Blogi

8.3.2023 8.00

Palkalliset perhevapaat - kohti tasa-arvoisempaa työelämää

Amalia Poutanen, yksityissektorin neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat


Perhevapaat ja niiden jakautuminen vanhempien kesken on iso työelämän tasa-arvoon vaikuttava asia. Tiedetään, että tällä hetkellä perhevapaat eivät jakaudu perheissä tasan. Tämä heikentää naisten työmarkkina-asemaa ja toimeentuloa.

Tähän haasteeseen Suomessa tartuttiin toteuttamalla perhevapaauudistus, jota koskeva lainsäädäntö astui voimaan viime vuonna. Uudistuksen tavoitteena on, että perhevapaat sekä lasten hoitovastuu jakaantuvat perheisessä tasaisesti molempien vanhempien kesken, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat ja sukupuolten väliset palkkaerot pienenevät.


Viime syksynä sosiaalisen median alustoilla keskusteltiin, kuinka perhevapaauudistus ei parantanut naisten työmarkkina-asemaa, sillä uudistuksesta huolimatta synnyttävät vanhemmat eli äidit pitivät yhä suurimman osan perhevapaista ja ei-synnyttävät vanhemmat eli useimmiten isät siirsivät omia perhevapaapäiviään äideille.


Keskustelu oli mielestäni ennenaikainen, sillä uudistus oli vasta puolitiessä. Vaikka lainsäädännön tasolla saatiin jo merkittävä perhevapaauudistus, seuraavaksi sama henki oli ja on saatava kaikkiin työehtosopimuspöytiin, joissa päätetään perhevapaiden palkallisuudesta. Toisin kuin moni luulee, työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa palkkaa perhevapaiden ajalta, vaan palkallisuudesta sovitaan työehtosopimuksissa.


On selvää, että se, kuinka kauan vanhemmille maksetaan vapaan ajalta palkkaa, vaikuttaa siihen, miten perheissä vapaita jaetaan. Vasta palkallisuus ratkaisee siis pitkälle sen, miten perhevapaauudistuksen tavoitteet toteutuvat.


Läpimurto ystävänpäivänä

Yksityisen sektorin työehtosopimuksissa ei oltu vielä syksyllä sovittu perhevapaauudistuksen viemisestä sopimuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että työehtosopimuksissa ei-synnyttävälle vanhemmalle maksettiin perhevapaan ajalta vain 5–18 päivää palkkaa – työehtosopimuksen mukaan vaihdellen. Se on huomattavasti vähemmän kuin synnyttävälle vanhemmalle, joka sai palkkaa noin kolmen kuukauden ajan.


Päänavaus yksityisen sektorin perhevapaauudistukselle saavutettiin ystävänpäivänä 2023. Tällöin neuvottelujärjestömme YTN sopi ensimmäisenä teollisuudessa perhevapaauudistuksen viemisestä työehtosopimukseen. Kyse oli teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden sopimuksesta. Esimerkiksi kunnissa ja yliopistoissa tässä oli onnistuttu jo aikaisemmin.


Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden uudessa työehtosopimuksessa molemmat vanhemmat saavat 32 päivää palkallista vapaata ja synnyttävä vanhempi lisäksi 40 päivän palkallisen raskausvapaan. Aiemmin ei-synnyttävän vanhemman palkallisen vapaan pituus oli tässä työehtosopimuksessa ainoastaan viisi päivää.


Ei-synnyttävän vanhemman palkallisen vapaan pituuden pidentäminen on tasa-arvoteko. Uudistuksen saaminen työehtosopimukseen edistää työelämän tasa-arvoa sekä lakiuudistuksen toteutumista.


Sopimuksen syntymisen jälkeen myös muilla YTN:n sopimusaloilla on saatu perhevapaauudistuksen sisältäviä neuvottelutuloksia aikaan. Osalla yksityisen sektorin aloista työehtosopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Tavoitteenamme on saada perhevapaakirjaus kaikkiin yksityisen sektorin työehtosopimuksiin.


Tasa-arvoisempaa työelämää edistettiin ja tullaan jatkossakin edistämään neuvottelemalla.


Hyvää naistenpäivää!


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi

23.3.2023 18.30
Mikäli puoliso ei kuulu samaan työehtosopimukseen, niin tämä asettaa YTN:n synnyttävien naisjäsenten perheet eriarvoiseen asemaan muihin perheisiin nähden. Muissa perheissä palkallista vanhempainvapaata on edelleen pääsääntöisesti yhteensä 3 kk, mutta näissä perheissä vain 2 kk. Miesjäsenten perheissä taas palkallista aikaa on jatkossa tuplasti, mikäli puoliso ei kuulu saman sopimuksen piiriin. Ei ole mitään takuita, että sama uudistus tulisi voimaan muissa sopimuksissa ikinä. Luulisi että Akavan tulisi ajaa myös omien jäsenten tasa-arvoa neuvotteluissa, mutta ilmeisesti sillä ei ole niin väliä, jos voidaan paukutella henkseleitä edelläkävijyydellä.