rss Artikkelit

21.11.2019 7.20

Tekniikka ja tekijät kehittyvät, palkkataso ei


Salla Koivisto, 55, on filosofian maisteri, melkein insinööri ja teknisen dokumentaation asiantuntija. ”Humanisti, jos joku, on jatkuvan oppimisen asiantuntija”, Koivisto sanoo. Palkkaa hän saa 3 000 euroa kuussa, yli tuhat euroa vähemmän kuin teollisuudessa keskimäärin.

 

Kesällä 1998 Salla Koivistosta tuntui, että rahaa suorastaan kaadetaan päälle. 10 500 markkaa. Koivisto muistaa kuukausipalkkansa vieläkin, sillä opiskelijalle rahamäärä oli hurja.


”Palkka oli ruhtinaallinen! Maksoin siitä sekä Helsingin kesäasunnon että Turun opiskeluasunnon vuokrat.”


Raha tuli Suomen matkapuhelinteollisuuden lippulaivasta Nokiasta, jonne englannin pääaineopiskelija päätyi vähän sattumalta. Koivisto suunnitteli ryhtyvänsä EU-tulkiksi, mutta yliopistolla kuultu mainospuhe sai hänet hakemaan yritykseen kesäharjoittelijaksi, tekniseksi kirjoittajaksi.


Nokia kauhoi matkapuhelinmarkkinaa vielä voimissaan, ja kieliä taitavalle humanistille riitti töitä. Koivistonkin kesäpesti muuttui lopulta pysyväksi työsuhteeksi. Kun teknisten kirjoittajien työt ulkoistettiin pari vuotta myöhemmin, Koivisto siirtyi uuteen yhtiöön ja työskenteli Nokialle alihankkijana.


Lysti loppui irtisanomiseen vuonna 2012. Nokian matkapuhelinmyynti sukelsi, ja samassa rytäkässä myös Koiviston ruotsalainen työnantaja lopetti toimintansa Suomessa.


Päivärahoilta uuteen vakityöhön

Koivistosta tuli irtisanomisen jälkeen freelancer, välillä myös sovitellun päivärahan saaja. Hän teki muun muassa osuuskunnan kautta käännöstöitä ja keikkatyönä käyttöohjeita. Välillä freenä ansaitsi hyvin, mutta säännöllinen elämä houkutteli.


Tänä syksynä 55-vuotias Koivisto aloitti työt uudessa vakituisessa työpaikassa dokumenttikirjoittajana. Nyt hän tekee rakennedokumentaatiota suurelle suomalaiselle yritykselle. Se on työtä, jossa kirjoittajalta vaaditaan paljon teknistä ymmärrystä.


”Dokumentaatiota tehdään ihmisille, jotka tietävät asiasta paljon. Silloin pitää itsekin tietää asiasta. Jo kysymysten esittäminen vaatii perehtymistä.”


Aivotyö vaatii vastapainokseen kädentöitä. Salla Koivisto rentoutuu mielellään neulomalla, ompelemalla vaatteita ja lukemalla. Lampunvarjostin on omaa designia.


Koiviston kuukauden bruttopalkka on 3 000 euroa. Nykyrahaan muutettuna harjoittelija-Koiviston 10 500 markan palkka oli noin 2 400 euroa. Karkeasti laskettuna Koiviston ansiot ovat siis nousseet noin 600 euroa reilussa 20 vuodessa. Samassa ajassa harjoittelijasta on kasvanut asiantuntija, mutta nuoruuden rahasateelta tuntunut palkkaloikka on muuttunut lähinnä tihkusateeksi.


Aiemmat epävarmat työtilanteet ja vaihtelevat tulot ovat opettaneet Koiviston sopeuttamaan menoja ja välttämään turhaa ostelua, eikä tuhlailu ole tapana vieläkään. Mutta:


”Olisi kiva päästä edellisen vakituisen työpaikan palkkatasolle.”


Ennen Nokia-töiden loppumista eli edellisessä vakituisessa työsuhteessaan Koiviston bruttotulo oli hiukan alle 3 700 euroa. Se on hyvin lähellä suunnittelu- ja konsulttialan asiantuntijoiden nykyistä keskipalkkaa: 3 758 euroa.


Se ei ehkä tunnu lainkaan huonolta ansiolta, mutta Koiviston paraskin palkka – ja alan asiantuntijoiden keskipalkka – on rutkasti alle muiden it-alalla ja teollisuudessa työskentelevien. Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n tilastojen mukaan alan asiantuntijoiden palkka on keskimäärin yli 500 euroa vähemmän kuin muiden teollisuuden alalla työskentelevien. Erotuksella kuitattaisiin suunnilleen Koiviston koko kuukauden ruoka- ja automenot.


Tekijä kehittyy, palkka ei

Palkkaus on jumahtanut kuoppaan, vaikka tekniikka ja tekniikan tekijät – Koiviston kaltaiset ihmiset – kehittyvät koko ajan. Koiviston mielestä työn arvostusta pitäisi osoittaa myös palkkakehityksessä, sillä alan hallussa pitäminen vaatii jatkuvaa uuden opettelua, oman ammattitaidon kehittämistä.


”Olen esimerkiksi tänään piirtänyt CADilla ja aiemmin editoinut java scriptiä ja html vitosta”, Koivisto huomauttaa ja lisää, että erityisesti humanistit todella tuntevat jatkuvan oppimisen käsitteen. Siihen nähden palkka onkin pieni ja etenkin palkkakehitys huonoa.


”Alamme työntekijöistä suurimmalla osalla on ylempi korkeakoulututkinto. He ovat saattaneet opiskella siihen vielä päälle. Tyypilliset humanistit ovat tällä alalla aika kaukana perinteiseltä mukavuusalueeltaan. He kuitenkin osoittavat joka päivä, että taipuvat mihin tahansa. Humanisti, jos joku, on generalisti ja jatkuvan oppimisen asiantuntija.”


Salla Koiviston kissa Sini on persoonallinen tapaus. Se tykkää syödäkin salassa, Koivisto naurahtaa.


Ay-solidaarisuutta muitakin kohtaa

Palkassa näkyvän arvostuksen lisäksi Koivisto toivoo kiky-tunneista eroon pääsemistä.


”Jokainen voi kysyä, hyväksyykö itselleen palkanalennuksen.”


Koivistoa harmittaa myös muiden ammattilaisten puolesta, sillä kiky-tuntien vaikutus ei osu sinne, minne piti: viennin vauhdittamiseen. Se ärsyttää ay-solidaarisuutta tuntevaa Koivistoa.


”Eniten kikystä kärsivät ihmiset, joilla ei ole mitään tekemistä vientiteollisuuden kanssa, kuten esimerkiksi varhaiskasvatuksen työntekijät.” 


Kuka:

Salla Koivisto, 55. Filosofian maisteri, pääaine englannin kääntäminen. Myös insinööriopintoja.


Asuu Tampereella.


Pyhä birma -rotuinen kissa nimeltä Sini, harrastaa käsitöitä ja lukemista. ”Pidän verestä ja suolenpaloista.”


Ammattijärjestö: Akavan Erityisalat, jäsenyhdistys Kieliasiantuntijat ry


TES: Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus, jonka on neuvotellut akavalaisten neuvottelujärjestö Ylemmät toimihenkilöt YTN, jonka jäsen Akavan Erityisalat on.


Mikä ala?

Suunnittelu- ja konsulttialalla työskentelee noin 18 400 ihmistä, joista ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen piirissä on noin 10 000 ihmistä. Akavan Erityisalojen jäsenistä yli 200 henkilöä työskentelee suunnittelu- ja konsulttialalla.


YTN:n mukaan suurin osa alan ylemmistä toimihenkilöistä on insinöörejä tai diplomi-insinöörejä. Noin 20 prosenttia ylemmistä toimihenkilöistä on naisia.


 

 

Asiantuntija kommentoi:

”Myös ihmisosaamista pitää arvostaa rahalla”

_49A8843
”Osaamista pitää arvostaa myös rahalla", toteaa Akavan Erityisalojen neuvottelupäällikkö Amalia Poutanen

”Suunnittelu - ja konsulttialan sopimusneuvotteluissa tavoitellaan palkankorotustasoa, joka turvaa jäsentemme ostovoiman kasvun. Lisäksi kiky-tunneista on luovuttava. Kiky-tunnit tarkoittavat käytännössä palkanalennusta, eikä se houkuttele työskentelemään alalla, jossa palkat laahaavat jo valmiiksi jäljessä.


Suunnittelualan palkkakuoppa on keskimäärin hieman yli 500 euroa. Alan asiantuntijat ansaitsevat siis yli 500 euroa vähemmän kuin muut it-alalla ja teollisuudessa työskentelevät. On mysteeri, mistä kuoppa johtuu. Neuvottelujärjestömme YTN:n tavoitteena on palkkaohjelma, jonka avulla saavutetaan yleinen teollisuuden palkkataso.


On tärkeä muistaa, että insinöörivaltaisilla aloilla työskentelee asiantuntijoina myös muun koulutuksen saaneita – esimerkiksi humanisteja, kasvatustieteilijöitä, kielitieteilijöitä ja viestijöitä. Heidän vahvuuksiaan alalla ovat ihmisosaaminen, luovuus, kokonaisuuksien hallinta, kielitaito ja hyvä yleissivistys. Tätä osaamista pitää arvostaa myös rahalla.”


Amalia Poutanen, Akavan Erityisalojen neuvottelupäällikkö, yksityissektorin neuvottelu- ja sopimustoiminta 


LUE MYÖS: Yksityissektorin jäsentiedote: Jäseniämme koskevat lakkovaroitukset kahdella alalla

**

Kuvat: Jari Lifländer, Uzi Varon

 


Palaa otsikoihin ›