rss Artikkelit

13.2.2019 10.00

”Luottamusmies rauhoittaa työkenttää”

Airi Nummelin-7693_web
Pääluottamusmiehen pesti tuo varmuutta, sanoo luottamusmieskonkari Airi Nummelin Sastamalasta.

”En oikein tiedä, vaikuttiko pääluottamusmiehenä toimiminen siihen, että pääsin nykyiseen tehtävääni, kirjastopalvelupäälliköksi Nokialle.

 

Mahdollisesti, sillä Nokialle tullessani tulin myös vastuulliseen esimiestyöhön. Pääluottamusmiehen pestin kautta työhön oli helpompi päästä käsiksi. Oli varmuutta siinä mielessä, että tiesi miten neuvottelumekanismit toimivat ja mitkä ovat työsopimuskäytännöt.

 

Ystäviä ja vertaistukea koulutuksista

"Luonnollisesti pääluottamusmiehenä toimiminen oli vastuullista suhteessa jäsenistöön. Oli tiukkoja palkkaneuvotteluja ja puolustettiin jäsenistöä aina raastupaa myöten. Edustettavien joukko ei ollut silloinkaan korkeapalkkaista vaikkakin korkeasti koulutettua.

 

JUKO järjesti hyviä koulutuksia ja sitä kautta sai myös paljon uusia ystävyyssuhteita ja vertaistukea. Ne perehdytykset on muuten syytä suorittaa alkeista alkaen!

 

Edustettavia oli niin paljon, ettei työtä voinut oikein enää tehdä työpaikan nurkkapöydällä. Kaupunki järjestikin minulle sitten omat tilat kaupungintalon takapihan hienosta entisen puutarhurin asunnosta. En ollut tästä ollenkaan pahoillani. Saattoihan luonani nyt käydä jäseniä ja sain käyttööni tietokoneen ja puhelimen. Oli rauha tehdä.

 

Toimin ensin luottamusmiehenä ns. sivistyspuolella ja edustettavani olivat kirjastonhoitajia. Pääluottamusmiehenä olin neljä vuotta ja edustin KVTES-sopimuksen piirissä olevia. 


Halusin vaikuttaa työsuhdeasioihin

"Päädyin luottamusmieheksi, koska olin kiinnostunut ay-asioista ja halusin vaikuttaa palkkaus- ja työsuhdeasioihin.

 

Toivon, että työnantaja ymmärtää luottamusmiehen tekevän työtään edustettaviensa parhaaksi. Tämä ei tarkoita, että toimitaan työnantajan "vihollisena".

 

Olen kokenut, että turhat työntekijöiden yhteydenotot HR:ään vähenevät, kun luottamusmies voi avata perusasioita edustettavilleen. Tämä rauhoittaa työkenttää.

 

Luottamusmiehen pestiä harkitsevalle sanon: Kannattaa ehdottomasti hakeutua, jos vain koet, että tehtävään on aikaa. Itselläni oli vaikeuksia ajan käytössä, sillä tuolloin pääluottamusmiehenä toimittiin pitkälti oman asiantuntijatyön ohella. Nykyisin sopimukseen on saatu jonkin verran enemmän työstä vapautusta luottamusmiehen tehtävän hoitamiseksi.

 

On muistettava, ettei kyse ole mistä tahansa harrastuksesta, jonka voi ottaa kevyesti. Työ on velvoittavaa nimenomaan edustettavia kohtaan.


*******

 

Jäsen, pyydä lm paikalle!

"On edustettavien etu, että voi lähellä työpaikkaansa ottaa yhteyttä luottamusmieheen aina tarvittaessa. Koska luottamusmiehiä on niukalti omalta ammattialalta, kannattaa jäsenten vaatia, että luottamusmies - vaikkakin eri työpisteestä - tulee käymään ja esittelee ajankohtaiset asiat edustettavilleen.

 

Luottamusmiehelle kannattaa kertoa omasta työstä ja sen keskeisistä vaativuustekijöistä. Aina ei ole itsestään selvää, että jäsenten työ tunnetaan.


 

Kuka?


Airi Nummelin, 63

  • Kirjastopalvelupäällikkö, Nokian kaupunki
  • Asuu Sastamalassa
  • FM Tampereen yliopistosta, pääaineena kotimainen kirjallisuus/kirjastotiede ja informatiikka
  • Kirjastoura alkoi vuonna 1977 Porin kaupunginkirjastossa, jossa järjestelyapulaisena
 
Airi Nummelin-7687_web


Toimittaja: Anna Joutsenniemi
Kuvat: Kimmo Brandt


Palaa otsikoihin ›