Uutiset

rss Uutiset

17.1.2023 11.16

Akavan Erityisalat tukee oikeudenmukaista siirtymää

Akavan Erityisalat on mukana yritysvastuujärjestö Finnwatchin luotsaamassa ’Oikeudenmukainen siirtymä nyt!’ -kampanjassa. Tänään alkava kampanja nostaa reilun ekologisen siirtymän yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Ilmastokriisin ja luontokadon torjunta edellyttävät suuria muutoksia yhteiskunnassa. Ihmiskunnan on siirryttävä nopeasti nykyisestä luonnonvarojen tuhlaukseen ja fossiilitalouteen perustuvasta yhteiskunnasta kohti planeetan rajoja kunnioittavaa, ekologisesti kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa.


Monet muutoksista ovat positiivisia mutta kaikki eivät, ja muutosten vaikutukset kohdistuvat hyvin eri tavoin eri ihmisiin. Esimerkiksi liikkumisen ja energian hinnan nouseminen ei kohtele eri alueiden ja tulotasojen ihmisiä samanarvoisesti. Kampanja haluaa käynnistää keskustelun siitä, miten ekologinen siirtymä toteutetaan niin, että se koetaan oikeudenmukaiseksi.


Kymmenen periaatetta vahvistaa siirtymää

Oikeudenmukainen siirtymä nyt! -kampanja esittelee kymmenen oikeudenmukaisen siirtymän periaatetta, jotka on laadittu yhteistyössä ay-liikkeen, ihmisoikeus-, ympäristö-, kehitys- ja sosiaalialan järjestöjen, kirkon sekä maataloustuottajien kanssa. Periaatteissa vaaditaan mm. siirtymäaloilla työskentelevien tunnistamista ja tukemista, osaamiseen panostamista sekä siirtymän suunnittelua ja seurantaa.


 -Periaatteisiin sitoutumalla haluamme varmistaa, että tukea tarvitsevat saavat siirtymävaiheessa apua, tiivistää Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.


Periaatteet on Akavan Erityisalojen lisäksi allekirjoittanut yli 60 suomalaista järjestöä.


Kampanja kannustaa eduskuntavaaliehdokkaita sitoutumaan periaatteisiin ja kertomaan, miten he varmistavat oikeudenmukaisen siirtymän toteutumisen.


Jokainen voi osallistua kampanjaan haastamalla mukaan kansanedustajaehdokkaita ja jakamalla tietoa asiasta omissa verkostoissa sekä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #OikeudenmukainenSiirtyma.


Lisätietoa kampanjasta: oikeudenmukainensiirtyma.fi


Palaa otsikoihin