rss Artikkelit

29.8.2022 16.00

Oikeus kalenterivuosittaiseen palkattomaan omaishoitovapaaseen, voimaan 1.8.2022


Työsopimuslaissa on uusi säännös omaishoitovapaasta, 4 luvun 7 b §, joka tuli voimaan 1.8.2022. Valtion virkamiesten osalta vastaava järjestely on virkaehtosopimuksessa ja kunnallisten viranhaltijoiden osalta heitä koskevassa viranhaltijalaissa.


Työntekijällä on kalenterivuoden aikana oikeus saada enintään viisi työpäivää vapaata työstä henkilökohtaisen avun tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalle läheiselle, seuraavien edellytysten täyttyessä:


Omainen tai muu läheinen tarvitsee työntekijän välitöntä läsnäoloa edellyttävää merkittävää avustamista tai tukea toimintakykyä huomattavasti alentaneen vakavan sairauden tai vakavan vamman vuoksi. Kyse on siis välittömän läsnäolon tarpeesta omaisen tai läheisen vakavan vamman tai sairauden vuoksi, joka on huomattavasti alentanut ko. henkilön henkistä tai fyysistä toimintakykyä ja johtanut avun tarpeeseen. Säännöksessä ei edellytetä tai ole asetettu vapaan ehdoksi nimettyä diagnoosia.


Omaisella tarkoitetaan työntekijän lasta, vanhempaa, avio- ja avopuolisoa sekä työntekijän kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa olevaa. Säännöksessä todetulla ”työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvalla läheisellä” tarkoitetaan esimerkiksi työntekijän kanssa samassa taloudessa asuvia puolison lapsia.


Annettavan avun piiri on laaja, koska tilanteet vaihtelevat yksilöllisesti. Kysymyksessä voi olla mm. päivittäisissä asioissa avustaminen, sairaalakäynnillä saattaminen tai palvelujen järjestäminen sairaalahoidon jälkeen. Omaishoitovapaan käyttäminen ei edellytä sitä, että apu tai tuki voitaisiin järjestää jollakin toisella tavalla.


Työntekijällä on oikeus omaishoitovapaaseen myös edellä tarkoitetun omaisen tai läheisen saattohoitoon osallistumisen vuoksi.


Säännöksessä todettu oikeus hoitovapaaseen on edellytysten täyttyessä työntekijän subjektiviinen oikeus.


Omahoitovapaata käytettäessä laissa ei ole asetettu vähimmäisilmoitusaikaa. Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle omaishoitovapaasta ja sen arvioidusta kestosta niin pian kuin mahdollista. Vapaan ajankohta ja kesto määräytyvät työntekijän tarpeen mukaan. Vapaata voidaan pitää useissa jaksoissa kokonaisina työpäivinä tai myös osittaisina työpäivinä.


Työnantajan pyynnöstä työntekijän on esitettävä luotettava selvitys poissaolon perusteesta. Lähtökohtaisesti selvityksenä riittää työntekijän itsensä antama vapaamuotoinen selvitys, josta käy ilmi, mitä apua ja tukea hänen on omaiselleen tai läheiselleen annettava. Säännöksessä ei ole todettu lääkärilausunnosta, millä mm. suojataan omaisen tai läheisen yksityisyyden suojaa. Selvityksen pohjalta työnantaja arvioi sitä, täyttyykö vapaan peruste.


Vuosilomalakia sovellettaessa omaishoitovapaa on työssäolon veroista aikaa.

 

Työsopimuslain mukainen omaishoitovapaa on palkaton eikä se oikeuta sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan. 


Työntekijät voivat toki edelleen myös jatkossa hyödyntää omaishoitotilanteissa erilaisia työajan palkallisia joustojärjestelyjä.


Teksti: Helena Lamponen/Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin ›