rss Artikkelit

13.1.2021 7.57

”Nuorena syrjintään on vaikeampi puuttua”

Kulttuurituottaja Maria Smura joutui nuorena todistelemaan osaamistaan. Usko omaan ammattitaitoon oli luja ikävistä kommenteista huolimatta.

 

Marian mielestä naiset kohtaavat ikäsyrjintää uransa alussa, kolmikymppisinä ja vielä viisikymppisinäkin.
"Olin 20-vuotias tanssinopettaja, kun tanssikoulumme omistaja tarjosi minulle promoottorin töitä ja myi lopulta koko koulunsa minulle. En olisi selvinnyt urani alusta ilman yrittäjänä työskentelevää äitiäni, hän auttoi ja tuki minua alkuun. Urani käynnistyi raketin lailla, muutamaa vuotta myöhemmin hoidin jo usean yrityksen promootiotyötä ja olin mukana perustamassa klubia Kreikkaan. Yhtäkkiä minulla olikin paljon työkokemusta kansainvälisistä projekteista ja suuria asiakkaita Suomessa.


Nuoren menestys koettiin uhkana

Minusta tuli kolmekymppinen jo 21-vuotiaana, tai siltä minusta tuntuu. Huomasin pian, että asiakkaat odottivat neuvotteluhuoneeseen noin 30-vuotiasta naista. Niinpä yritin esittää sellaista ja jätin nuoruuden hulluttelut ja muun nuoren elämään liittyvän sisällön vähemmälle.


Muistan erään kerran, kun astuin kokoushuoneeseen ja vastassa oleva keski-ikäinen mies vain risti kätensä, asettui tuoliinsa mukavammin ja kysyi, että mitäs pikkutyttö. Minulle tuli epätoivoinen olo ja kauhea hiki.


Moni ikävä kommentti olisi voinut horjuttaa uskoani omaan ammattitaitooni. Kun minut kutsuttiin esittelemään yritystäni opiskelijoille, minut kutsunut opettaja totesi koko yleisön edessä, että minä olin varmasti saanut ison osan asiakkaistani ja menestyksestäni ulkonäköni ansiosta. Olin järkyttynyt. Nykyään ajattelen, että erityisesti keski-ikäiset miehet kokevat varmaankin uhkaavana sen, että olen päässyt tällaiseen pisteeseen urallani ilman heidän apuaan.


Ikäsyrjintää koetaan monen ikäisinä

Kun aloin saada enemmän itsetuntoa, kuittailin kommentoijille jonkin aikaa takaisin. Saatoin kysyä, mitä he itse olivat saavuttaneet 22-vuotiaina. Minulla oli jo vahva asiakaskanta, menestynyttä liiketoimintaa ja oma yritys, täytyihän sen kertoa heille enemmän kuin ikäni. Nykyään saatan sanoa vain, että yritetään muistaa käytöstavat, se palauttaa useimmat ihmiset ruotuun.


Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän ikäviä kommentteja kuulen. Alan lähestyä sitä ikää, jolloin menestymiseni koetaan olevan hyvässä suhteessa ikäni kanssa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö edessä olisi lisää ikään liittyvää syrjintää. Eräs tuttavani totesi juuri, että ei missään tilanteessa palkkaisi yritykseensä 32-vuotiasta naista, sillä sen ikäinen tekee vain heti lapsia ja jää vanhempainvapaalle. Naisen on siis epäedullista olla kolmikymppinenkin.


Oma äitini on nyt 53-vuotias. Hän arveli juuri, että ei saisi mistään töitä, jos hänen yrityksensä toiminta nyt lakkaisi. Uudelleentyöllistyminen viisikymppisenä on lähes mahdotonta.


Syrjintään voi puuttua kotona ja koulussa

Kuluvana vuonna tapahtuma-alalla on ollut hiljaisempaa, joten olen viimein hankkinut myös kulttuurituottajan koulutuksen. Työkokemukseni ansiosta sain suorittaa neljän vuoden opinnot vähän yli vuodessa. Tuntui hyvältä, että urastani oli minulle opinnoissani hyötyä.


Ajattelen, että monen nuoren työllistymistä helpottaisi se, että opiskeluiden aikana tehtäisiin enemmän työharjoitteluita ja keskityttäisiin teorian lisäksi myös työn käytäntöihin. Uskon, että syrjiminen vähenee hyvällä koulu- ja kotikasvatuksella. Useat syrjivät asenteet ovat mielestäni opittuja.


Maria Smura
  • Ikä: 28
  • Jäsenyhdistys: Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU:n jäsen vuodesta 2020


Teksti: Jenna Parmala, Noon

Kuva: Kari Pehkonen


> Akavan Erityisalojen ikäsyrjintä-verkkosivut


Palaa otsikoihin ›