Blogi

28.5.2019 11.30

Puheenjohtajalta: Nyt jännitetään hallitusohjelmaa

Tuire Eilittä, puheenjohtaja, Akavan Erityisalat

Saimme kielivähemmistöjen oikeudet osaksi Akavan tasa-arvo-ohjelmaa, kertoo puheenjohtaja Tuire Eilittä.


Eilitta_webToukokuu alkaa olla lopuillaan, kevään vaalit on käyty ja Suomi on jääkiekon maailmanmestari. Akavan Erityisalojen toimistolla uuden järjestelmäpäällikön rekrytointi on etenemässä hyvää vauhtia ja kaiken kaikkiaan palvelunohjausjärjestelmän tuottamat haasteet jäsenasioissa ovat alkaneet hiljalleen helpottua. Kiitos jäsenille kärsivällisyydestä viesteihin vastaamisessa ja jäsenmaksuasioissa. Suuri kiitos toimiston loistavasta työpanoksesta!

Kevään varma merkki ovat kevään liittokokoukset ja Floran päivän juhlat.  Nyt kuluvalla kaudella oli Akavan liittokokous, jossa oli selkeästi odottava tunnelma liittyen käytäviin hallitusneuvotteluihin. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder otti puheessaan esille Akavan tavoitteet, jotka tiivistettyinä liittyvät tulevaisuuteen, turvallisuutteen ja osaamiseen unohtamatta tutkimus- ja kehittämistoimintaan panostamista. Uudesta hallituksesta tai hallitusohjelmasta ei vielä ole mitään varmaa tietoa. Käytävistä neuvotteluista on toki tihkunut yksittäisiä asioita, mutta vielä saamme odottaa.

Akavan kautta meillä on mahdollisuus viedä viestiä hallitusneuvotteluiden osapuolille. Vaikuttamistyömme kautta on tuotu selkeitä kohtia Akavan tasa-arvo ja yhdenvertaisuusohjelmaan, jonne Akavan Erityisalat vaikutti vahvasti monin tavoin ja saaden omaksi kohdaksi kielivähemmistöjen oikeudet. Olemme ottaneet kantaa myös Akavan sosiaaliturvauudistuslinjauksiin ja   ilmastolinjauksiin, jotka vastaavat nyt melko pitkälti myös Akavan Erityisalojen arvoja ja tavoitteita. Talouspoliittisissa linjauksissa emme Akavan kanssa olleet yhtä mieltä yleisen arvonlisäveron korotuksen osalta.

Jäsenistömme rikkaus on työelämän moninaisuus aina opiskelijoista useiden eri alojen asiantuntijoihin. Edunvalvonnallisesti haasteita tuovat vielä lisäksi työskentelemiset yrityksissä, kunnissa, valtiolla ja itsenäisinä ammatinharjoittajina.

Keneltäkään ei varmasti ole jäänyt huomaamatta, että ammattiliittojen järjestäytymisaste on laskenut viimeisten vuosien aikana. Samalla kuitenkaan tarve ammattiyhdistystoiminnalle ja jäsenten edunvalvonnalle ei ole vähentynyt. Akavan järjestäytymisaste on keskusjärjestöistä vähiten muutosten kourissa ja myös Akavan Erityisalojen jäsenmäärä on pysynyt kohtuuhyvänä.

Työelämä on muuttunut ja monet asiat ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet ja mielestäni ns. vastakkainasettelun aika nykyisellään on ohi. Ammattiyhdistyksen tarve on toimia vahvana edunvalvojana, luotettavana tukena arjen työelämässä sekä ohjaamassa yhteiskuntaa kohti #parempaatyöelämää. Tähän kaikkeen on mahdollisuus päästä neuvottelemalla sekä yhteistyöllä, mutta se edellyttää myös muiden neuvottelevien osapuolten samanlaista lähestymistapaa ja halua aitoon yhteistyöhön.

Akavan Erityisalat pyrkii monessa toiminnassaan vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin edellä mainitsemallani tavalla ja voin täydellä sydämellä todeta, että liittomme on sellainen, johon haluan kuulua.

Vaikka pyrimme rakentavaan yhteistyöhön, tämä ei tarkoita sitä, että olisimme heikentämässä jäsentemme etuja, päinvastoin. Pyrimme vaikuttamaan ja tuomaan työelämässä tietoisuuteen asioita jo etukäteen, ennen kuin niistä tulee raskaita asioita. Muutos vaatii aina paljon ja vie aikaa, mutta uskon, että se myös palkitsee ja tuottaa muutoksen johdossa kulkijoille paljon uusia mahdollisuuksia.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja