityksille sitovaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta. #ykkösketjuun-kampanja haastaa Suomen liittymään yritysvastuun edelläkävijämaiden joukkoon. Kampanja kokoaa yhteiskunnan eri toimijat yhteen, sillä ihmisoikeudet ovat liian tärkeitä jätettäväksi pelkän vapaaehtoisuuden varaan.

 

#Ykkösketjuun on kansalaisten, kansalaisjärjestöjen, yritysten ja ammattiyhdistysliikkeen yhteinen kampanja, jota koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch. Mukana on jo yli 80 organisaatiota.

 

Lue lisää ja allekirjoita vetoomus http://ykkösketjuun.fi

Katso #ykkösketjuun -video


Palaa otsikoihin