Blogi

10.8.2015 9.00

Kuka sinun asioitasi ajaa?

Saara Aikio, Akavan Erityisalojen asiamies


Liiton saaminen työpaikalle on helppoa ja pitäisi olla yhtä automaattista kuin hampaiden pesu.

Katsopa ympärillesi. Mitä näet? Oletko yksin tai onko ympärilläsi joukko työtovereita, jotka puurtavat omaa työtänsä katsomatta ympärilleen. Huuda hep! Tapahtuuko mitään?


Entä jos huudat apua? Kyseessä ei ole tapaturma tai muutoin fyysisesti uhkaava tilanne, vaan kyseessä on tyytymättömyys. Kuka silloin auttaa? Ja kenen pitäisi auttaa?


Työpaikalla tapahtuvat avunpyynnöt eivät yleensä kuulu kovin kauas. Lainsäätäjät eivät kuule, jotta voisivat säätää mielekkäämpiä lakeja. Viranomaiset eivät kuule, eivätkä näin ollen voi puuttua asioihin. Työnantaja ei kuule, koska on kiireinen firmaa pyörittäessään. Työkaverit eivät ole kuulevinaan, jotta ei joudu ikävään tilanteeseen. Liitto ei kuule, koska se ei ole työpaikalla läsnä…


Hetkinen. Näistä ainakin yhdelle asialle on helppo tehdä jotain. Liiton saaminen työpaikalle on helppoa ja pitäisi olla yhtä automaattista kuin hampaiden pesu. Työkaverit päättävät, että valitaan yksi meistä edustamaan meitä kaikkia ja omaa liittoamme. Se on mahdollista kaikilla työpakoilla. Työpaikasta riippuen kyseinen henkilö on joko luottamusmies tai luottamusvaltuutettu. Tähän liittyvän epätietoisuuden kanssa ei kannata jäädä märehtimään. Ota yhteyttä asiamieheen. Hän selvittää, kumpi teille valitaan ja auttaakin jopa.


Tämä edustaja on sitten varmasti henkilö, joka kuulee hiljaisetkin avunpyynnöt. Ei hän kenenkään huoltajaksi ryhdy ja edelleen jokaisen tulee hoitaa omia asioitaan, myös niitä ikäviä. Mutta luottamushenkilö auttaa, neuvoo ja hoitaa asiaa sitten tarvittaessa. Tärkeintä on kuitenkin henkilöstön kokoaminen, heidän näkemystensä kerääminen ja asioista viestittäminen hallitusti työnantajan suuntaan. Nämä eivät läheskään aina ole ikäviä asioita tai riidan hakemista. Henkilöstönedustajan rooli työyhteisön kehittäjänä on erityisen tärkeää ja auttaa kaikkia – sekä työntekijöitä että työnantajaa. Työntekijöiltä tulee yleensä ne parhaat ideat ja henkilöstönedustaja toimii loistavana viestin viejänä ja tuojana työnantajan ja työntekijöiden välillä.


Eikä näissä hommissa kulu päivääkään, etteikö kuule työnantajan toiveita työpaikkatason sopimisen lisäämisestä. Kyllähän työpaikoilla asioista sovitaan ja voidaankin sopia, mutta sopimus tarvitsee kaksi osapuolta. Haluaako työnantaja sopia kymmeniä sopimuksia, jokaisen työntekijän kanssa erikseen vai haluaako se sopia ja neuvotella vain kertaalleen, henkilöstön edustajan kanssa? Retorinen kysymys käsittääkseni.


Kun liitto on läsnä valitun luottamushenkilön kautta, saadaan tietoa välillisesti myös eteenpäin aina viranomaisiin ja lainsäätäjiin saakka. Eli yksi ovi avaa monta väylää näiden avunpyyntöjen etenemiselle. Työnantajien väylät ovatkin nyt hyvin asfaltoituja, joten soratiellä jää helposti jalkoihin. Tasapuoliset mahdollisuudet antavat oikeudenmukaisimman lopputuloksen. Se on kaikkien etu. 


Saara Aikio

Akavan Erityisalojen asiamies, yksityissektorin neuvottelu- ja sopimustoiminta, erityisesti kaupan ala ja järjestöala




Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja