Blogi

13.6.2018 8.00

Nuori – kesätöiden taloudellinen merkitys on suurempi kuin ehkä tulet ajatelleeksi

Amalia Ojanen, järjestöasiantuntija, Akavan Erityisalat



_49A8950

On kesäkuu ja monen opiskelijan kesätyöt ovat jo alkaneet. Kesätyöt antavat sinulle loistavan tilaisuuden kerryttää työelämätaitoja, luoda verkostoja ja saada mahdollisesti jopa oman alan työkokemusta. Kesätöistä saatavilla tuloilla on suuri vaikutus myös taloudelliseen pärjäämiseesi.

 

Valitettavan harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että kesätyön palkkatuloilla voi olla merkitystä myös valmistumisen jälkeen. Etenkin jos opiskelija et saa heti valmistumisensa jälkeen töitä, kesätöiden tekemisellä ja ammattiliittoon sekä työttömyyskassaan kuulumisella voi olla suuri taloudellinen merkitys. 

 

Ammattiliiton työttömyyskassasta on mahdollista saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, joka on Kelan maksamaa peruspäivärahaa korkeampi.


taulukko1

Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen edellytyksenä on työssäoloehdon täyttyminen.

Myös sinulla on mahdollisuus kerryttää itsellesi työssäoloehtoa opintojen aikana.

 

Työssäoloehtoa kerryttää jokainen viikko, jolloin työtä on ollut vähintään 18 tuntia. Työstä tulee maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on vuonna 2018 oltava vähintään 1 189 euroa kuukaudessa.

 

Käytännössä voit kerryttää itsellesi taloudellisen turvan työttömyyden varalle jo kahden kesän kesätöiden avulla.

 

Työssäoloehtoa ei voi kerryttää takautuvasti. Tämä on seikka, jonka moni nuori unohtaa. Viimeistä vuotta opiskelevat nuoret - joilla valmistuminen on käytännössä jo nurkan takana - ottavat yhteyttä ja kysyvät, voisivatko he nyt liittyä ammattiliittoon sekä työttömyyskassaan ja maksaa kerralla jäsenmaksun myös edellisten vuosien kesätöistä. Toki jäseneksi liittyminen kannattaa aina, mutta sen tarjoamaa turvaa ei voi kerryttää takautuvasti.

 

Tähän perustuen on erittäin tärkeää, että liityt ammattiliittoon ja työttömyyskassaan jo opintojen alussa sekä muistat maksaa jäsenmaksun heti ensimmäisistä palkkatöistä lähtien – näin työssäoloehto ehtii kertyä ennen valmistumista.

 

Ammattiliiton jäsenmaksun maksaminen ei merkitse ainoastaan taloudellista turvaa. Se takaa myös, että toiminta reilumman työelämän puolesta jatkuu. Ammattiliitot neuvottelevat kaikista tärkeistä kysymyksistä: oikeudenmukaisesta palkasta, työajasta, vapaista, tasa-arvosta, työturvallisuudesta ja työterveyshuollosta. Ammattiliittojen neuvottelemat sopimukset takaavat lakia paremmat työn ehdot.

 

PS. Muistathan, että ammattiliittojen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia – ilmoitamme automaattisesti verottajalle vuoden aikana maksetut jäsenmaksut. Sinun ei siis tarvitse tehdä muuta kuin tarkastaa, että tieto löytyy esitäytetystä veroilmoituksestasi.




Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja