Uutiset

rss Uutiset

2.10.2018 18.10

Akavan Erityisalat: Irtisanomislakiin tehdyt lievennykset eivät riitä

Akavan Erityisalat on edelleen sitä mieltä, että hallituksen on vedettävä takaisin irtisanomista pienissä yrityksissä helpottava esityksensä.

Hallitus on tehnyt ns. irtisanomislakia koskevaan esitykseensä lievennyksiä. Ne eivät Akavan Erityisalojen mielestä kuitenkaan muuta toiseksi sitä epäkohtaa, että esitys on työntekijän suojeluperiaatteen vastainen. Myös muut aikaisemman esitysluonnoksen moneen kertaan todetut ongelmat ovat jäljellä. 


– Irtisanomista helpotettaisiin uudessa esityksessä alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä, kun aikaisempi raja oli 20 henkeä. Työntekijät olisivat edelleen eri asemassa vain sillä perusteella, minkä kokoisessa yrityksessä sattuisivat olemaan työssä, muistuttaa toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

 

–Työttömyyskarenssin lyhentäminen kuukaudella lieventää, mutta ei korjaa henkilöperusteella irtisanotulle lankeavan  ”tuplarangaistuksen” ongelmaa. Kahden kuukauden karenssi on edelleen pitkä,  Luomanmäki sanoo.


– On hyvä, ettei ”luottamussuhteeseen” enää viitata esitysluonnoksen muotoilussa. Tarkoituksena oli varmaankin näin lieventää mahdollisuutta mielivaltaiseen irtisanomiseen. Kohta on kuitenkin edelleen tulkinnanvarainen. Jos tällainen esitys etenisi, luvassa olisivat vuosien ja vuosien oikeusprosessit, joiden kuluessa tulkinta vasta vakiintuisi, huomauttaa edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.


– Irtisanomislain sijaan tulisi nyt yhteisessä neuvottelupöydässä löytää pienille yrityksille kannustavat keinot palkata ensimmäinen, toinen ja kolmaskin työntekijä, Luomanmäki sanoo.


Akavan Erityisalat ei ole toistaiseksi itse toteuttamassa järjestöllisiä toimia irtisanomislain vastustamiseksi. Liiton hallitus teki kuitenkin jo 14.9. järjestöpäätöksen, mikä mahdollistaa jäsenten turvallisen osallistumisen irtisanomislakia vastustaviin toisten liittojen mielenilmauksiin. Jäseniä on ohjeistettu asiasta. Akavan Erityisalat muistuttaa, että virkasuhteiset jäsenet eivät voi osallistua työaikana poliittiseen mielenilmaukseen.


> Katso jäsenohjeet


Palaa otsikoihin