Uutiset

rss Uutiset

9.2.2022 12.50

Akavan Erityisalat: Fjäderin kiky-puhe nostaa vanhat haavat esille

Akavan Erityisalat hämmästelee Akavan puheenjohtajan kiky-nostoa. Akavan Erityisalat on eri mieltä keinoista, joilla kilpailukykyä varmistetaan - Rakenteellisia uudistuksia on pohdittava, mutta ei kyykyttäen vaan kannustaen, sanoo toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder
- On hyvä, että puheenjohtaja Fjäder oikoo julkisuudessa kärjistynyttä kuvaa siitä, että hän olisi ehdottanut uutta kilpailukykysopimusta eli kikyä. On myös hyvä, että Akava toteaa selkeästi, ettei sillä ole tällaista tavoitetta tai ajatusta, sanoo Luomanmäki.


- Sanoudumme kuitenkin yksiselitteisesti irti myös puheenjohtajan lehtisitaatista, että "kiky oli raskas, mutta pakko tehdä". Näemme, että kilpailukykyä on tuettava kannustaen ja porkkanoilla, ei kepillä.


- Kiky-tunnit olivat jäsenisöllemme pitkään melkein kuin kirosanana ja synonyymi vanhakantaiselle työajalla kyykyttämiselle. Kiky-tunneista eroon pääseminen oli ison neuvottelu-urakan takana, Luomanmäki muistuttaa.


- Kiky kuritti erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisia palkkakuopassa olevia aloja, joita edustavat myös jäsenemme kirjastoissa, museoissa, arkistoissa ja tiedonhallinnassa, kulttuuri-, nuoriso-, liikunta- ja kielialalla. Keskellä tiukkaa neuvottelukierrosta kiky-puheet nostavat jäsenistössämme vanhat haavat esille.


Palaa otsikoihin