Blogi

16.11.2022 15.38

Toistaako Turku Tampereen virheet? - Turun yliopistossa muutosneuvottelut

Anna Zibellini, työmarkkinalakimies, Akavan Erityisalat


Turun yliopistossa alkavat massiiviset muutosneuvottelut 17.11.2022. Kun sama tapahtui Tampereen yliopistossa, jälki oli karua sekä lähtijöiden että taloon jääneiden kannalta.

 

****


Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini

Turun yliopisto on ilmoittanut talouden tasapainottamisohjelman käynnistämisestä ja muutosneuvottelujen aloittamisesta. Muutosneuvottelut koskevat lähes koko henkilöstöä, mutta arvoitu vähentämistarve on 250 henkilöä.


Muutosneuvottelut alkavat 17.11.2022. Niiden kestosta ei ole vielä tietoa, mutta odotettavissa ovat vähintään kuuden viikon neuvottelut. 


Yliopistosektorilla edelliset yhtä laajat muutosneuvottelut käytiin Tampereen yliopistossa noin vuosi sitten. Silloin yliopisto irtisanoi tuotannollisella ja taloudellisella perusteella lähes 100 henkilöä, mutta koko yliopistosta väkeä väheni erilaisilla järjestelyillä yhteensä peräti 180 henkilöä.


Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvotteluja perusteltiin sekä toiminnallisilla että taloudellisilla syillä. Nyt vuosi yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen on ilmestynyt yhteistoimintaneuvotteluissa työntekijöitä edustaneiden pää- ja varapääluottamushenkilöiden raportti, joka on todella huolestuttavaa luettavaa.


 Raportissa todetaan, että työnantajan toteuttamien muutosten jälkeen työn määrä lisääntyi merkittävällä enemmistöllä ja että yliopisto toimii vain, koska taloon jäänyt henkilöstö venyy. Työntekijät toteavat raportissa, että työ on neuvottelujen jälkeen ollut huonosti organisoitua eikä osaamiseen ja työnkuviin perustuvaa työnjakoa ole.


Miksi nopeita irtisanomisia?

Turun yliopisto on aloittamassa omat neuvottelunsa ainoastaan säästötavoite mielessä. Yliopiston mukaan ensi vuoden aikana on tarkoitus korjata 1,5–2 miljoonan euron rahoitusvaje. Tämä aiotaan saavuttaa henkilöstöä vähentämällä. Vuoteen 2028 mennessä on tarkoitus korjata vielä 15 miljoonan euron rahoitusvaje ja arvion mukaan tämä tullaan toteuttamaan tilatehokkuudella ja rakenteellisilla järjestelyillä.


Odotamme, että Turun yliopisto pystyy työnantajana perustelemaan muutosneuvotteluissa, miksi irtisanomiset aiotaan toteuttaa jo ensi vuonna, vaikka vuoden 2023 säästötavoite ei edellytä sitä. Samalla toivomme, että Turun yliopisto ei tee samoja virheitä kuin Tampereen yliopisto vuosi sitten. Yliopiston perustehtäviä ei voi toteuttaa luottaen työntekijöiden perisyntiin: työn tekemiseen oman hyvinvoinnin kustannuksella.


Turun yliopiston henkilöstönkin kannattaa perehtyä Tampereen yliopiston henkilöstön edustajien raporttiin. Henkilöstöllä on vastuu edustajiensa kautta ilmoittaa muutosneuvottelujen aikana työnantajalle, ettei Tampereen lopputulos käy ja ettei henkilöstö suostu venymään säästötavoitteen takia.


Taustaryhmä tukena

Kuten Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelujen yhteydessä, myös nyt on perustettu muutosneuvotteluihin osallistuvien henkilöstön edustajien tueksi asiantuntijaryhmä. Ryhmän ovat perustaneet JUKO ja sen yliopistosektorin liitot – Akavan Erityisalat mukaan lukien sekä - sekä Ammattiliitto Pro ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.


Ryhmässä käsitellään juridisia kysymyksiä ja se järjestää ja koordinoi tilaisuuksia, joissa vastataan jäsenten työsuhteen päättymistä koskeviin kysymyksiin. Tilaisuuksia tullaan järjestämään neuvottelujen edettyä tämän ja ensi vuoden puolella.


Akavan Erityisalojen edustajana taustaryhmässä toimii työmarkkinalakimies Anna Zibellini.


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi