Blogi

11.10.2018 13.30

Ammattiliitot tukevat ihmisoikeuksia ja kestävää työtä

Amalia Ojanen, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat



_49A8950

Ammattiliittona lähdimme mukaan ”ykkösketjuun”-kampanjaan, jonka tavoitteena on saada Suomeen ihmisoikeuksia koskeva yritysvastuulaki. Yritystoiminnalla ja kansainvälisellä kaupalla on suuri merkitys ihmisoikeuksien toteutumisessa. Edelläkävijäyritykset esimerkiksi kartoittavat ihmisoikeusriskejä, auditoivat alihankintaketjujaan, käyttävät vastuullisuussertifioituja raaka-aineita tai tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa.


Harva tulee ajatelleeksi, kuinka merkittävässä roolissa ammattiliittojen tekemä työ on ihmisoikeuksien toteutumisessa. Työelämän oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja juuri työkysymyksissä ammattijärjestöt ovat asiantuntijoita. Yhdessä sopimalla työelämästä saadaan hyvä kaikille osapuolille – niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.


Useat suomalaiset ammattiliitot tukevat kansainvälisiä ammattiliittoja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin kautta. SASKin tavoitteena on taata ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävä palkka kaikille. Parhaiten tämä onnistuu, kun työntekijöiden tukena on paikallinen vahva ammattiliitto, joka mahdollistaa vuoropuhelun työnantajien ja työntekijöiden kesken. SASKin työtä tukemalla suomalaiset ammattijärjestöt puolustavat ihmisoikeuksia myös kansainvälisellä tasolla.


Kestävän työn rakentaminen on tärkeää myös meillä Suomessa. Sosiaalisesti kestävä työ on ammattiliittojen toiminnan ytimessä - kaikkia työntekijöitä tulisi kohdella oikeudenmukaisesti. Tätä tavoitetta edistää työntekijöiden ja työnantajien vuoropuhelun lisääminen ja mahdollistaminen. Parhaiten se onnistuu, kun  työpaikalla on valittu omat henkilöstöedustajat. Paljon puhuttu paikallinen sopiminenkin edellyttää sitä, että työpaikalla vallitsee luottamuksen ja yhteisen tekemisen ilmapiiri. On tärkeää, että työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa oman työpaikkansa toimintaan.


Viime päivinä on keskusteltu paljon ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista. On tärkeää, että työn tekemisessä otetaan huomioon ympäröivä luonto sekä luonnonvarat. Nykytekniikan ansiosta työn tekeminen ei ole aina enää paikkasidonnaista ja esimerkiksi työmatkojen tekemistä on mahdollista vähentää. Ovatko etäkokoukset tai etätyön tekeminen mahdollisia omassa työssäsi? Ammattiliittona pyrimme tukemaan etätyön tekemistä mm. kertomalla siitä, mitä on hyvä ottaa huomioon etätyöstä sovittaessa, jotta etätyön tekeminen olisi mahdollisimman sujuvaa sekä työntekijän kuin työnantajan näkökulmasta.


Ammattiliittojen työ perustuu vahvaan arvopohjaan. Tavoitteenamme on tehdä työelämästä entistä kestävämpää ja näin tukea ihmisoikeuksien toteutumista. Tähän työhön tarvitaan mukaan jokainen työntekijä ja työnantaja. Pienilläkin askelilla on merkitystä, kun etenemme kohti yhä kestävämpää työelämää – niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasolla.


Yksi tapa vaikuttaa sekä edistää kestävän työn ja ihmisoikeuksien toteutumista on olla ammattijärjestön jäsen. Mitä enemmän joukkoomme kuuluu, sitä vaikuttavammin pystymme yhdessä työnantajien ja muiden kumppaneiden kanssa kehittämään työelämää paremmaksi kaikille osapuolille.

 

Tutustu #ykkösketjuun- kampanjaan sekä SASKin toimintaan:

https://www.akavanerityisalat.fi/uutishuone/uutiset/akavan_erityisalat_ykkosketjuun.16048.news

https://www.sask.fi/


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi

30.10.2018 14.46
Olen Akavan Specian jäsen. Kannatan lämpimästi sekä nobelistin että Fjäredin lausuntoa siitä, että maahanmuuttajille maksettaisiin aluksi pienempää palkkaa. En ymmärrä ollenkaan tästä noussutta keskustelua. Veai Ihmisoikeudet... Kautta maailman sivun on Lehrjungeille maksettu vähemmän kuin Fachmanneille. Niin on minullekin tehty urani alussa, ja se oli mielestäni ihan ok. Jos kerran tulokkaat itse hyväksyvät aluksi pienemmän korvauksen, niin miksi sitä ei voisi soveltaa? Tämä vain johtaa siihen, että maahanmuuttajia ei palkata.
Katsokaa Saksan kansantaloutta, kuinka se kukoistaa. Ei siellä kukaan prutkuta tällaisesta palkkaerosta.
Minusta tässä asiassa on nyt tehty kärpäsestä härkänen. Paljon tärkeämmät asiat odottavat linjauksia, esim työelämä ensi ja seuraavilla vuosikymmenillä.
Onko niin, että Fjäderissä närästääkin ihan joku muu asia, esim ruotsinkielisyys...