Blogi

15.12.2023 13.30

Valmis työelämään?

Ella Karvinen, Akavan Erityisalojen opiskelija - ja nuorisojäsenten vaikuttajaverkoston jäsen


Tuntuuko, ettet valmistumisen kynnyksellä tiedä millaisia töitä hakea tai miten? Tunnetko olevasi lastuna laineilla, ehkä hukassa ja epävarma? Se on ihan ok. On aivan tervettä huomata, ettei olekaan superihminen!

Ella Karvinen on kasvatustieteiden maisteri ja yrittäjä. Ellan missiona on edistää nuorten asemaa työelämässä ja erityisesti työuran ensimetreillä. Ella on mukana myös Akavan Erityisalojen opiskelija - ja nuorisojäsenten vaikuttajaverkostossa.

Sellaistakaan työtä, jonka itse kokee merkitykselliseksi, ei välttämättä ole kovin helppoa hakea. Vastavalmistuneella ammatillinen identiteetti vasta kehittyy. Silloin voi kokea, ettei osaa alaansa vielä tarpeeksi. Omaa pätevyyttään saattaa kyseenalaistaa. Siirtymä opiskelijasta työnhakijaksi ja -tekijäksi on suuri, ja identiteetti voi olla hetken aikaa myllerryksessä. Minua ainakin hämmensi, kun en enää ollutkaan osa nauravaista haalarikansaa eikä junassa kysytä opiskelijakorttia. Yliopiston sähköpostiakaan ei ole. (No, alan tottua. Valmistuin 2021.)


Jos kipuilet työnhaussa ja tuntuu, ettet osaa mitään etkä ainakaan riittävästi, muistathan nämä:

  • Osaat aikatauluttaa. Olet käynyt korkeakoulun -sen ytimessä on aikataulutus! Olet ensinnäkin katsonut, mitä luentoja sinulla on ja mitkä niistä ovat etänä ja mitkä kampuksella. Olet katsonut, että tietty kurssi menee vain tietyllä jaksolla, joten sen on mahduttava kalenteriin silloin. Ja sitten ehkä pikkuhiljaa olet alkanut katsoa, mihin opinnäytetyön valmistumisen kanssa tähtäät. Osaat aikatauluttaa lyhyen aikavälin tekemisiä, kuten myös useamman vuoden jaksoa. Tietty määrä opintopisteitä täytyy olla rekisterissä, että on mahdollista valmistua. Teit sen.
  • Osaat priorisoida. Ehkä joku luentosarja olikin sellainen, että se otti muttei antanut? Tiputit sen pois kalenteristasi. Ehkä essee pitää palauttaa huomiseen aamuun mennessä, mutta illalla olisi muuta kivaa ohjelmaa? Essee tehdään siis nyt. Ehkä samalle päivälle olisi paljon mielenkiintoista ohjelmaa -pakko valita, ja sinä valitsit.
  • Osaat etäilyn. Opiskelit mahdollisesti koronapandemian aiheuttaman sulun aikaan kotona. Zoomit, Teamsit, Flingat ja Canvat ovat enemmän kuin tuttuja. Hoituu.
  • Osaat somen. Facebookin tapahtumat, Instagramin stoorit ja livet, Tiktokin trendit, X, Snapchat, Telegram, LinkedIn... Lista vain jatkuu! Ehkä mainostit ainejärjestön tapahtumaa omassa somessasi, tai klikkailit tapahtumassa kohtaamasi tyypin Instagramissa seurattavien joukkoon? Ne somet, joita et juuri itse käytä, otat todennäköisesti tarvittaessa haltuun hyvin nopeasti.
  • Ymmärrät talouttasi. Opiskellessa saatoit tehdä töitä tai saada esimerkiksi opintotukea. Tiesit, milloin rahaa tulee tilille ja pikkuhiljaa opit myös sen, mihin tuon rahan tulee riittää. Se on taito, josta hyödyt lopun ikääsi, eikä talouden hahmottamisesta ole missään työtehtävässä haittaa. Ymmärrät, mitä eläminen maksaa, mikä on kallista ja mikä halpaa -ymmärrät siis esimerkiksi myös sen, millaista palkkaa tarvitset tullaksesi toimeen.
  • Osaat verkostoitua! Teit ehkä ryhmätöitä erilaisten tyyppien kanssa? Tapahtumissa tutustuit muiden alojen opiskelijoihin ja luentoja opettivat monet eri opettajat. Moikkasit monia kasvoja. Opit tekemään ryhmätöitä myös etänä. Sait nekin ryhmätyöt palautettua, joissa ryhmän sisäinen kemia ei klikannut?

 

Näethän, osaat vaikka mitä! Älä väheksy näitä tärkeitä taitoja, joita olet matkan varrella oppinut. Älä väheksy myöskään sitä tietoa ja taitoa, mitä olet kerryttänyt omalta alaltasi. Osaat omaksua akateemista tekstiä, selviät tiukoissakin paikoissa ja olet suorittanut korkealaatuisen tutkinnon.


Työelämässä voit muuttaa suuntaa ja tehdä uudenlaisia valintoja, mikäli siltä tuntuu. Ensimmäiseen työpaikkaan ei siis ole syytä ladata liikaa paineita. Riittää, jos se tuntuu tässä hetkessä hyvältä valinnalta. Toivon matkallesi onnea ja iloa.


Pidän sinulle peukkuja!


Teksti: Ella Karvinen

Ella Karvinen on kasvatustieteiden maisteri ja yrittäjä. Ellan missiona on edistää nuorten asemaa työelämässä ja erityisesti työuran ensimetreillä. Ella on mukana myös Akavan Erityisalojen opiskelija - ja nuorisojäsenten vaikuttajaverkostossa. Ellan verkkosivut: www.reilumpaatyoelamaa.com



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja