Blogi

1.6.2022 13.15

Mikä on #PelinHinta - Qatar 2022?

Hanna Koskenheimo, tiedontuotannon asiantuntija, Akavan Erityisalat


Ihan alkuun disclaimer. Itse en varsinaisesti lukeudu jalkapallofaniksi, tiedän Litmasen Jarin ja Ryan Giggsin*. Mutta minä olen futisäiti ja fanitan ihmisoikeuksia, joten olen seurannut Qatarin MM-kisojen tilannetta lähinnä huolestuneen sivustakatsojan roolissa.

 

****


Jalkapallo, pelikamat ja musta kumirouhe ovat tulleet tutuiksi edellisten vuosien aikana tyttäreni harrastuksen kautta. Siinäkin riittää pohtimista, millaista on olla nuori urheilija, millaista on olla jalkapalloilija tai NAISjalkapalloilija. Jotakin taianomaista jalkapallojoukkueen yhteisöllisyydessä ja reilussa pelissä on. Ihailen joukkueen valmentajien ja muiden aikuisten omistautuneisuutta joukkueeseen ja peliin.


Toivoisin, että voisin oman futaajani kanssa yhtyä tulevaan urheilujuhlan tunnelmaan ilman ahdistusta siitä, että kisakatsomot on rakennettu orjatyöllä, ja moni siirtotyöläinen on kuollut tai sairastunut matkan varrella. Olen täysin samaa mieltä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin kanssa siitä, että ei ole fanin tehtävä määritellä ihmishengen hintaa jalkapallossa. Qatarin kisat tekevät näkyväksi huippu-urheilun ikävän puolen, jos vain haluamme katsoa pintaa syvemmälle ja selvittää, millä hinnalla koreat kisat rakentuvat. En ole ainoa, jonka mielessä pyörii kysymys, voiko epäeettisiä kisoja edes katsella hyvällä omallatunnolla?


Ongelmana on elämiseen riittämätön palkka sekä muista työsuhteen ehdoista sopiminen: työaika, työolosuhteet, työturvallisuus, tauot, vapaat ja tietysti perustavanlaatuiset ihmisoikeusrikkomukset, sairastumiset ja kuolemat. Me tiedämme ongelman ja tunnen voimattomuutta asian edessä. Ammattiyhdistysliikkeellä on suuri rooli siinä, että siirtotyöntekijöiden ääni saadaan edes jollakin tasolla kuuluviin. SASK toteaa Pelin hinta -kampanjassaan, että menetettyjä henkiä emme saa takaisin, mutta voimme vaatia muutosta ja vaikuttaa tulevaan.


Pelin hinta -kampanjan teesit:

  1. Siirtotyöntekijöiden työolosuhteita on parannettava pysyvästi.
  2. Jalkapallosta ja kaikesta urheilusta on voitava nauttia ilman pelkoa ihmisoikeuksien polkemisesta.
  3. Ihmisoikeuksien räikeiden laiminlyöntien lopettaminen on Qatarin valtion ja jalkapallon vaikutusvaltaisten päättäjien vastuulla.
  4. Jos päättäjät vaikenevat, joka ikisen fanin pitää vaikuttaa ja tehdä kuten kotikatsomoissa ja stadioneilla: on pidettävä ääntä!


Rakennustyöntekijöiden lisäksi itse kisojen aikana palveluista huolehtivat palvelualan siirtotyöntekijät, joten siirtotyöntekijöiden oikeudet ovat tärkeä aihe esille nostettavaksi. Voit osallistua tuomalla aihetta näkyväksi sosiaalisen median kanavissa, joko jakamalla SASKin kampanjakuvia tai jakamalla kuvan itsestäsi ja kertomalla, mitä jalkapallo ja ihmisoikeudet merkitsevät sinulle. Muista merkitä SASK (Insta: @saskfi, Twitter: @SaskFi) ja käytä aihetunnistetta #PelinHinta. Voit myös varmistaa, että viestisi menee perille esimerkiksi kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle merkitsemällä heidät viestiisi.


* Ryan Giggs on (entinen) Manchester Unitedin tähtipelaaja, jonka julisteita oli 1990-luvulla brittiläisissä nuorisolehdissä.



Hanna Koskenheimo

Tiedontuotannon asiantuntija

Akavan Erityisalat



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi