rss Artikkelit

26.5.2021 7.25

Lomaraha tai lomaltapaluuraha


Lomaraha tai lomaltapaluuraha on lähes kaikille tuttu käsite ja useimmille tuttu lomakassan kasvattajakin. Sen sijaan monille on yllätys, että laki ei moisia tunne lainkaan. Kukaan ei siis esimerkiksi vuosilomalain perusteella saa lomarahaa tai lomaltapaluurahaa.


Jos lomarahaa tai lomaltapaluurahaa saa, sitä saa kyseisessä työsuhteessa sovellettavan työehtosopimuksen, työsopimuskirjauksen, työpaikan paikallisen sopimuksen/ohjeen/säännön/vakiintuneen käytännön tms perusteella. Näistä yleisin lähde on työehtosopimus.


Vinkki: jos tulevassa työpaikassa ei sovelleta työehtosopimusta, eikä saa sovittua sellaisen soveltamisesta työsopimuksella, kannattaa koittaa neuvotella lomarahaoikeus - ja muutama muukin työehtosopimuksista tyypillisesti yksinomaan tai lakia paremmin tuleva ehto – työsopimukseen.


Kyseisien lähteiden – ehkä useammankin kerrallaan - mukaan määräytyvät myös lomarahaa tai lomaltapaluurahaa koskevat säännöt, kuten määrä, saamisen edellytykset jne.


Tyypillisesti yksityisellä sektorilla lomarahaa tai lomaltapaluurahaa saa - silloin kun sitä saa - 50% lomapalkan ja joskus lomakorvauksenkin päälle. Enemmän on vaihtelua sen suhteen, missä tilanteissa sitä saa. Toisinaan loma on pidettävä lomana ja sen jälkeen palattava välittömästi töihinkin saadakseen sitä (tuolloin terminä käytetään usein perinteistä lomaltapaluurahaa). Joskus taasen piisaa että loman pitää lomana. Joskus saa silloinkin kun lomia maksetaan rahana (lomakorvauksena) lomia pitämättä, toisinaan kuitenkin vaikkapa vain työnantajan irtisanoessa tuotannollis-taloudellisin perustein lomakaudella… Ja erityistilanteita ja -sääntöjäkin monesti löytyy.


Variaatioita maksuedellytyksille on siis lukuisia. Samoin maksuajankohdalle: joskus ne maksetaan jonkin kesäkuukauden palkassa, joskus ennen loman pitämistä, joskus sen jälkeen, joskus 50/50… Myös se, onko lomarahoja mahdollista tai suositeltavaa vaihtaa vapaaksi vaihtelee muun muassa työehtosopimuksittain, samoin se onko vaihtamiseen luotu sääntöjä ja ohjeita.


Niinpä kyseessä on hyvin tapauskohtainen asia ja kysymysten herätessä kannattaa ensitöikseen nykäistä hihasta työpaikan luottamusmiestä tai -valtuutettua, hän tietää talon säännöt ja tavat usein kaikkein parhaiten.


Ohessa vielä eksaktimmin julkisen sektorin sääntöjä:


Kuntasektori

Kuntasektorilla lomarahan maksaminen määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:n mukaan. Asiasta säädetään KVTES:n 4 luvun 18 §:ssä.

Lomarahan suuruuteen vaikuttavat palvelussuhteen kesto ja kuinka paljon vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on huomioitu.


Lomarahaa ansaitaan jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on vuosilomaan oikeuttava kalenterikuukausi.


Korkeimmillaan lomarahan suuruus on 6 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Tähän on oikeus, kun vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on 15 vuotta. Tällöin myös lomaoikeus on korkein eli 38 vuosilomapäivää. Jos kaikki lomanmääräytymiskuukaudet ovat täysiä, on lomarahan suuruus 72 % varsinaisesta kuukausipalkasta (kk-palkka x 0,06 x 12).


Lomarahan suuruus on 5 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomamääräytymiskuukaudelta, kun palvelussuhde on kestänyt yli vuoden. Jos kaikki lomanmääräytymiskuukaudet ovat täysiä, on lomarahan suuruus 60 % varsinaisesta kuukausipalkasta (kk-palkka x 0,05 x 12).


Alle vuoden palvelussuhteesta lomarahan suuruus on 4 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta.


Lomarahan laskentaperusteena on heinäkuulta tosiasiallisesti maksettu varsinainen kuukausipalkka. Lomaraha maksetaan elokuun palkanmaksun yhteydessä, ellei paikallisesti toisin sovita. Jos palvelussuhde päättyy ennen elokuun palkanmaksun ajankohtaa, lomaraha maksetaan lomapalkan tai lomakorvauksen maksamisen yhteydessä.


Valtiosektori

Valtiosektorilla lomaraha määräytyy valtion virka- ja työehtosopimuksen vuosilomasopimuksen 24 §:n mukaan.


Lomarahan ansaintaperiaate on sama kuin em. kuntasektorilla:

Kuukausipalkkaisen lomaraha on

  • 6 %, jos vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on vähintään 15 vuotta,
  • 5 %, jos palvelussuhde kestänyt vähintään yhden vuoden,
  • 4 %, jos palvelussuhde kestänyt alle vuoden,

lomarahan maksukuukautta edeltävän kuukauden kuukausipalkasta kerrottuna täysien lomanmääräytymiskuukausien lukumäärällä.


Tunti- ja urakkapalkkaisen virkamiehen tai työntekijän lomaraha on 50 prosenttia hänen vuosilomapalkastaan.


Lomaraha määräytyy sen viran tai tehtävän palkkauksen mukaan, jossa asianomainen on kesäkuussa. Lomaraha maksetaan heinäkuussa, ellei tarkentavalla virka- tai työehtosopimuksella ole toisin sovittu.


Palvelussuhteen päättyessä maksetaan lomaraha kaikilta niiltä lomapäiviltä, jotka virkamies tai työntekijä on ansainnut palvelussuhteen päättymishetkeen mennessä ja joilta hän ei ole saanut lomarahaa.


Yliopistosektori

Yliopistosektorilla lomarahasta säädetään yliopistojen yleisen työehtosopimuksen 14 § - 15 §:ssä.


Lomaraha maksetaan heinäkuun palkanmaksun yhteydessä. Lomaraha määräytyy sen tehtävän palkan mukaan, jossa asianomainen on kesäkuussa.


Työsuhteen päättyessä maksetaan lomaraha kaikilta niiltä lomapäiviltä, jotka työntekijä on ansainnut työsuhteen päättymishetkeen mennessä ja joilta hän ei ole saanut lomarahaa.


Kuukausipalkkaisen lomaraha määräytyy vastaavasti kuin valtio- ja kuntasektorilla:

Kuukausipalkkaisen lomaraha on

  • 6 %, jos vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on vähintään 15 vuotta,
  • 5 %, jos palvelussuhde kestänyt vähintään yhden vuoden,
  • 4 %, jos palvelussuhde kestänyt alle vuoden,

lomarahan maksukuukautta edeltävän kuukauden kuukausipalkasta kerrottuna täysien lomanmääräytymiskuukausien lukumäärällä.


Muissa palkkausmuodoissa työntekijän lomaraha on 50 % hänen vuosilomapalkastaan.



Teksti:

Harri Ikonen
lakimies
kunta-, valtio-, yliopisto- ja amk-sektorin virka- ja työsuhdeneuvonta




Juho-Heikki LeppänenJuho-Heikki Leppänen
lakimies
yksityissektorin työsuhdeneuvonta

Palaa otsikoihin ›