Blogi

11.9.2023 11.14

Blogi - Tekoäly mietityttää mutta rohkeimmat jo rokkaa

Kirsi Kurki ja Tuuli Kuutti


Tekoäly rynnii nyt tietotyöhön ja työyhteisöissä mietitään, miten se kannattaisi ottaa hyötykäyttöön. Pitäisikö itse olla aktiivinen, vai odottaa johdolta suuntaviivoja? Miten voisi tarttua yhdessä tekoälyn mahdollisuuksiin? Akavan Erityisalat ja Haaga-Helia ovat mukana tässä keskustelussa. Kurkataan, mitä kaksi tukitoimintojen asiantuntijaa, Kirsi ja Tuuli juttelevat aiheesta!



*** 
Keskustelemassa:

Kirsi Kurki, Executive Assistant and Mobility Manager, DNA Oyj
Tuuli Kuutti, Asiakaspalvelupäällikkö, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma


Tuuli
Moi, olen Tuuli ja työskentelen Varman assistenttipalveluissa. Me assarit ollaan monesti ensimmäisiä, joiden puoleen käännytään, kun kohdataan uusia teknologioita. Kirsi, mitä ajatuksia tekoäly herättää sinussa ja teidän työpaikalla?


Kirsi
Aihe on ollut meillä osin ristitulessa. Monilla on huolia tietoturvaan liittyen, eikä olla varmoja, miten työntekijät muistavat olla käyttämättä esim. chatGPT:tä kun kyse on liikesalaisuuksista. Mutta aitoa mielenkiintoakin on herännyt ja jopa intoa.


Onko teillä Tuuli, Varmassa käyty tietoturvakeskustelua tekoälystä? Onko teillä jotain talotason kehitysryhmää vai onko kukin osasto ja tiimi omillaan?


Tuuli
Joo, tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät asiat ovat jatkuvasti läsnä, ja myös meillä on muistutettu chatGPT:n käytön rajoista. Luulen, että tekoälyyn ovat meillä tarttuneet vasta rohkeimmat. Meillä on toiminut jo vuosia robotiikkatiimi, joka kehittää liiketoimintojen kanssa yhteistyössä erilaisia toimintaa sujuvoittavia automatisointeja ym. Ne ovat enemmän täsmäiskuja olemassa oleviin tilanteisiin. Tarvittaisiin enemmän rohkelikkoja. Onko teillä Kirsi onnistuttu saamaan ihmisiä enemmän mukaan?


Kirsi
Meillä DNA:lla ollaan myös ”Rohkaise kaikkia ympärilläsi” -moodissa. Omaa assistenttitiimiä on herätelty. Toivotaan, että kaikki innostuu kokeilemaan. Kannattaa myös käydä keskustelua ystävien tai kollegojen kanssa muissa yrityksissä. Assariverkostot on upea voimavara! Yhdellä kollegalla yrityksen viestintä on ottanut aktiivisen roolin ja perustanut oman AI ryhmän Teams:iin, jossa hyviä käytäntöjä ja vinkkejä on jaettu.


Arvaatko muuten kumpi muuten näistä viesteistä on Kirsin kirjoittama ja kumpi chatGPT:n?

  1. Hei Tuuli, haluan vain lähettää nopean kiitokseni rohkeudestasi ja panostasi yhteisessä projektissamme - ilman sinua emme olisi voineet saavuttaa tätä saavutusta!
  2. Kiitän Tuuli sinua aidosti siitä miten rohkea olet ollut, miten inspiroivia keskusteluja meillä on ollut. Sun kanssa on ollut mahtava ottaa tätä tekoälyloikkaa.


Tuuli
Veikkaan tota ensimmäistä tekoälyn tuotokseksi, meniköhän oikein? 😊


On tosi tärkeää, että keskustelua syntyy. Pitää voida esittää niitä hölmöjäkin kysymyksiä, että asia alkaa avautua meille kaikille. Tuo AI -chat ryhmä kuulostaa just siltä, että asiaa voi edistää matalalla kynnyksellä. Tekoäly ei vie töitä, mutta on entistä tärkeämpää, että me ihmiset hallitsemme kokonaisuuksia ja verkostoidumme.


Kiitokset Kirsi tästä. Huomaan itsekin innostuvani. Yhdessä tekeminen on hauskaa ja hälventää hähmäisyyttä tekoälyn ympärillä!


---


Tämän Kirsin ja Tuulin keskustelun innoittajana oli Haaga-Helia ammattikorkeakoulun hanke Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön yhteiskehittämällä. Hankkeen rahoittajana on Työsuojelurahasto ja kumppaneina tietotyön ammattiliittoja, Akavan Erityisalat, Skilla ry, Tradenomit, Pro ja Jyty. Kirsi ja Tuuli ovat mukana hankkeen ohjausryhmässä käytännön työelämän edustajina.


Hankkeessa on tuotettu e-työkirja Tekoälyn mahdollisuudet käyttöön työyhteisössä -e-työkirja.


E-työkirja perustuu Haaga-Heliassa tehtyyn tutkimukseen Tekoäly tulee - tuki, osaaminen ja yhteistyö kuntoon!


Aiheesta on tulossa vielä syksyllä webinaari ja podcasteja, jotka tarjoavat tietotyöntekijöille ideoita ja työkaluja aktivoitua yhteistyössä.


Hanke on esimerkki Haaga-Helian osallistumisesta työn kehittämiseen ja jatkuvan oppimisen edistämiseen nopeasti muuttuvassa työelämässä. Jatkuvasta oppimisesta huolehtiminen on tärkeää jokaiselle tietotyöntekijälle nyt ja tulevaisuudessa.


Lisätietoja Eija Kärnä, eija.karna (at) haaga-helia.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja