Blogi

26.4.2022 13.35

Tietotyö teknologisoituu – mahdollisuudet ja riskit lisääntyvät

Eija Kärnä, lehtori, johtaminen ja HR, Haaga-Helia


Akavan Erityisalat on kumppanina mukana Haaga-Helian hankkeessa Tekoäly tulee – Tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon, jossa tutkitaan ja kehitetään organisaation tietotyöntekijöiden yhteisöllistä toimijuutta tuottaa organisaatiolle arvoa työn teknologisessa murroksessa.

 

****


Työn teknologinen murros muuttaa vääjäämättä tietotyön luonnetta. Kanavien ja alustojen kasvava määrä mahdollistaa sidosryhmien paremman saavuttamisen ja uusien kohderyhmien löytämisen. Toisaalta erimuotoisen tiedon räjähdysmäinen kasvu edellyttää entistä selkeämpää yhteistä näkemystä ja toimintaa tärkeän tiedon säilyttämiseen ja edelleen kehittämiseen läpinäkyvällä ja tietoturvallisella tavalla.

 

Uudet teknologiat tarjoavat paljon uusia mahdollisuuksia tiedon jakamiseen ja hyödyntämiseen. Dataa on entistä helpompi kerätä, mutta sen hyödyntämisessä tarvitaan yhteistä ajatusta, jotta tieto palvelisi organisaatioita oikealla tavalla. Tavoitteista ja keinoista pitäisi keskustella laajassa yhteistyössä, jotta tiedon hyödyntäminen olisi eettisesti kestävällä pohjalla.

 

Tietotyön ammattiroolit muutoksessa

Teknologisoituva työ monipuolistaa tietotyöntekijöiden mahdollisuuksia kehittää työtään ja lisätä tietotyön ammatillista arvostusta. Samalla muutokset tarkoittavat tietotyöntekijöille tarvetta jatkuvasti kehittää osaamistaan. Yrityksissä otetaan usein käyttöön nopeaan tahtiin uusia sovelluksia ennen kuin edellisetkään ovat siirtyneet osaksi arjen prosesseja. Työn luonne muuttuu sirpaleisemmaksi ja aiheuttaa uudenlaista kognitiivista stressiä. Tekoäly ja robotiikka korvaavat jo monia vaiheita asiantuntijatyössä ja voivat aiheuttaa huolta omien töiden jatkumisesta.

 

Pitkään jatkunut etätyö on tuonut uusia ulottuvuuksia tietotyöhön, mutta myös haasteita yhteistyöhön ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Etätyö on sopinut hyvin osalle, mutta moni kokee haasteita jaksamisessa. Toimistolle palaaminenkin voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita omasta työroolista.

 

Uusi tietotyö edellyttää laaja-alaista keskustelua

Sekä työnantajille että tietotyöntekijöille on tärkeää tarkastella tietotyötä, tietotyöntekijöiden roolia ja hyvinvointia organisaatioissa uusin silmin. Tietotyöntekijöiden osaamista ja valmiuksia hyödyntää teknologioita pitäisi vahvistaa. Muuttuvan työn mahdollisuuksia, uudenlaista arvoa ja mielekkyyttä olisi tärkeä tunnistaa ja kehittää. Työssä jaksamista ja psykologista turvallisuuden tunnetta pitäisi tukea. Teknologioita pitäisi ottaa käyttöön kestävällä tavalla lähtien liikkeelle tietotyön, osaamisen ja prosessien kehittämisestä. Uudenlainen tietotyö edellyttääkin laaja-alaista keskustelua työn kehittämisestä, osaamisen jakamista ja ammattiryhmien välisestä yhteistyöstä.

 

Kannustusta kehittämiseen

Tietotyön uutta roolia teknologisoituvassa työelämässä tutkitaan ja kehitetään myös Työsuojelurahaston rahoittamassa ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoimassa hankkeessa TT TOY – Tekoäly tulee – tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon!  Lisätietoa hankkeesta

 

Tutkimustulosten mukaan tietotyöntekijöillä on kiinnostusta kehittää työtään uusia teknologioita hyödyntäen. Teknologiat nähdään tärkeänä osana työtä, eikä niitä pelätä, mutta omaa osaamista vähätellään tai epäröidään usein. Yksilöllisillä tekijöillä, kuten asenteella ja motivaatiolla on merkitystä, mutta myös yhteisölliset tekijät ja kannustus koetaan tärkeinä työn ja osaamisen kehittämisessä.

 

Miten sinun organisaatiossasi kehitetään tietotyötä? Olisiko aika tarttua yhteiskehittämiseen?


*****


Webinaari: Miten digitaalisuus, tekoäly ja robotiikka muuttavat työtäsi? Miten voit itse vaikuttaa työn kehitykseen?

Osallistu hankkeen ilmaiseen loppuseminaariin ti 17.5. klo 14-15.30 kuulemaan tutkimustuloksia ja keskustelemaan ideoista ja ratkaisuista kehittää tietotyötä uusia teknologioita hyödyntäen niin, että voit olla tehokkaampi, voida paremmin ja kokea työsi merkityksellisemmäksi! Ilmoittaudu pian: Ilmoittautumislinkki


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja