Blogi

20.1.2016 13.29

Mihin menevät yritysten jättiosingot?”

Saara Aikio, Akavan Erityisalojen asiamies


Yhteiskuntavastuuta ei voi laittaa ainoastaan palkansaajien kannettavaksi. Se kuuluu kaikille.

Miten voi olla mahdollista, että tänä keväänä tullaan jakamaan kaikkien aikojen suurimmat osingot pörssiyhtiöiden omistajille?


Valtakunnan ykköspoliitikot ja elinkeinoelämän vaikuttajat hokevat yhdellä suulla, että maassa on paha taantuma ellei jopa lama, joka vain syvenee. Kurjuutta luvataan ja säästöjä haetaan. Työvoimaa vaaditaan talkoisiin ja vieläpä pakottamalla. Elinkeinoelämälle annetaan verohelpotuksia ja toivotaan investointeja ja työllistämistä. ”Toivotaan, toivotaan, toivotaan, että joskus luomme toisenlaisen maan.” Toivoa sopii, mutta mihinkään ei velvoiteta, mihinkään ei sitouduta, mitään ei vaadita – paitsi työntekijöiltä.


Ostovoimaa pitäisi parantaa, se nostaa taloutta. Luotetaanko siihen, että muutama rahassa kylpevä suuromistaja kuluttaa kaikkien muiden puolesta? Turha luulo, eivät ne rahat Suomeen jää. Ja taas on huijattu veronmaksajaa. Verovarat siirtyvät yksityisiin taskuihin ja ulkomaille. Muutamien viime vuosien aikana jaettujen osinkojen määrä on kasvanut noin miljardilla eurolla vuodessa! Tänä vuonna rahaa jaetaan noin 11 miljardia euroa. Ei sitä edes käsitä.


Myös koko maailman mittakaavassa meno on hurjaa. Juuri tulleen uutisen mukaan tuloerot maailmalla vain pahenevat. Nyt jo rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa saman verran kuin kaikki loput yhteensä. Mitä?! Eihän tässä ole mitään järkeä. Eikö mikään riitä?


Käynnistymässä oleva tuloskausi tulee tuomaan meille uutisia epäoikeudenmukaisesta rahan jaosta. Kannattaa seurata uutisia ja miettiä, onko nykymeno oikein. Työehtoja heikennetään ja työntekijöitä irtisanotaan. Koulutuksen annetaan rapautua ja huippuosaaminen valuu ulkomaille.

On sanottu, että rahat jaetaan omistajille, jos investointikohteita ei löydy. Kohteista ei voi olla puutetta. Pitäisikö etsiä lähempää? Henkilöstöön investoiminen kannattaa. Nyt jos koskaan voisi panostaa henkilöstön koulutukseen, yritystoiminnan henkiseen kasvuun ja palvelun laadun parantamiseen henkilöstömäärää lisäämällä. Työvoima on pääomaa.


Yhteiskuntavastuuta ei voi laittaa ainoastaan palkansaajien kannettavaksi. Se kuuluu kaikille.


Saara Aikio

Akavan Erityisalojen asiamies, yksityissektorin neuvottelu- ja sopimustoiminta, erityisesti kaupan ala ja järjestöala




Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja