rss Artikkelit

20.9.2019 10.00

Opintovapaalle?

- Työntekijän oikeus opintovapaaseen on vahvistettu laissa. Opintojen ei tarvitse liittyä omaan alaan tai ammattiin, toteaa lakimiehemme Tuire Torvela.
 

Opintovapaan aikana työnteko ja palkanmaksu on keskeytetty, mutta työsuhde jatkuu muutoin normaalisti. Työntekijällä on oikeus jäädä opintovapaalle - tästä on säännökset opintovapaalaissa, joka koskee sekä työ- että virkasuhteisia.


Opintovapaa edellyttää, että pääasiallinen työ- tai virkasuhde on kestänyt yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään vuoden. Tällöin opintovapaata on oikeus saada viiden vuoden aikana yhteensä kaksi vuotta. Tämän voi käyttää yhdessä tai useammassa jaksossa.


Jos työsuhde ei ole kestänyt vuotta, mutta on kuitenkin jatkunut yhdessä tai useammassa jaksossa vähintään kolme kuukautta, opintovapaata on oikeus saada enintään viisi työpäivää.


Opintojen ei tarvitse liittyä omaan alaan tai ammattiin. Oikeus opintovapaan saamiseen koskee kaikkea opiskelua tai koulutusta, joka järjestetään julkisen valvonnan alaisena. Tällaista on valtion tai kunnan järjestämä koulutus, valtionosuuteen oikeuttava koulutus, valtionavustuksella tuettava koulutus tai opetusministeriön erikseen hyväksymä ja valvoma muu koulutus. Vapaata voi saada myös edellisiin rinnastettavia, ulkomailla tapahtuvia opintoja varten.


Opintovapaan hakeminen

Työntekijän tulee tehdä opintovapaata varten erillinen hakemus. Jos aikoo jäädä opintovapaalle yli 5 työpäiväksi, kirjallinen hakemus tarvitaan vähintään 45 päivää ennen opintojen alkamista. Jos opintovapaata haetaan enintään 5 työpäiväksi, hakemuksen voi jättää kirjallisesti tai suullisesti vähintään 15 päivää ennen suunnitellun opintovapaan alkamista. Hakemuksessa tulee olla seuraavat asiat:

  • opintojen ja haettavan opintovapaan alkamis- ja päättymisajankohta
  • koulutuksen ja opiskelun muoto ja tavoite
  • tieto siitä, onko kysymyksessä aikaisemman opintovapaan aikana aloitetun koulutuksen tai opiskelun loppuunsaattaminen
  • oppilaitos tai muu koulutuksen/opetuksen järjestäjä
  • mikäli opintovapaata haetaan tutkinnon suorittamista varten, hakemukseen tulee liittää todistus tutkintoon ilmoittautumisesta.


Työnantajan oikeus siirtää opintovapaata

Työnantaja ei voi kieltää opintovapaata, mutta työnantaja voi tietyin edellytyksin siirtää opintovapaan alkamisajankohtaa. Työnantajalla on tähän oikeus, mikäli opintovapaan suunniteltu aika tuottaisi tuntuvaa haittaa työnantajan toiminnalle. Työnantajan tulee perustella tämä haitta ja sen ilmeneminen. Mikäli työpaikalla on vähintään viisi työntekijää, työnantaja saa siirtää opintovapaata enintään kaksi kertaa peräkkäin.


Työnantaja voi siirtää opintovapaan alkamista enintään kuudella kuukaudella. Jos kyseessä on harvemmin kuin kuuden kuukauden välein toistuva koulutus, työnantaja saa siirtää opintovapaata siihen asti, kunnes koulutus järjestetään seuraavan kerran.


Työnantajalla saa siirtää opintovapaata myös silloin, jos aikaisemmasta opintovapaasta on kulunut alle kuusi kuukautta eikä opintovapaan tarkoituksena ole aikaisemman opintovapaan aikana aloitetun opiskelun/koulutuksen loppuunsaattaminen. Tämä kannattaa muistaa, jos aikoo pitää opintovapaata osissa.

Työnantajan tulee ilmoittaa opintovapaan myöntämisestä tai siirtämisestä kirjallisesti 15 päivää ennen opiskelun tai koulutuksen alkua, jos opintovapaa kestää yli 5 päivää. Muutoin asiasta voi ilmoittaa 7 päivää aikaisemmin.


Työntekijän oikeus opintovapaan siirtämiseen

Mikäli opintovapaa on myönnetty yli viideksi päiväksi, työntekijä voi siirtää sen aloittamista. Edellytyksenä kuitenkin on, ettei tästä aiheudu tuntuvaa haittaa työnantajalle. Työntekijän tulee tehdä siirrosta kirjallinen hakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen opintovapaan alkamista. Opintovapaan siirtämistä voi hakea enintään vuodeksi kerrallaan.


Jos työntekijä tulee toisiin ajatuksiin eikä halua käyttää hänelle myönnettyä opintovapaata, tästä tulee ilmoittaa kirjallisesti työnantajalle vähintään kaksi viikkoa ennen opintovapaan alkamista.


Opintovapaan keskeyttäminen

Joskus työntekijälle voi tulla tarve keskeyttää opintovapaa ja palata takaisin töihin suunniteltua aiemmin. Työntekijällä on oikeus tähän vain silloin, jos opintovapaa on myönnetty yli 50 työpäiväksi. Tämän lyhyempää opintovapaata ei voi keskeyttää.


Työntekijän pitää ilmoittaa keskeyttämisestä kirjallisesti viimeistään neljä viikkoa ennen kuin hän aikoo palata töihin. Työnantajalla ei ole kuitenkaan velvollisuutta ottaa opintovapaalla olevaa työntekijää takaisin töihin ennen kuin mahdollisen palkatun sijaisen työsopimus voidaan laillisesti päättää.


Jos työntekijä on työkyvytön opintovapaan aikana ja tämä johtuu sairaudesta, synnytyksestä tai tapaturmasta ja kestää yli seitsemän työpäivää, tämän ylittävää aikaa ei lueta opintovapaaseen, mikäli työntekijä pyytää sitä viipymättä työnantajalta. Työntekijällä on oikeus käyttää jäljelle jäänyt opintovapaa myöhemmin.


Vuosiloman kertyminen ja toimeentulo

Opintovapaan ajalta kertyy rajoitetusti lomaa. Vuosilomalain mukaan opintovapaa-ajalta katsotaan työssäolon veroisiksi päiviksi 30 päivää lomanmääräytymisvuotta kohden. Loman kertyminen edellyttää sitä, että työntekijä palaa töihin välittömästi opintovapaan jälkeen.


Työntekijällä voi opintovapaan aikana olla oikeus palkansaajan aikuiskoulutustukeen; tästä saa lisätietoja Työllisyysrahastosta (www.tyollisyysrahasto.fi). Opintotuesta saa tarkempaa tietoa Kelasta (www.kela.fi.)

 

 


Palaa otsikoihin ›