rss Artikkelit

13.6.2022 9.08

Työttömyysturvalaki muuttui toukokuun alusta

Työttömyysturvaan on tullut hiljattain useampia muutoksia. Merkittävimmät muutokset liittyvät TE-toimistoissa ja työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvissa kunnissa käyttöön otettuun uuteen asiakaspalvelumalliin ja kolmen kuukauden karenssin poistumiseen.

 

Neljää työpaikkaa tulee hakea

Työmarkkinalakimies Anna Zibellini, Akavan Erityisalat
Työnhakijan on toukokuun alusta pääsääntöisesti haettava vähintään neljää työpaikkaa kuukauden tarkastelujakson aikana. Neljän työpaikan tavoite ei ole ehdoton, vaan siitä voidaan joustaa silloin, kun haettavissa ei ole riittävästi työpaikkoja. Työnhakuvelvoitteeseen voidaan tehdä poikkeuksia myös muun muassa lomautuksen, osittaisen työllistymisen tai opintojen perusteella. Työnhausta raportoidaan TE-toimiston verkkopalvelussa säännöllisesti. Raportointijakso on yleensä kuukauden mittainen.


Työnhauksi lasketaan hakemukset avoimeksi ilmoitettuihin paikkoihin, avoimet työhakemukset, yhteydenotot työnantajiin sekä muut vastaavat toimet, joiden tarkoituksena on työllistyminen. Työn arvioidun keston tulee olla vähintään kaksi viikkoa ja työn tulee olla sellaista, johon voi perustellusti olettaa voivansa työllistyä.


Työnhakuvelvollisuus koskee lomautettuja sen jälkeen, kun lomautus on kestänyt kolme kuukautta. Tämän jälkeen kokonaan lomautettuja koskee yleensä sama työnhakuvelvollisuus, kuin työttömiä. Osittain lomautettujen on kolmen kuukauden jälkeen haettava yleensä yhtä työtä kolmen kuukauden aikana. Osa-aikatyössä olevien on yleensä haettava yhtä työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Omaehtoisia opintoja suorittavan on yleensä haettava kolmea työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Työnhakuvelvoitteesta voidaan luopua kokonaan esimerkiksi silloin, kun työllistymistä avoimille työmarkkinoille ei pidetä mahdollisena. Tällöin henkilö voi hyötyä enemmän muista tukipalveluista.


Jatkossa TE-toimisto tai kuntakokeilun velvoittavien työtarjousten perusteella ei tarvitse hakea työpaikkoja, jos henkilö on muutoin täyttää työnhakuvelvoitteen. Muussa tapauksessa TE-toimiston ja kuntakokeilun TE-toimiston tai kuntakokeilun työtarjouksesta ei voi kieltäytyä ilman sanktioita.


Yhteydenpito työvoimaviranomaisten kanssa tiivistyy

Ensimmäinen tapaaminen TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa eli alkuhaastattelu käydään viiden arkipäivän sisällä työnhaun alkamisesta. Tämän jälkeen työnhakukeskusteluja on kolmen kuukauden ajan yleensä kahden viikon välein. Työnhakukeskustelut taukoavat kolmen kuukauden jälkeen kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen keskustelut taas jatkuvat. Säännöllisten työnhakukeskustelujen ohella tapaamisia voidaan järjestää lisää asiakkaan tarpeen mukaan.


Työnhakukeskustelujen tarkoituksena on työnhaun tukeminen, sopiviin työmahdollisuuksiin ohjaaminen sekä tarpeellisiin palveluihin ohjaaminen. Työnhakukeskustelujen määrästä voidaan poiketa esimerkiksi silloin, kun työttömyys on hyvin lyhytkestoinen tai henkilö on lomautettu, työllistynyt osittain, opiskelee omaehtoisesti, on työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä.


90 päivän karenssi poistui, tilalle 45 päivän karenssi

Uuden mallin myötä työttömyysturvan korvauksettomat määräajat eli karenssit lyhenivät. 90 päivän karenssista on luovuttu kokonaan ja jatkossa pisin korvaukseton määräaika on 45 päivää. Karenssi asetetaan, jos henkilö on irtisanoutunut yli viisi päivää kestävästä työstä tai itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen. Karenssi myös asetetaan, jos henkilö on kieltäytynyt yli kaksi viikkoa kestävästä työstä, johon on tullut valituksi. Jos henkilö on irtisanoutunut enintään viisi päivää kestävästä työsuhteesta tai aiheutti tällaisen työsuhteen päättymisen, karenssi on 30 päivää.


Jos henkilö jättää saapumatta TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa sovittuun tapaamiseen, kuten alkuhaastatteluun tai työnhakukeskusteluun, kieltäytyy laatimasta työllistymissuunnitelmaa tai laiminlyö laaditun työllistymissuunnitelman, yhdestä kerrasta vuoden aikana seuraa huomautus. Huomautus on uusi seuraamus eikä vastaavaa ollut aiemmin käytössä.


Jos vuoden aikana toistamiseen laiminlyö työllistymissuunnitelman laatimisen, ylläpidon ja toteuttamisen, seuraa seitsemän päivän karenssi. Kolmannesta kerrasta vuoden aikana seuraa 14 päivän karenssi ja neljännestä kerrasta työssäolovelvoite. Työssäolovelvoite tarkoittaa, että henkilön pitää olla tietty aika työssä, ennen kuin oikeus työttömyysturvaan voi palata.


On hyvä tiedostaa, että työttömyyskassa toimii aina TE-toimistojen tai kuntien antamien lausuntojen mukaan. TE-toimisto tai kuntakokeilun lausunnon perusteella työttömyyskassa antaa päätöksen, joka sisällöltään vastaa työvoimapoliittista lausuntoa ja on muutoksenhakukelpoinen.


Tiedotteen lähde: TYJ

 

Teksti: työmarkkinalakimies Anna Zibellini, Akavan Erityisalat

 

 

 


Palaa otsikoihin ›