rss Artikkelit

11.6.2019 11.30

Osa-aikatöissä? Huomioi nämä!

ElinaSaari_web

Oletko osa-aikatyössä, joko oman valintasi kautta tai ”olosuhteiden pakosta”? Sinun kannattaa huomioida seuraavat seikat:


  • Osa-aikatyöstäkin on syytä tehdä kirjallinen työsopimus. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että työsopimukseesi kirjataan selkeä vähimmäistyöaika. Tämä turvaa sen, että työnantajan on tarjottava sinulle sovittu tuntimäärä työtä tai ainakin maksettava palkka sen mukaan. Mikäli työsopimuksessa ei ole sovittu vähimmäistyöajasta, työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota työtä eikä työntekijällä ole oikeutta vähimmäispalkkaan.

 

  • Viime kesänä tuli voimaan lakipykälä, jonka mukaan työnantajan aloitteesta ei saa enää sopia sellaisesta työajasta, jossa työaika vaihtelee vähimmäis- ja enimmäismäärän väillä (esim. ns. nollatuntisopimus 0 - 37,5 tuntia viikossa), mikäli työnantajan työvoiman tarve on kiinteä.  Työnantaja ei saa sopia vähimmäistyöaikaa myöskään pienemmäksi kuin työvoiman tarve edellyttää.

 

  • Työsopimusta solmittaessa sinun kannattaa pyrkiä turvaamaan toimeentulosi mahdollisen työttömyyden varalta. Työskentely kerryttää työttömyyspäivärahaan vaadittavaa 26 kalenteriviikon työssäoloehtoa, kun töitä on vähintään 18 tuntia viikossa (lukuun ottamatta tiettyjä työajoiltaan poikkeavia aloja).  Vähimmäistuntimäärän voi kerryttää useasta työstä.  


  • Ennen työsopimuksen tekemistä kannattaa varmistaa säännöt vuosiloman karttumisesta. Tämä onnistuu parhaiten tarkistamalla ne oman alasi työ- tai virkaehtosopimuksesta. Lain mukaan osa-aikainen ansaitsee vuosilomaa kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta samalla tavalla kuin kokoaikainenkin;  2,5 tai 2 vuosilomapäivää kutakin lomanmääräytymiskuukautta kohden, riippuen työsuhteen pituudesta. Vuosilomaa kertyy, kun kalenterikuukaudessa on vähintään 14 työssäolopäivää. Työpäivän pituudella ei ole merkitystä.

 

  • Jos sinulle ei kerry ainoatakaan kalenterikuukautta, joka sisältäisi 14 työssäolopäivää tai vain osa kuukausista sisältää 14 työssäolopäivää, vuosilomaasi kerryttää kuitenkin sellainen kalenterikuukausi, jonka aikana sinulla on vähintään 35 työtuntia.

 

  • On hyvä huomata, että esimerkiksi viikon mittaisessa vuosilomassa vuosilomaa kuluu kuudelta päivältä viikossa, vaikka sopimuksen perusteella on työssä esimerkiksi vain kolmena päivänä viikossa. Toisin sanoen lomaa pystyy ansaitsemaan kuten kokoaikainen, mutta se myös kuluu kuin kokoaikaisella.

 

  • Työnantajalla on velvollisuus kohdella osa- ja kokoaikaisia työntekijöitä tasapuolisesti. Osa-aikaisissa työsuhteissa ei saa pelkästään työajan pituuden vuoksi soveltaa epäedullisempia työehtoja ilman perusteltua asiallista syytä. Etuja voidaan joissakin tilanteissa suhteuttaa työajan pituuden mukaan.

 

  • Työnantajan tulee huolehtia, että osa-aikaisilla on samat mahdollisuudet hakeutua vapautuviin työpaikkoihin kuin kokoaikaisilla työntekijöillä. Osa-aikaisena sinun tulee saada tieto avoimista työpaikoista samalla tavalla kuin kokoaikatyöntekijöiden.


  • Ennen kuin työnantaja palkkaa lisää työntekijöitä, osa-aikaisille on tarjottava lisätyötä heille sopiviin tehtäviin. Näin tulee toimia, vaikket työntekijänä nimenomaisesti sitä pyytäisikään. Työntekijän ei tarvitse ottaa tarjottua lisätyötä vastaan.

 

  • Osa-aikatyötä tekevänä voit haluta hakeutua samanaikaisesti toisen työnantajan palvelukseen. Samaan aikaan saa olla voimassa useita työsopimuksia. Rajoituksena on se, ettei toinen työsi saa olla kilpailevaa toimintaa, joka vahingoittaa työnantajaa. Työntekijän tulee myös muistaa yleinen lojaalisuus työnantajaa kohtaan. Työsuhteisella työntekijällä ei ole velvollisuutta ilmoittaa työnantajalle uuteen työhön hakeutumisesta tai uuden työn tekemisestä. Ilmoittamista kuitenkin suositellaan, sillä se on hyvän työmarkkinatavan mukaista. Lisäksi on syytä tarkistaa työsopimuksesta, onko siinä sovittu ilmoittamisesta. Työsuhteisista poiketen kunnallisen viranhaltijan ja valtion virkamiehen on tehtävä sivutoimesta ilmoitus työnantajalle.


  • Jos teet osa-aikatyötä, voit parantaa toimeentuloasi hakemalla soviteltua ansiopäivärahaa työttömyyskassa Erkosta. Näissä tilanteissa osa-aikaisuuden ei tule perustua työntekijän omaan aloitteeseen. Sinulla on oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan, kun osa-aikatyösi määrä on enintään 80 % alan kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Kuukauden sovittelujaksolla saat ansaita 300 euroa (ns. suojaosa) ilman, että sillä on vaikutusta ansiopäivärahasi määrään. Tarkempaa tietoa sovitellusta ansiopäivärahasta voit kysyä työttömyyskassa Erkosta. 

 

Lakimies Elina Saari

Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin ›