rss Artikkelit

13.10.2022 7.30

Korkeakoulusektorin tutkimus:

Nähdäänkö tulevaisuudessa toiveikkuutta vai huolia?

 

Korkeakoulusektorilla 1/3 työelämätutkimukseemme vastanneista kantaa erittäin tai melko paljon huolta omasta jaksamisestaan työelämässä.  

Akavan Erityisalojen jäsentutkimuksen aineisto kerättiin huhtikuussa 2022. Tutkimukseen vastasi 4389 jäsentä, joista 309 työskenteli korkeakoulusektorilla. Kyselyn yksi osio käsitteli tulevaisuuteen liittyviä huolia tai toiveikkuutta.


Erilaisiin väittämiin annettiin vastukset asteikolla 1-5, jossa 1=erittäin huolissani ja 5=erittäin toiveikas. Keskellä oleva vastausvaihtoehtoa eli numeron 3 antaneiden suhtautumista asiaan voidaan pitää neutraalina.


Viime vuosien suuret maailmaa muuttaneet tapahtumat, kuten koronapandemia, inflaatio ja energiakriisi, ovat nakertaneet kuluttajien luottamusta ja kuluttajaluottamusindeksi on ollut viime kuukausina pohjalukemissa.


34 % korkeakoulusektorin vastaajista näkee toiveikkuutta oman tulevaisuuden ennakointimahdollisuuksissa ja 24 % taas kokee huolta asiasta. Ja lisäksi näiden välillä on iso joukko vastaajia, jotka suhtautuvat mahdollisuuteen ennaoida omaa tulevaisuuttaan neutraalisti.


Korkeakoulusektorilla reilu puolet vastaajista on erittäin tai melko toiveikas oman toimeentulonsa ja taloudellisen turvallisuutena suhteen. Joka seitsemäs vastaaja taas on huolissaan oman toimeentulonsa tulevaisuuden näkymistä.


Suurten maailmantapahtumien lisäksi, niistä johtuen tai niistä johtumatta, tapahtuu myös paljon yksittäisen henkilön työuralla. Edellisen 12 kuukauden aikana korkeakoulusektorin vastaajista esimerkiksi 39 % on hakenut töitä ja 25 % on vaihtanut työpaikkaa. Lähes joka seitsemäs vastaaja on kokenut työyhteisön kriisin ja seitsemällä prosentilla on ollut pitkä sairauspoissaolo.


1/3 vastaajista kantaa erittäin tai melko paljon huolta omasta jaksamisestaan työelämässä ja 1/5 omasta työpaikastaan ja asemastaan työmarkkinoilla. Akavan Erityisalojen työelämätutkimus 2021 mukaan työhyvinvointia korkeakoulusekotrilla lisäisi työnjaon selkeyttäminen, organisaation vuorovaikutuksen parantaminen sekä työkuorman vähentäminen. Voit lukea lisää työhyvinvoinnista aikaisemmasta Korkeakoulusektorin jäsentiedotteesta maaliskuu 2022 (täältä).


Hanna Koskenheimo

Tiedontuotannon asiantuntija

Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin ›