rss Artikkelit

4.12.2020 13.20

Pandemian aiheuttamista lakimuutoksista osa päättyy vuoden vaihteessa


Työttömyysturvan väliaikaiset lakimuutokset

Anna Zibellini
Anna Zibellini, työmarkkinalakimies, OTM, Akavan Erityisalat

Koronapandemian seurauksena työttömyysturvaan on tehty useampia muutoksia vuoden 2020 aikana.


  • Omavastuuajalta on saanut ansiopäivärahaa 16.3.2020 alkaen, ja työssäoloehto kertyi lyhimmillään kolmen kuukauden (13 kalenteriviikkoa) työskentelyllä.
  • Ansiopäivärahan 300-500 päivän enimmäismaksuaika ei ole kulunut lomautuksen aikana, jos lomautus on alkanut 16.3.2020 tai sen jälkeen. Enimmäismaksuajan jäädyttäminen laajennettiin myös muihin kokonaan tai osittain työttömiin ajalle 1.7.-31.12.2020.
  • Yrittäjä on voinut saada Kelasta työmarkkinatukea silloin, kun yritystoiminnan tulo on laskenut koronan vuoksi.


Ansiopäivärahan suojaosa työtuloille asetettiin 500 euroon kuukaudessa ja liikkuvuusavustusta myönnettiin kokoaikatyöhön kahden tunnin edestakaisen työmatkan perusteella.


Pandemia on vaikuttanut Myös TE-toimiston toimintaan

Lomautetun yritystoimintaa ja opintoja ei tutkittu TE-toimistossa, ja työnhakijoiden alkuhaastatteluista luovutettiin suurelta osin. Väliaikaisen lain myötä TE-toimisto ei asettanut karenssia, vaikka työllistymissuunnitelma oli jäänyt laatimatta tai noudattamatta. Työllistymistä tukevan palvelun keskeyttäminen pandemian vuoksi ei johtanut karenssiin ja lyhytaikaisiksi tarkoitetut opinnot ovat voineet pitkittyä yli 6 kuukauden mittaisiksi.


Osa muutoksista saa jatkoa

Edellä mainittujen lakimuutosten on ollut tarkoitus päättyä 31.12.2020. Eduskunta kuitenkin käsittelee parhaillaan lakimuutosta, jolla työttömyysturvan suojaosaa sekä liikkuvuusavustusta koskevia väliaikaisia lakimuutoksia jatkettaisiin maaliskuun loppuun asti.


Muutoksen myötä suojaosa osa-aika- tai keikkatyön ajalle olisi 500 euroa 31.3.2021 asti. Lakimuutosehdotuksen mukaan 500 euron suojaosa olisi voimassa silloin, kun hakujakso alkaa viimeistään 31.3.2021. Suojaosa olisi siis 300 euroa 1.4.2021 ja sen jälkeen alkavien hakujaksojen kohdalla.


Liikkuvuusavustusta voisi saada kokoaikatyöhön yli kahden tunnin työmatkan perusteella silloin, kun työsuhde alkaa viimeistään 31.3.2021.  Jos työsuhde alkaa 1.4.2021, työmatkaedellytys olisi jälleen kolme tuntia.


Hallitus on esittänyt, että myös opintoja koskeva poikkeus saisi jatkoa vuoden 2021 loppuun asti. Tämä tarkoittaa, että lomautetun päätoimisetkaan opinnot eivät estäisi työttömyysturvan saamista. Myös työttömyysturvan hakeminen helpottuisi opintojen tutkimisen jäädessä pois.


Myös yrittäjän oikeuden työmarkkinatukeen esitetään jatkuvan 31.3.2021 asti.


Nämä väliaikaiset muutokset päättyvät

Vuoden vaihteen jälkeen varmuudella palaa omavastuuaika (viisi päivää). Jos kuitenkin ensimmäinen omavastuupäivä olisi vuoden 2020 puolella, omavastuuta ei edelleenkään aseteta.


Työssäoloehto palaa 26 viikon pituiseksi. Ansiopäivärahan 300-500 päivän enimmäismaksuaika alkaa kulua ja lomautetun yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuus tutkitaan taas TE-toimistossa.


Työllistymissuunnitelman laatimatta jättämisestä ja työllistymistä tukevan palvelun keskeyttämisestä seuraa jatkossa pääsääntöisesti karenssi. Lyhytkestoisiksi tarkoitettujen opintojen pidentymisestä yli 6 kuukauden määräajan seuraisi pääsääntöisesti työttömyysturvan menetys, jos opinnot todetaan päätoimisiksi eikä omaehtoisiin opintoihin voi jatkossa saada lisäaikaa. Opintojen etenemistä seurataan normaalisti.


Lomautukset palaavat normaaliin prosessiin

Nopeutettu lomautusprosessi yt-lain piirissä oleville yrityksille (ns. 5 + 5 + 5 päivää -malli) päättyy 31.12.2020.  Neuvotteluesitys tulee sen jälkeen antaa yhteistoimintalain mukaan viimeistään 5 (kalenteri)päivää ennen neuvottelujen aloittamista. Neuvotteluesitysajan päättymisen jälkeen yt-neuvotteluja tulee käydä yt-lain mukaisesti 14 päivän tai 6 viikon ajan. Työsopimuslain mukaan lomautusilmoitus on annettava viimeistään 14 päivää ennen. Työehtosopimuksiin otetut muutokset päättyvät, kuten osapuolten välillä on sovittu.


Määräaikaista työntekijää ei voi lomauttaa 1.1.2021 alkaen ellei tämä tee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi töissä. Lomautuksen kestäessä määräaikaisella työntekijällä on oikeus irtisanoa työsopimus, käyttäen lomautetun erityistä oikeutta päättää työsopimus ilman irtisanomisaikaa. Luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun voi lomauttaa vain samoilla perusteilla, joilla heidät saadaan irtisanoa.


Työsopimuksen purkaminen koeajalla

Vuoden vaihteen jälkeen työsopimusta ei voi enää purkaa koeajalla taloudellisista syistä johtuen.


Koeaikapurun hyväksyttäviä perusteita ovat mm. työn suorittamiseen liittyvä puutteellisuus eli työn tulos ei ole objektiivisesti arvioiden tyydyttävä, tai yhteistyökyvyttömyys tai sopeutumattomuus työyhteisöön. Koeaikapurku ei kuitenkaan saa tapahtua syrjivillä tai muutoin koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Kiellettyjä syrjiviä perusteita ovat sukupuoli, raskaus, ikä, terveydentila, kansallinen tai etninen alkuperä, sukupuolinen suuntautuneisuus, kieli, uskonto, mielipide, perhesuhteet, ammattiyhdistystoiminta, poliittinen toiminta tai muu näihin verrattava seikka.


Koeaikapurku edellyttää, että työntekijälle on varattu tilaisuus tulla kuulluksi päättämisen syistä ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Tässä kuulemisessa työntekijällä on oikeus käyttää avustajaa.


Irtisanotun takaisinottovelvollisuus 4 tai 6 kuukautta

Työnantajan tuli noudattaa 9 kuukauden takaisinottoaikaa silloin, kun työnantaja antoi työntekijälleen irtisanomisilmoituksen ajalla 1.4. – 31.12.2020, vaikka työsuhde päättyisi vuoden 2021 puolella.


Jos työntekijä on irtisanottu taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä 1.1.2021 tai sen jälkeen, työnantajan on tarjottava työtä työntekijälle, jos työnantaja tarvitsee työntekijöitä 4 tai 6 kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Takaisinottovelvollisuuden kesto riippuu työsuhteen kestosta: Jos työsuhde on ennen sen päättymistä kestänyt vähintään 12 vuotta, työnantajan takaisinottovelvollisuus on 6 kuukautta.



 


Palaa otsikoihin ›