Blogi

12.12.2022 9.30

Kulttuuriin panostaminen luo hyvinvointia – on aika laittaa resurssit kuntoon

Elin Blomqvist-Valtonen, yhteiskuntasuhteiden päällikkö, Akavan Erityisalat


Myönnän, että en ole kulttuurin suurkuluttaja. Se ei johdu siitä, ettei kiinnostusta olisi, vaan ennen kaikkea siitä, että vapaa-aika on omalta osaltani kortilla. Arki on niin kiireinen, että työn, luottamustehtävien ja lasten harrastusten jälkeen ei juuri jää aikaa muulle.

 

****


Elin Blomqvist-Valtonen, yhteskuntasuhteiden päällikkö, Akavan Erityisalat

Muutama viikko sitten otin kuitenkin itselleni hyvin ansaitun vapaaillan ja kävin ystäväni kanssa Svenska Teaternissa katsomassa Mary Poppins -musikaalia. Liput oli varattu monta kuukautta sitten ja todella odotin iltaa. Kun päivä vihdoin koitti ja suuntasin töihin, olin väsynyt ja työkiireet painoivat päälle. Ajatus musikaalin perumisesta kävi mielessäni. Onneksi sivuutin tämän ajatuksen, ja illalla löysin itseni ystäväni seurasta teatterisalista nauttimassa huikeasta esityksestä.


Jo väliajalla huomasin, miten virkeä ja rauhallinen olo minulla oli; ihan kuin olisin nukkunut kymmenen tunnin yöunet. Kun näytöksen jälkeen istahdin bussiin, huomasin, kuinka hymy tuli huulille. Mieli oli rauhallinen ja tajusin, miten paljon voimaa ja hyvää oloa sain niistä kolmesta tunnista, joiden aikana sain vain nauttia hyvästä musiikista, mahtavasta lavastuksesta ja ammattilaisista, jotka tekivät työtään näyttämöllä. Kulttuuri sen kaikissa muodoissa todella luo hyvinvointia meille ihmisille.


Päätin samalla, että jatkossa minun on vain löydettävä kulttuurille enemmän aikaa. Päätin myös, että tätä samaa haluan tarjota perheelleni ja ennen kaikkea lapsilleni. Jo saman viikon lopulla lähdimme lasten kanssa paikallisen nuorisoseuran järjestämään tilaisuuteen katsomaan Arne Alligaattoria ja sain todistaa, miten noin 300 lasta todella nautti musiikista. Tila oli niin tupaten täynnä, että lasten bilebändi päätti esittää kaksi konserttia yhden sijaan, jotta kaikki varmasti pääsisivät näkemään esityksen.


Tätä kirjoittaessa herään kuitenkin todellisuuteen. Se, että lapseni ja minä saimme nauttia kulttuurista yhden viikon aikana, kustansi perheellemme noin 150 euroa. Iso raha kenelle tahansa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kustantaa vastaavaa tai pienempääkään summaa. Onneksi kunnat tarjoavat myös paljon maksutonta tai hyvin edullista kulttuuria asukkaille. Kirjastot ja museot ovat siksi elintärkeitä, ja näidenkin palveluiden ylläpitäminen kustannetaan pääosin verovaroin.


Jotta kaikilla asukkailla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet nauttia kulttuurista, tulee kuntien turvata riittävät resurssit kulttuuripalveluille. Kuntien talous on kuitenkin mm. sote-uudistuksen myötä heikkenemässä ja tämä näkyy usein siten, että juuri kulttuuripalveluita vähennetään ja rahoitusta leikataan. Jotta näin ei tapahtuisi jatkossa, seuraavan maan hallituksen tulisi nostaa kulttuuri keskeiseksi prioriteetiksi. Rahoitusta on nostettava yhteen prosenttiin valtion kokonaisbudjetista, ja jatkossa kunnille tulisi osoittaa kohdennettua valtionavustusta, niin kutsuttua kulttuurin osallistumisen tasa-arvorahaa.


Kulttuuri edistää hyvinvointia, ehkäisee syrjäytymistä ja luo myös turvallisuuden tunnetta. Kulttuuri on paitsi yhteiskunnallinen palvelu, myös monen kulttuurialan ammattilaisen elinkeino. Tämän elinkeinon elinvoima riippuu siitä, miten paljon me käytämme ja tuemme kulttuuripalveluita.

 

> Tutustu Akavan Erityisalojen eduskuntavaaliteemoihin


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja