Blogi

19.3.2013 11.05

Kokonainen ihminen

Risto Tolonen, Akavan Erityisalojen puheenjohtaja 2012-2014

Siniristilippu liehuu tänään Minna Canthin päivänä sukupuolten välisen tasa-arvon kunniaksi. Suomessa miesten ja naisten välinen tasa-arvo ei ole huonoimmalla tolalla maailmassa mutta emme myöskään elä tasa-arvon parhaassa mallimaassa. Yhä edelleen on olemassa lasikattoja ja lasilabyrinttejä, joihin naiset törmäävät työelämässä. On olemassa ajattelumalleja, jotka ohjaavat ja rajoittavat naisten ja miesten käyttäytymistä ammatinvalinnassa ja työssä.  Naisen pienempi euro on vain osittain ammatinvalinnan syytä. Minun päähäni ei mahdu, miksi tasa-arvon periaate samanarvoisesta ja samasta työstä sama palkka ei toteudu.


Ammattiliittojen on tiedostettava molempia sukupuolia kahlitsevat yhteiskunnalliset rakenteet ja tehtävä työtä niiden purkamiseksi. Hyvä alku omakohtaiseen tiedostamiseen on Rosa Meriläisen Feministin käsikirja. Itse olen määritellyt itseni genderistiksi tuon kirjan lukemisen jälkeen. Genderismi on yksi feminismin haaroista ja poikkeaa perinteisestä feminismistä siten, että se pyrkii vapauttamaan kaikki sukupuolet rajoittavista ajattelu- ja toimintamalleista. Luulen, että suuri osa epätasa-arvoistavasta käyttäytymisestä on tahatonta ja sen takia ammattiliittojenkin olisi herätettävä ihmiset tiedostamaan oman käyttäytymisensä sukupuolivaikutukset. Tietoa asiasta on tarjolla runsaasti, esimerkiksi Akavan nettisivulta löytää paljon tietoa.


Tänään on esillä myös toinen tasa-arvoasia. Tästä päivästä lähtien kansalaisten on mahdollista allekirjoittaa tasa-arvoista avioliittolakia tukeva kansalaisaloite.  Itse aion mennä työpäivän jälkeen Turun kävelykadulle ja vetäistä nimeni listaan.


Risto Tolonen

Akavan Erityisalojen

hallituksen puheenjohtaja 2012-2014


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
21.2.2014 10.26
T.Jäppinen
Erilaiset työn tekijät
Tärkeä aihe laajemminkin tasa-arvon kannalta. Hyvässä työyhteisössä tekevät tulosta myös vammaiset ja osatyökykyiset ihmiset, ja työntekijä voi palata luottavaisesti työhönsä pitkänkin sairausloman jälkeen. Tasa-arvoa luo se, että työelämä joustaa elämäntilanteen mukaan - olipa kyseessä sitten äitiys, isyys, opiskelu, sairaus, uupuminen, omaishoitotilanne jne. Monimuotoisuudesta hyötyvät lopulta kaikki osapuolet.