rss Artikkelit

23.4.2021 8.00

Lisätöiden tarjoaminen osa-aikaiselle työntekijälle

Jos työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä sellaisiin tehtäviin, jotka sopivat hänen palveluksessaan jo oleville osa-aikatyötä tekeville, työnantajan on tarjottava heille lisätyötä ennen uuden työntekijän palkkaamista.

Lakimies Tuire Torvela

 

Osa-aikatyö tarkoittaa työtä, jossa työaika on säännöllistä työaikaa lyhyempi. Osa-aikaisuus voi olla osapäiväistä tai osaviikkoista. Myös vaihtelevan työajan sopimuksissa, joissa työajaksi on voitu sopia esimerkiksi 0–40 tuntia viikossa, on kyse osa-aikatyöstä. Kaikki osa-aikatyötä tekevät ovat lisätyön saamisen kannalta samassa asemassa.


Lisätyön tarjoamisvelvollisuuden tarkoituksena on, että työnantajan tulee lähtökohtaisesti työllistää jo palveluksessaan olevat työntekijät kokoaikaiseen työaikaan asti ennen uusien työntekijöiden palkkaamista. Jos siis työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä tehtäviin, jotka sopivat osa-aikaiselle työntekijälle, työnantajan tulee oma-aloitteisesti tarjota työtä ensin osa-aikaiselle.


Sopivuusarvioinnissa kiinnitetään huomiota muun muassa työntekijän osaamiseen, kokemukseen ja ammattitaitoon. Jos osa-aikainen työntekijä pystyy tekemään lisätyötä vain koulutuksen avulla, työnantajan tulee järjestää vaadittava koulutus edellyttäen, että se on kohtuudella järjestettävissä. Sopivuus edellyttää myös ajallista ja alueellista sopivuutta. Jos esimerkiksi työnantajalla on lisätyötä tarjolla ajankohtana, jolloin osa-aikainen työntekijä on jo töissä, lisätyön tarjoamisvelvoitetta ei ole, vaan työnantaja voi palkata uuden työntekijän. Edellytyksenä kuitenkin on, että asiaa ei voida järjestää myöskään työaikajärjestelyin.


Työnantajalla on oikeus päättää lisätyön tarjoamisvelvoitteen täyttämisestä tarkoituksenmukaisella tavalla. Lisätyön tarjoaminen voidaan toteuttaa siten, että tarjolla oleva työ jaetaan usean osa-aikatyöntekijän kesken. On myös mahdollista, että osa-aikatyöntekijälle tarjotaan kokoaikatyötä ja tilalle otetaan toinen työntekijä osa-aikaiseen työsuhteeseen. Mikäli osa-aikatyöntekijä on määräaikaisessa työsuhteessa, työnantajalla on lisätyön tarjoamisvelvollisuus määräaikaisen työsuhteen kestoajan.


Kenelle lisätyötä tulee tarjota?

Mikäli työnantaja on lomauttanut työntekijöitä, nämä työntekijät ovat etusijalla osa-aikatyöntekijöihin nähden. Etusijalla ovat myös sellaiset työntekijät, joita uhkaa  taloudelliseen ja/tai tuotannolliseen syyhyn perustuva irtisanominen.


Osa-aikatyöntekijät menevät kuitenkin takaisinottovelvollisuuden piirissä olevien, taloudellisilla ja/tai tuotannollisilla syillä irtisanottujen entisten työntekijöiden edelle. Osa-aikaisen työntekijän oikeus saada lisätyötä menee myös määräaikaisen työntekijän edelle. Täten työnantaja ei voi uusia määräaikaista työsopimusta tarjoamatta työtä ensin osa-aikaiselle työntekijälle.


Mikäli työnantajalla on useita osa-aikaisia työntekijöitä, laissa ei ole säännöstä siitä, missä järjestyksessä heille tulee tarjota työtä. Lähtökohtana on luonnollisesti sopivuusarviointi. Jos tämänkin jälkeen mahdollisia henkilöitä on useita, työnantajalla on valta päättää siitä, kenelle lisätöitä tarjoaa. Päätöksen tulee kuitenkin perustua työntekijöiden tasapuoliseen ja syrjimättömään kohteluun.


Milloin velvoitetta lisätyön tarjoamiseen ei ole?

Lisätyötä ei tarvitse tarjota, kun kyseessä ei ole osa-aikatyöntekijälle sopiva tehtävä edes kohtuullisen koulutuksen jälkeen. Työnantajalla on näyttövelvollisuus siitä, että tehtävä ei ole sopiva.


Työnantajalla ei ole velvoitetta tarjota lisätyötä myöskään silloin, jos työntekijä tekee osa-aikatyötä omasta aloitteestaan tai työntekijä on muutoin ilmoittanut, ettei halua lisätä työaikaansa. Työntekijä voi kuitenkin muuttaa mieltään ja milloin tahansa ilmoittaa, että haluaakin tehdä lisätöitä. Tällöin työnantajalla on lisätyön tarjoamisvelvollisuus.


Mikäli työnantaja ei tarjoa lisätöitä, vaikka lain edellytykset täyttyvät, syntyy työntekijälle oikeus saada vahingonkorvausta aiheutuneesta taloudellisesta vahingosta. Taloudellisen vahingon arvioinnissa ovat lähtökohtana ne ansiot, jotka työntekijä on menettänyt, koska lisätyötä ei ole hänelle tarjottu.


Teksti: lakimiea Tuire Torvela, Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin ›