Blogi

10.3.2014 8.57

Näin kehität stressinhallintataitojasi osa III – Lähde kotiin…ajoissa

Johanna Verho, työhyvinvointivalmentaja


Stressi lisää stressiä.

Oravanpyörä on valmis, kun kiireessä teet liikaa asioita – stressaannut ja teet virheitä. Virheet tuskin helpottavat stressiä. Stressihormonit sekoittavat elimistöämme ja aivojen toiminta häiriintyy. Vajailla aivoilla on haastavaa tehdä huipputulosta. Mikä sitten neuvoksi, kun deadlinet painavat päälle ja asiakkaat tai pomo vaatii enemmän?


Muista, että sinä olet kuitenkin itse itsestäsi vastuussa. Suunnittele etukäteen päivittäinen aikataulu ja koska aiot lopettaa työnteon. Työpäivän lopettamisellekin voi sopia deadlinen. Minulle opettavaista oli se, kun eräs suuresti arvostamani ihminen totesi liiallisen työn tekemisenkin olevan ahneutta. Minä kun luulin sen olevan ahkeruutta. Ei buffet -pöydästäkään voi kaikkea kerralla syödä. Kun syö vain sopivan annoksen, niin ruuasta nauttii enemmän. Sama pätee työn tekemiseen. Joskus voi herkutella 14 h työpäivällä ja nauttia kaikin rinnoin tärkeyden tunteesta. Mutta mitä, jos normaaliarjessa tyytyisimme siihen laissa säädettyyn noin 8 tuntiin? Viisas säästelee ja ymmärtää joskus lähteä vaikkapa 6 tunnin jälkeen Kaivarin rantaan kahville.


Pikatesti:

Vastaa alla oleviin

kysymyksiin kyllä tai ei

  1. Teen ylitöitä viikoittain saamatta niistä korvausta
  2. Teen ylitöitä viikoittain ja saan niistä korvauksen, mutta en koe korvausta riittäväksi menetetystä vapaa-ajasta
  3. Lähes kaikki muutkin tekevät työpaikallemme ylitöitä
  4. Vien töitä kotiin säännöllisesti muulloin, kuin etätyöpäivinä
  5. Joudun tulemaan vastoin luontaista rytmiäni aikaisin töihin, jotta saisin töitä tehtyä muiden häiritsemättä
  6. Joudun jäämään iltatöihin vastoin luontaista rytmiäni, jotta saisin töitä tehtyä muiden häiritsemättä

 

Moneenko vastasit kyllä? Yksikin kyllä vastaus tarkoittaa, että kannattanee edes hetki miettiä, että kuinka paljon työstä todella saat. Jos pidät työstäsi ja koet sen tärkeäksi, niin silloin kannattaa erityisesti tarkentaa sitä, että mikä määrä on sopiva. Onhan se mukava tehdä sitä mieluisaa työtä eläkeikään asti. Jos vastasit kolmeen kohtaan kyllä, niin kehityskeskustelu lienee paikallaan.


Palomiehetkin lepäävät hälytysten ja vuorojen välissä. Oletko keskustellut esimiehesi kanssa ylitöistä? Vai tarvitseeko edes keskustella. Mitä jos lähtisit kotiin?


Johanna Verho

Johanna Verho

Kouluttaja

Työhyvinvointi-

valmentaja

Treasure Coachingin


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja