Blogi

31.8.2021 9.00

Akavan Erityisalojen koulutuspoliittinen ohjelma – Jatkuvan kehityksen edistäjänä

Hanna Koskenheimo, tiedontuotannon asiantuntija, Akavan Erityisalat


Haluamme vaikuttaa jäsentemme alakohtaisten erityiskysymysten ratkaisemiseksi sekä parantaa jäsenten mahdollisuuksia kehittää osaamistaan työuran eri vaiheissa. Koulutukseen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan panostaminen on tärkeää eikä näiden tulisi olla rahoitusleikkauslistoilla.

 

****


Julkinen rahoitus on laadukkaan koulutuksen edellytys, tiivistää tiedontuotannon asiantuntija Hanna Koskenheimo Akavan Erityisaloista.
Akavan Erityisalat haluaa vaikuttaa jäsentensä alakohtaisten erityiskysymysten ratkaisemiseksi sekä parantaa jäsentensä mahdollisuuksia kehittää osaamistaan työuran eri vaiheissa. Koulutukseen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan panostaminen on tärkeää eikä näiden tulisi olla rahoitusleikkauslistoilla. Pääviestimme on, että julkinen rahoitus on laadukkaan koulutuksen edellytys. Samaan aikaan kun korkeakoulujen aloituspaikkojen määrä on kasvanut, rahoitus ei ole lisääntynyt. Sen sijaan kuulemme huolestuttavia uutisia siitä, miten jopa kokonaisten oppiaineiden tulevaisuus on uhattuna jatkuvasti tiukentuvien resurssien vuoksi esimerkiksi humanistisella alalla.


Pienten oppiaineiden tulevaisuus tulee turvata riittävän rahoituksen avulla. Korkeakoulujen sisäisen rahanjaon tulisi huomioida alojen erilaiset tutkimustavat. Yksittäisten opintopisteiden laskemisesta tulisi siirtyä kokonaisuuksien mittaamiseen ja opetuksen laadun arviointiin.


Tulevaisuudessa yhä useampi työ vaatii korkeakoulutusta ja korkeaa ammattitaitoa, joita on vaikea saavuttaa ilman vahvaa yleissivistyspohjaa. Kieli- ja kulttuuriaineet ovat yleissivistyksen sekä ammattitaidon perusta. Kielten, äidinkielen, yhteiskuntaopin ja historian opetukseen tulee panostaa kaikilla kouluasteilla, sillä näiden aineiden tuoma osaaminen on tärkeää työelämässä alasta riippumatta.


Oppijoiden taustat ja elämäntilanteet ovat moninaisia, joten tarvitaan myös erilaisia väyliä päästä korkeakouluopiskelijaksi. Koulutuspoliittisia päätöksiä tehtäessä pitää arvioida niiden vaikutukset laaja-alaisesti. Onko esimerkiksi korkeakoulujen opiskelijahaku-uudistuksen pelkkä todistusvalinta yhdenvertaisuutta edistävä tapa hakeutua korkeakouluun? Nykyiset todistusvalintakriteerit uhkaavat yhdenmukaistaa opiskelijoiden valintoja jo toisella asteella. Yksittäisten oppiaineiden ei tulisi korostua valintaperusteissa. Akavan Erityisalat haluaa muistuttaa, että mitä vähemmän tietyn aineen oppijoita ja opiskelijoita on, sitä vähemmän tulevaisuudessa on asiantuntijoita näillä taidoilla. Jo nyt esimerkiksi vieraiden kielten lukeminen on vähentynyt kautta perus- ja toisen asteen. Tämä luo haasteen tulevaisuuden saavutettavuudelle ja esimerkiksi kielellisten oikeuksien toteutumiselle.


Korkeakoulutuksen kivijalkana toimii teorian, käytännön ja työelämälähtöisyyden vuoropuhelu. Työelämätaitojen ja -yhteyksien, urasuunnittelutaitojen sekä uraneuvonnan tulee olla olennainen osa korkeakoulutusta. Generalistialojen opinnot luovat perustan, jota hyödyntämällä voi samalla koulutuksella suuntautua laajasti eri tehtäviin. Opiskelijajäsenemme ovat huolissaan koronatilanteen vaikutuksesta työelämäyhteyksien luomiseen (Akavan Erityisalojen opiskelijakysely kevät 2021). Avovastauksista käy ilmi, että moni kokee kilpailun työ- ja harjoittelupaikoista kovaksi. Opiskelijoilla on myös huoli siitä, millaisen loven pandemia-aika jättää omaan ansioluetteloon. Opiskelijoiden välisen kanssakäymisen vähentymisen vuoksi kaikenlainen verkostoituminen ja epävirallinen työelämään liittyvä keskustelu sekä tiedonsaanti on hankaloitunut.


Koulutukseen pääsyn lisäksi olennaista on myös koulutuksen läpäisy ja valmistuminen. Haasteita on ollut jo ennen pitkittynyttä koronapandemiaa, mutta olisi tärkeää, että pandemian (jälki)hoitoon panostetaan myös korkeakoulumaailmassa. Jokaisen opiskelijan tulee saada laadukkaan opetuksen lisäksi apua opintojensa suunnitteluun ja ohjaukseen. On tärkeää saada oikea-aikaista apua kuormittavissa tilanteissa. Opiskelijaterveydenhuollon resurssien on oltava riittävät ja opiskelijoiden on saatava tukea myös mielenterveyden ongelmiin.


Hanna Koskenheimo

Tiedontuotannon asiantuntija

Akavan Erityisalat


> Akavan Erityisalojen koulutuspoliittinen ohjelma (pdf)

 

Akavan Erityisalat on monialainen ammattiliitto, jonka jäsenet työskentelevät kulttuurin, hallinnon, viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä. Jäsenkuntaan kuuluu sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa opiskelleita.



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja