Blogi

24.3.2020 11.50

Terveys, työ, toimeentulo ja tulevaisuus

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, Akavan Erityisalat


Näihin neljään sanaan kiteytyvät hyvin meidän kaikkien tavoitteet ja tunnelma juuri nyt. Koronakriisi tuli syliimme ennätysvauhdilla. Hetkessä normaalista tuli olotila, josta jokainen meistä parhaillaan haaveilee.

Akuutti kriisi vaatii nopeita ratkaisuja ja toimia, sellaisia, joiden eteneminen veisi normaalioloissa pitkän ajan tai ne eivät olisi edes mahdollisia.


Salla Luomanmäki

Työmarkkinajärjestöt reagoivat tilanteeseen nopeasti. Viime viikolla Akavan hallitus oli päättämässä hyvin yksimielisesti ja kriisitietoisesti toimista maan hallitukselle yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa talouden kriisissä. Lisäksi päätettiin erikseen tukitoimia yksinyrittäjien ja freelancereiden toimeentulon turvaamiseksi. 


> Työmarkkinajärjestöjen esitys maan hallitukselle yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa talouden kriisissä

 

Työmarkkinajärjestöjen esittämillä toimilla on haluttu pelastaa yritysten toimintakykyä ja työpaikkoja periaatteella, että lomautus on parempi kuin yritystoiminnan ja työn loppuminen kokonaan. Vastapainoksi tälle tehdään nopeat muutokset työttömyysturvaan toimeentulon varmistamiseksi. Kaikissa näissä toimissa ja muutoksissa, joita toteutetaan hyvin nopealla aikataululla, on muistettava niiden määräaikaisuus. Maan hallitus on linjannut, että tässä vaiheessa ne ovat voimassa kolme kuukautta. Lakimuutokset käsitellään eduskunnassa, jolloin ratkeaa myös niiden voimaantulon ajankohta.  

 

Kunnille maan hallitus on erikseen esittänyt toiveen, että ne eivät alkaisi lomauttaa ja irtisanoa henkilöstöään. Liittoomme tulleiden yhteydenottojen perusteella lomautusilmoituksia on kunnissa otettu jo käyttöön. Valitettavasti samoin toimitaan esimerkiksi valtion museoissa ja kulttuurilaitoksissa.  Kunnille koronakriisistä tulee järkyttävän kallis lasku. Lomautusten ja todennäköisten irtisanomisten seurauksena kuntavero- ja yhteisöverotulot laskevat, pääsylipputulot katoavat ja sote-menot kasvavat. Kuntatalouden tukeminen on hallituksen agendalla. Valtiolta tarvitaan nyt merkittävää tukea kunnille valtionosuuksien ja muiden toimien kautta.

 

Koko ajan tulee esille myös uusia asioita. Yhteydenottojen määrä Akavan Erityisalojen laki- ja jäsenpalveluun on kasvanut huomattavasti. Eräs työttömänä ollut jäsenemme pyysi toimia jo valmiiksi työttömien kannalta olennaiseen asiaan: ansiosidonnaisen päivärahan maksatuspäivien laskenta olisi tarpeen keskeyttää. Työttömillä ei ole nyt tavanomaisia edellytyksiä hakea työtä tai pyrkiä työllisyyttä tukeviin koulutuksiin. Yritysten ja organisaatioiden kriisi pysäyttää tai hidastuttaa rekrytoinnit. Viestitin tästä Akavaan ja pyysin ottamaan tämän mukaan vaikuttamistoimiin ja selvittämään, mitä on mahdollista tehdä.

 

Tämä jäsenemme viesti ja kontakti on tärkeä. Se on hyvä esimerkki siitä, että vaikka tiedämme paljon jäsenistöstämme, myös jäsenten yhteydenotot Akavan Erityisalojen toimistoon ja jäsenten omiin jäsenyhdistyksiin ovat merkityksellisiä.  

 

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa olemme halunneet auttaa jäseniämme myös kokoamalla yhteen vastauksia yleisimpiin koronaa ja työsuhdetta koskeviin kysymyksiin. Tätä tietopakettia täydennämme jatkuvasti jäsenkyselyiden perusteella ja lakimiestemme avulla huolehtien siitä, että tietomme on luotettavaa ja ajantasaista. Myös muut tutut peruspalvelumme jatkuvat aivan normaalisti etäyhteyksien avulla, ja esimerkiksi jäsenkoulutusten muoto on vaihtunut webinaareihin ja striimauksiin. Etänä ollaan yksin, mutta yhteisössämme yhdessä.

 

Jäsenemme ovat vakuutettuja Erko-työttömyyskassassa. Sinne olen esittänyt pyynnön palkata kassaan nopeasti lisää työntekijöitä, jotta etuushakemusten käsittely ei ruuhkautuisi merkittävästi. On toki selvää, että lomautusten määrän kasvaessa kiihtyvällä vauhdilla, työttömyyskassalle tulee haasteita hoitaa hakemukset takuuajassa (30 päivää).

 

Tunteeni tässä kriisissä ovat kuin Rosselinin raunioelokuvassa toisen maailmansodan jälkeisestä Saksasta, ’Germania Anno Domini’; onko meillä maailma vuonna nolla tämän kriisin jälkeen? Ei ehkä, mutta mahdollisuus monin tavoin uuden alkuun. Tähän pohdintaan on syytä palata vasta myöhemmin, ratkotaan nyt yhdessä tätä akuuttia tilannetta ja siitä tulevia pitkäkestoisiakin seurauksia.



Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, Akavan Erityisalat



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi