Blogi

5.6.2020 7.05

Olemme vastuullinen sijoittaja

Kimmo Joutsi, talouspäällikkö, Akavan Erityisalat


Me liittona olemme vastuullinen sijoittaja ja haluamme osaltamme hillitä ilmastonmuutosta sekä yhteiskunnallisena toimijana että sijoittajana.


******

Tehtävänäni Akavan Erityisalojen talouspäällikkönä on esittää hallituksellemme sijoitussuunnitelma vuosille 2021-2026. Edellisen suunnitelman tein vuonna 2015. Arvatkaapa, miten sijoitussuunnitelman teko tänä vuonna poikkeaa vuodesta 2015?


Kun vuonna 2015 sijoitustoiminnan eettiset periaatteet olivat yksi asiakohta asiakirjan loppupuolella, niin tänä vuonna asiakirjan koko ensimmäinen osio käsittelee sijoitustoiminnan vastuullisuutta.


Vuonna 2015 asiakirjan loppupuolella todettiin lähinnä UNPRI:n mukaiset perusperiaatteet eli ei sotateollisuutta tai lapsityövoimaa tai ympäristölle haitallista toimintaa.


Nyt asiakirjan ensimmäisessä kappaleessa todetaan, että sijoittamisessa noudatetaan yleisesti ESG-periaatetta (E tarkoittaa ympäristö (environment), S sosiaalista (social) ja G hallintoa (governance).


ESG-periaatteet ovat päivän sana, kun puhutaan sijoittamisen kokonaisvaltaisesta vastuullisuudesta.


Mitä ESG-periaatteet sitten käytännössä tarkoittavat? Ne tarkoittavat yksinkertaisuudessaan sitä, että liiton sijoitustavoitteet käydään läpi ja sijoituskohteilta (muun muassa yritykset, toimialat, maanosat jne.) vaaditaan jatkossa sitoutumista ESG-periaatteen mukaisiin tavoitteisiin.  Ja näiden sijoituskohteiden ESG-vaikutusten tulee olla läpinäkyviä sekä sijoitusraporteilta todettavissa.


Vastuullisuuden tarkasteluun luodaan systemaattiset prosessit, jolla varmistutaan EGS-periaatteiden toteutumisesta. Ne sijoituskohteet, jotka eivät täytä ESG-vaatimuksia, jäävät pois sijoitusallokaatiosta. Tämä ohjaa poisjääneitä yrityksiä panostamaan toiminnassaan ESG-vaatimuksiin, minkä ansiosta yrityksien vastuullisuus lisääntyy. Kestävä kehitys ei siis tulevaisuudessa ole yrityksille enää vain kilpailuetu, vaan ainoa tapa säilyä hengissä.


Vielä tässä vaiheessa ESG-periaatteiden noudattaminen on kuitenkin haastavaa, sillä kolikolla voi olla myös kääntöpuoli. Tässä pari esimerkkiä.


Volkswagen on päästöhuijauksessa ryvettynyt yhtiö, mutta toisaalta merkittävässä asemassa sähköauton valmistajana. Sijoittaako vastuullinen sijoittaja siis Volkswagenin tulevaisuuteen?


Entä houkuttaako suomalais-ruotsalaisen SSAB:in omistama Raahen terästehdas, jonka tavoite on olla ensimmäinen fossiilivapaa teräksen valmistaja. Jos terästehtaan hanke toteutuu, niin samalla leikkautuu seitsemän prosenttia Suomen kasvihuonepäästöistä.


Onko oikein sijoittaa yhtiöön, jonka hiilijalanjälki on tällä hetkellä korkea mutta jonka tavoitteet hiilijalanjälki-näkökulmasta erinomaiset? Olisiko niin, että nyt näihin yrityksiin sijoittaminen palvelisi ilmastonmuutosta nopeammalla aikataululla kuin sijoittamatta jättäminen? Ja jos sijoitamme, niin olemmeko enää ESG-näkökulmasta vastuullisia?


Minä en osaa näihin kysymyksiin vastata, mutta selvää on, että asiat eivät aina ole niin mustavalkoisia kuin miltä äkkiseltään näyttävät. 


Vastuullinen sijoittaminen on megatrendi, josta seuraa se, että jokaisen yhtiön täytyy ottaa ilmastonmuutos huomioon. Me liittona olemme vastuullinen sijoittaja ja haluamme osaltamme hillitä ilmastonmuutosta sekä yhteiskunnallisena toimijana että sijoittajana.


Sijoittaminen muuttuu parempaan suuntaan ja varmaa tässä kaikessa muutoksessa on seuraava: finanssikriisit tai koronavirukset eivät mullista taloutta - sen tekee lopulta ilmastonmuutos.


Kimmo Joutsi

talouspäällikkö

Akavan Erityisalat



Perinteistä sijoitustoimintaa

Akavan Erityisalojen sijoitustoiminnasta ja -kohteista päättää liiton hallitus. Sijoitussuunnitelmamme on tehty yleensä yli viideksi vuodeksi, sillä ajattelemme sijoittamisen olevan pitkäjänteistä toimintaa. Näin ollen sijoituskohteetkin valitaan sillä näkemyksellä, ettei niitä vaihdeta kovin usein.


Arvoihimme eivät myöskään kuulu sijoitustuotteilla spekulointi tai maksimaalinen voiton tavoittelu, mikä olisi verottajankin näkökulmasta arveluttavaa.


Akavan Erityisalojen sijoitustoimintaa voidaan pitkälti luonnehtia ns. perinteiseksi: halutaan vähintään turvata omaisuuden säilyminen ja hajauttaa sijoituksia laajasti - ja saada niistä ehkäpä vielä kohtuullinen tuotto. Lisäksi painotamme voimakkaasti sijoitusten vastuullisuutta.


Kimmo Joutsi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja