rss Artikkelit

26.3.2024 11.45

Seksuaalinen häirintä työelämässä vaarantaa työntekijän terveyden

Akavalaisten liittojen jäsentutkimuksen perusteella seksuaalista häirintää on työpaikoilla edelleen, vaikka useimmiten työyhteisön ilmapiiri koetaan melko hyväksi. Häirintään puuttumisessa ilmeni parantamisen varaa.

Teksti: tiedontuotannon asiantuntija Hanna Koskenheimo, Akavan Erityisalat
Suurin osa vastaajista kokee, ettei työyhteisössä tarvitse pelätä seksuaalista häirintää ja häirinnästä voi ilmoittaa ilman pelkoa – näiden osalta muu-sukupuolisten kokemus on selvästi heikompi. Eniten kohennettavaa on avoimen keskustelun kulttuurissa.


Häirintään puuttumisessa on parantamisen varaa. Häirinnällä on selkeästi negatiivisia vaikutuksia työhyvinvointiin. Tilanne on aiheuttanut myös unettomuutta, mielenterveysongelmia ja vaikuttanut uralla etenemiseen.


Työyhteisöissä tulisi asettaa nollatoleranssi kaikenlaiselle häirinnälle ja epäasialliselle kohtelulle, luoda selkeät toimintaohjeet ja puuttua häirintään, kun asia on tullut työnantajan tietoon. Noin kolmasosa työnantajista on laatinut ohjeistuksen seksuaalisen häirinnän varalle, mutta vain hyvin pieni osa työnantajista on nimennyt kontaktihenkilön häirinnän varalle tai kouluttanut henkilöstöä asiasta.


Toimintamallit häirintään liittyen ovat edelleen epäselvät. Työturvallisuuslaki edellyttää riskien selvittämistä ja erilaisiin tilanteisiin varautumista.


Enemmistö ei ole havainnut häirintää työpaikalla

Enemmistö vastaajista (82 %) ei ole havainnut seksuaalisen häirintää työyhteisössään edellisten kolmen vuoden aikana. Kuitenkin 14 % on havainnut seksuaalista häirintä kasvokkain ja 4 % sosiaalisessa mediassa. Yleisimmin havaittu seksuaalinen häirintä on ollut sanallista (84 %) tai fyysistä häirintää (33 %). Nuoremmat ovat havainneet häirintää selvästi useimmin, samoin sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvat.


Kymmenesosa vastaajista on joutunut itse kasvokkain tapahtuvan seksuaalisen häirinnän kohteeksi työyhteisössään edellisten kolmen vuoden aikana ja 2 % on kokenut häirintää verkossa. Häirintä on ollut pääasiassa sanallista. Fyysistä häirintää on kokenut vajaa kolmasosa vastaajista. Häirintää on tapahtunut useammin oman työyhteisön kuin ulkopuolisen toimesta.


Seksuaalisen häirinnän ja seksismin koetaan vähentyneen pitkällä aikavälillä, mutta sitä ilmenee edelleen ja tilanteeseen puuttumista pitäisi tehostaa. Varsinkin seksismin ja siihen liittyvän sukupuolten välisen tasa-arvon koetaan olevan vielä huonolla tolalla. Toisaalta todetaan, että naisten ja sukupuoli-/seksuaalivähemmistöjen häirintä otetaan useammin ja herkemmin esille kuin miehiin kohdistuva häirintä, jota kuitenkin myös esiintyy.


Miten ehkäistä seksuaalista häirintää työpaikoilla?

Akavan Erityisalojen jäsenten ehdotuksia


Koulutusta aiheesta, nollatoleranssi ja toimintamallit kuntoon  

  • Työpaikolla tulisi käsitellä säännöllisesti kiusaamiseen ja häirintään liittyviä toimintamalleja, jotta perusteet olisivat kaikilla tiedossa. Olisi tärkeää, että asia ei jäisi vain rivityöntekijöiden harteille, vaan käytänteet tulisivat päättäviltä tahoilta ja johtajat johtaisivat omalla esimerkillään. Kansainvälisissä työpaikoissa, joissa asiakkaat ja/tai työntekijät ovat eri kulttuureista, asiaan tulisi kiinnitettävä erityistä huomiota.
  • Häirintäkokemuksista on ehdottomasti ilmoitettava eteenpäin, jotta häirintä loppuisi. Työnantajan tulisi tarjota vaihtoehtoja siitä, kenen puoleen voi kääntyä epäasiallista käytöstä kohdatessaan. Häirintäyhdyshenkilöiden joukossa olisi hyvä olla esim. eri sukupuolten edustajia, jotta arkaluontoisista asioista voisi kertoa mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Työnantajalla on toimimisvelvollisuus, kun tieto häirinnästä on saatu.
  • Turvallisemman tilan periaatteiden luominen ja käyttöön ottaminen
  • Henkilöstön kanssa yhdessä luotava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa on pohdittu toimenpiteitä yhdenvertaisuuden parantamiseksi
  • Häirintäyhdyshenkilöiden valitseminen ja kouluttaminen tehtäviinsä.
  • Ammattiliitot ja työpaikat voisivat tukea jäsentensä työelämätaitoja, arvostavaa vuorovaikutusta ja ihmisten kohtaamista ilman ennakkoasenteita. Seksuaalisen häirinnän lisäksi tulisi puhua laajasti toisten kunnioittamisesta, seksismistä jne. Yhteiskunnassamme on paljon epäasiallista kohtelua, joka näkyy esim. syrjimisenä sukupuolen vuoksi ja vaikutukset näkyvät mm. urakehityksessä ja palkkapussissa.
  • Ammattiliittojen tulisi kouluttaa ihmisiä ja vaikuttaa päätöksentekoon. Esim. Akavan tuore selvitys sateenkaari-ihmisistä työelämässä oli äärimmäisen tärkeä ja liittyy tähänkin teemaan. (Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus työelämässä – katsaus 50 viime vuoden kehitykseen)
  • Työpaikoilla tulisi luoda ja ylläpitää avointa keskustelukulttuuria ja pohtia yhdessä mm. seuraavia asioita:
    • Miten toimisimme parhaiten yhdessä?
    • Mikä vahvistaisi yhteenkuuluvuutta ja yhteistä ymmärrystä asioista?
    • Miten otan asiat puheeksi turvallisesti?
    • Miten luomme yhdessä rakenteita sille, että jokainen voi tulla kuulluksi ja nähdyksi ja jokainen kantaa vastuun siitä, että on aktiivinen toimija vuorovaikutustilanteissa?


Taloustutkimuksen tekemään seksuaalista häirintää koskevaan kyselyyn vastasi lähes 6000 työntekijää 17 akavalaisesta ammattiliitosta. Aineisto kerättiin touko-kesäkuussa 2023. Kyselyssä häirinnällä tarkoitetaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta.

 

> Akavalaisten liittojen jäsentutkimus 2023


Teksti: tiedontuotannon asiantuntija Hanna Koskenheimo, Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin ›