rss Artikkelit

26.5.2021 9.14

Työssä viihtyminen korkeakoulusektorilla


Korkeakoulusektorilla työskentelevistä 78 % on melko tai erittäin tyytyväisiä nykyiseen työhönsä. Johtavassa asemassa olevien keskuudessa on tyytymättömiä (33 %) hieman enemmän kuin asiantuntijoiden (19 %) tai toimihenkilöiden (22 %) keskuudessa. Suurin osa vastaajista (85 %) kokee, että voi olla oma itsensä työyhteisössä. 76 % mielestä omassa työyhteisössä on hyvä ilmapiiri.


Työssä viihtymiseen liittyvät korkeakoulusektorin vastaukset eivät poikkea juurikaan kaikkien Akavan Erityisalojen vastaajien keskimääräisistä arvioista, vaan ne ovat saman suuntaisia kuin muilla sektoreilla (yksityinen, valtio ja kunta).


1/3 vastaajista arvioi työmääränsä olevan sopiva. 17 % vastaajista arvioi työmääränsä olevan jatkuvasti liian suuri. Jopa 42 % johtavassa asemassa olevista arvioi työmääränsä olevan jatkuvasti liian suuri ja vain 14 % arvioi työmäärän olevan sopiva.



 

Haasteet omassa työssä

Vastaajia pyydettiin valitsemaan 18 kohdan listasta kolme haastavinta tai ongelmallisinta asiaa omassa työssään. Seitsemän prosenttia vastaajista ilmoitti, että heillä ei ole erityisiä haasteita tai ongelmia työssään. Korkeakoulusektorin vastauksissa nousivat esiin liian suuri työmäärä (32 %), töiden epätasainen kasaantuminen (32 %) sekä jatkuvasti kasvavat tavoitteet ja vaatimukset (27 %). Neljännes vastaajista koki ongelmalliseksi koronapandemian tuomat haasteet.


Johtavassa asemassa olevista jopa 65 % ilmoittaa liian suuren työmäärän olevan yksi haastavimmista tekijöistä omassa työssään. Myös jatkuvasti kasvavat tavoitteet ja vaatimukset (40 %) sekä huono esimiestyö (23 %) kuormittavat johtotehtävissä olevia.

Myös asiantuntija-asemassa olevien suurimmat ongelmat liittyvät suureen työmäärään ja jatkuvasti kasvaviin vaatimuksiin. Toimihenkilöasemassa olevat kokivat suurimpana ongelmana matalan palkkatason (32 %) ja töiden epätasaisen kasaantumisen (30 %).



Akavan Erityisalojen korkeakoulusektorin työelämätutkimuksessa (marraskuu 2020) kysyttiin mm. koronapandemian vaikutuksista vastaajan omaan työhön. Kyselyyn vastasi 394 korkeakoulusektorilla työskentelevää jäsentä. Kyselyaineisto kerätään joka toinen vuosi. Akavan Erityisalojen tuloksia työelämätutkimuksesta julkaistaan myös tulevissa korkeakoulusektorin uutiskirjeissä.


Hanna Koskenheimo

tiedontuotannon asiantuntija

Akavan Erityisalat

 


Palaa otsikoihin ›