Blogi

2.6.2014 11.53

Akavan Erityisalojen opiskelijaverkoston ajatuksia työharjoitteluista

Amalia Ojanen, Akavan Erityisalojen opiskelija- ja nuorisoasiamies


Akavan Erityisalojen opiskelijaverkosto toimii monialaisen liiton noin 5000 opiskelijajäsenen äänenä.

Opiskelijaverkosto kokoontui nyt toisen kerran tänä vuonna, ja tällä kertaa käsittelimme verkostossa työharjoittelua.


Kun opiskelija lähtee hakemaan työharjoittelupaikkaa, on tärkeä tietää, mitä hän harjoittelultaan haluaa. Jos hakee ensimmäistä harjoittelupaikkaa, tulee ottaa selvää siitä, mitä tutkinto harjoittelulta ja sen sisällöltä vaatii.


Joskus voi näyttää siltä, ettei missään ole avoinna harjoittelupaikkoja. Kaikille aloille ei ole avoimia hakuja harjoitteluihin ollenkaan, joten on oltava itse rohkeasti yhteydessä unelmien harjoittelupaikkaan. Tulevan syksyn harjoittelupaikat ovat jo nyt haussa, joten on hyvä orientoitua harjoittelupaikan hakemiseen jo keväällä.


Harjoittelupaikan hakemiseen tulee panostaa: se ei eroa työpaikan hakemisesta. Kun tekee huolellisesti hakemuksia harjoittelupaikkoja varten, pystyy tekemään valmistumisen jälkeen aina vain parempia työhakemuksia! Kun opiskelija menee haastatteluun harjoittelua varten, pitää etukäteen pohtia omaa osaamista: missä on hyvä, missä haluaisi vielä kehittyä? Kun tekee huolellisen analyysin itsestään ennen haastattelua, osaa kertoa haastattelijalle omat ”myyntivaltit” ja perustelut, miksi juuri minut tulisi valita harjoittelijaksi.


Harjoittelua varten kannattaa kysyä vinkkejä edellisten vuosikurssien opiskelijoilta, henkilökunnalta sekä kavereilta. Myös oman ammattiliiton puoleen voi kääntyä harjoitteluasioissa. Harjoittelusopimus pitää muistaa tehdä aina kirjallisesti!


Oletko työnantaja ja ottamassa työyhteisöönne työharjoittelijaa? Muista, että harjoittelija ei ole valmis työntekijä, vaan tulee työpaikallenne harjoittelemaan oman alansa taitoja. Ota hänet kuitenkin vakavasti ja uskalla antaa hänelle harjoittelua tukevia tehtäviä. Ole harjoittelijan tukena ja nimeä työyhteisöstä jo ennen harjoittelun alkua harjoittelijalle ohjaaja. Harjoittelija tulee olemaan osa työyhteisöänne, joten on tärkeää, että hänet perehdytetään talon tavoille kuten kenet tahansa. Perehdytyksen ei pidä olla tuulesta temmattua.


Tulevaisuudessa tarvitaan monipuolista työntekijää. Kaikki harjoittelukokemus on arvokasta työllistymisen kannalta. Harjoittelun aikana saa käyttöön hiljaista tietoa työelämästä. Näin myös luennoilta saatu tärkeä teoria tulee käytäntöön.


Usein harjoittelijan kannalta harjoittelu on verrattavissa normaaliin työpaikkaan. Vaikka joskus tuntuu siltä, ettei harjoittelu menisi ihan putkeen, kaikki pienikin saatu tieto ja tekeminen kantavat tulevaisuudessa hedelmää. Uskaltakaa olla harjoittelupaikassa omimillanne: työelämässä on oltava erottuva ja joskus persoona voi ratkaista työpaikan saannin.

 

Lämpöisin terveisin,

Akavan Erityisalojen opiskelijaverkosto

lisätietoa: amalia.ojanen@akavanerityisalat.fi


Amalia Ojanen

Opiskelija- ja nuorisoasiamies

Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi

2.7.2014 0.04
Päivi Laitinen
Harjoittelijoiden eriarvoisuus
Yliopistojen yksityistämisen myötä, myös opiskeluun liittyviin harjoitteluihin tuli selkeä muutos. Muutos koskee rahallista korvausta. Amk-opiskelijat ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat, tekevät harjoitelunsa ilmaiseksi, mutta yliopisto-opiskelijat saavat melkoisen korvauksen tuosta harjoittelusta. Miksi ? Tällaista epätasa-arvoa ei saisi olla. Asialle pitää tehdä jotain.