Blogi

19.4.2021 13.29

Vielä ehtii Akavan Erityisalojen ilmastolukupiiriin!

Sonja Peschkow, ilmastoryhmän puheenjohtaja, Akavan Erityisalat


Ilmastolukupiiri kokoaa yhteen ihmisiä keskustelemaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta.


****

 

Tänä vuonna on järjestetty ilmastolukupiirejä ympäri Suomea. Ilmastolukupiirit ovat Greenpeacen, Helmet-kirjastojen, Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeen, Lukukeskuksen, Marttojen, Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Suomen kirjastoseuran yhteinen kampanja.

 

Ilmastolukupiirien ideana on ollut, että missä tahansa voidaan koota yhteen ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita lukemaan ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyviä kirjoja ja keskustelemaan niistä. Yksi näistä ilmastolukupiireistä on Akavan Erityisalojen ilmastotyöryhmän lukupiiri. 

 

Akavan Erityisalojen ilmastolukupiiri on keskittynyt suomalaisiin tietokirjoihin. Lukupiiri on ehtinyt kokoontua kaksi kertaa ja kaksi kertaa on vielä jäljellä. Vielä ehtii siis mukaan!  

 

Ensimmäisellä kerralla luettiin Jouni Kerosen ja Mari Pantsarin Tienhaarassa - johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella. Kirja oli hyvä aloitusteos siinä mielessä, että kirjan alussa selitetään, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa ja mihin asioihin se vaikuttaa. Vasta määrittellyn jälkeen kirjassa  ryhdytään käsittelemään ilmastopolitiikkaa sekä sitä, mitä voi tapahtua, jos emme ota ilmastonmuutosta tosissamme. Kirjan ideana on innostaa meidät ottamaan ilmastoasioissa johtajuus omiin käsiimme. Johtajuutta nimittäin tarvitaan kaikilla tasoilla: henkilökohtaisella, poliittisella ja yritystasolla.

 

Kerosen ja Pantsarin kirja herätti lukupiirissämme paljon keskustelua ja sitä pidettiin hyödyllisenä. Kritiikittä kirja ei selvinnyt. Moitteita tuli kankeista virkkeistä ja monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta.

 

Toisena kirjana oli Juha Kauppisen Monimuotoisuus. Tämä kirja todettiin ammattimaisesti kirjoitetuksi – asiantuntemus oli vakuuttavaa. Kirja sai oivaltamaan, mistä kaikkialta monimuotoisuutta voi löytää ja missä kaikkialla se on uhattuna. Luontokadon ja ilmastonmuutoksen kohtalonyhteys kulki miltei huomaamattomasti läpi kirjan. Tärkeätä kirjassa oli myös se, että se käsitteli monimuotoisuutta suomalaisesta näkökulmasta, joka on tähän asti ollut aivan liian vähällä huomiolla julkisuudessa.

 

Seuraavalla lukupiirikerralla 12.5. on vuorossa Hanna Nikkasen toimittama, 21 journalistiopiskelijan tekemä Hyvän sään aikana. Kirja tehtiin vuosina 20162017, kun Hanna Nikkanen toimi vierailevana journalistiikan professorina Tampereen yliopistossa. Kirjaan liittyvä internet-sivusto www.hyvansaanaikana.fi  on edelleen aktiivinen. 

 

Neljännellä ja viimeisellä kerralla 9.6. käsittelemme Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme -kirjaa. Kirja palkittiin Tieto-Finlandialla 2019. Kirja kertoo suomalaisten metsäsuhteesta, metsätaloushistoriasta ja ennen kaikkea pohtii, minkälaiset metsät jätämme jälkeemme.

 

Sonja Peschkow

Ilmastolukupiirimme vetäjä, Sonja Peschkow on Kuntien asiantuntijat – Kumula ry:n puheenjohtaja ja Akavan Erityisalojen hallituksen jäsen. Hän on myös Akavan Erityisalojen kunnan neuvottelukunnan ja ilmastoryhmän puheenjohtaja.

 


 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi