rss Artikkelit

29.9.2021 7.00

Perhevapaauudistus tulee näkymään tulevissa työehtosopimuksissa

Odotettu perhevapaauudistus on eduskunnan käsittelyssä. Tavoitteena on hoitovastuun tasaisempi jakautuminen vanhempien kesken. Myös omaishoitovapaaseen on tulossa oikeus.

 

Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini

Perhevapaauudistusta on valmisteltu pitkään ja nyt asia on siirtynyt eduskunnan käsittelyyn. Mikäli uudistus hyväksytään, tulee se voimaan suunnitelmien mukaan elokuussa 2022.


Perhevapaauudistukselle on asetettu useampi tavoite. Ensisijaisena tavoitteena on lisätä vanhempainvapaiden ja hoitovastuun jakautumista nykyistä tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Tavoitteena on myös lisätä erilaisten perhemuotojen tasa-arvoista kohtelua vanhempainpäivärahajärjestelmässä. Muutoksilla pyritään myös lisäämään järjestelmän joustavuutta huomioiden perheiden erilaiset tarpeet vapaiden ja päivärahojen käytössä. Perhevapaauudistuksen odotetaan toteutuessaan lisäävään myös lasten ja perheiden hyvinvointia.


Työntekijän oikeus perhevapaisiin perustuu lähtökohtaisesti työsopimuslakiin. Useammassa työehtosopimuksessa on kuitenkin sovittu oikeudesta palkallisiin perhevapaaisiin. Näin esimerkiksi kunta-alan KVTES:n mukaan äidillä on oikeus saada täyttää palkkaa 72:lta ensimmäiseltä perhevapaan arkipäivältä ja isällä 12:lta arkipäivältä. Valtion virka- ja työehtosopimuksen mukaan vastaavat palkalliset perhevapaat ovat äidin 72 ensimmäistä arkipäivää ja isällä 6 arkipäivää. Samanlainen oikeus on myös yliopistojen yleisen työehtosopimuksen piirissä olevilla.


Oikeus palkalliseen perhevapaaseen on vanhemmalla – ei äidillä ja isällä

Perhevapaauudistuksen jälkeen nykyiset työehtosopimukset vanhenevat väistämättä ainakin terminologian osalta. Työehtosopimuksissa tulee tunnustaa erilaiset perhemuodot ja siis vanhentunut käsitys siitä, että lapsen vanhemmat ovat vain äiti ja isä, täytyy lopullisesti hylätä. Lainsäätäjä puhuukin raskaana olevasta ja toisesta lapsen hoitoon osallistuvasta vanhemmasta. Niin ikään työehtosopimusten sisältämä ajatus, että äiti käyttää suurimman osan perhevapaista täytyy hylätä. Perhevapaauudistus tähtää siihen, että perhe itse päättää kumpi vanhemmista jää hoitovapaalle. Siten myös työehtosopimuksissa täytyy lähteä ajatuksesta, että kumpikin vanhempi on yhtä lailla oikeutettu palkalliseen vapaaseen. Raskaana olevan oikeus raskausrahaan ja palkallisen perhevapaaseen on kuitenkin ehdoton, kuten myös tulevassa lainsäädännössä todetaan.


Perhevapaauudistuksen tavoitteet vietävä myös työehtosopimuksiin

On syytä huomioida, että työehtosopimuksissa sovitaan ensisijaisesti palvelussuhteiden ehdoista. Lähes jokaisella vanhemmalla työ- ja perhe-elämä ovat kuitenkin läheisissä sidoksissa toisiinsa ja siis työehtosopimuksella vaikutetaan välittömästi työsuhteen ehtojen lisäksi myös perhe-elämän järjestelyihin. Siten työehtosopimusneuvotteluissa tulisikin tavoitella sitä, että myös tulevat perhevapaita koskevat määräykset tähtäävät tasa-arvon edistämiseen, joustavuuteen ja erilaisten perherakenteiden huomioimiseen sekä perheen ja työn yhteensovittamisen helpottamiseen.


Työntekijälle oikeus jäädä omaishoitovapaalle

Perhevapaauudistuksen myötä tulee voimaan myös omaishoitovapaa. Omaishoitovapaalla tarkoitetaan työntekijän vapaata, joka on tarkoitettu henkilökohtaisen hoivan tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalle henkilölle, joka tarvitsee työntekijän välitöntä läsnäoloa edellyttävää merkittävää avustamista tai tukea toimintakykyä huomattavasti alentaneen vakavan sairauden tai vakavan vamman vuoksi. Työntekijällä on oikeus vastaavaan vapaaseen myös edellä tarkoitetun henkilön saattohoitoon osallistumisen vuoksi. Omaisella tarkoitetaan työntekijän lasta, vanhempaa, avio- tai avopuolisoa tai työntekijän kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa olevaa. Omaishoitovapaa on palkaton ja se on enintään viisi päivää kalenterivuoden aikana.


Omaishoitovapaa tulee perustumaan työsopimuslakiin. Akavan Erityisalat on asettanut neuvottelutavoitteeksi, että omaishoitovapaa implementoidaan kaikkien sektoreiden työ- ja virkaehtosopimuksiin palkallisena.


Lue lisää Akavan Erityisalojen omaishoitovapaata koskevasta neuvottelutavoitteesta https://www.akavanerityisalat.fi/uutishuone/uutiset/akavan_erityisalat_omaishoitovapaa_palkalliseksi.19896.news.

 

Anna Zibellini

työmarkkinalakimies

Akavan Erityisalat



Palaa otsikoihin ›