rss Artikkelit

25.6.2019 11.00

Jäsenkysely:
Ilmastokysymykseen aktiivinen ote


Ilmastokyselyymme vastanneet odottavat sekä liitolta että omalta työnantajaltaan aktiivisuutta ympäristöasioissa. Keräsimme kyselyllä tietoa liiton tekeillä olevan ilmastolinjauksen pohjaksi.


Huhtikuussa uutiskirjeen mukana lähetettyyn ilmastokyselyymme tuli ilahduttavasti vastauksia: 245 jäsentä vastasi. Mukana oli vastaajia 17 eri jäsenyhdistyksestämme.


Valtaosa vastaajista piti ilmastoasiaa tärkeänä ja edellytti aktiivisia toimia.  81 prosenttia piti erittäin tärkeänä esimerkiksi sitä, että oma työnantaja toimii ympäristökysymykset huomioiden.  Avoimissa vastauksissa liitolta/omalta jäsenyhdistykseltä toivottiin aktiivista ja konkreettista otetta ympäristöasioihin.


Soraääniä oli joukossa vain muutamia. Näissä vastauksissa pyydettiin välttämään ”hössötystä"  ja varoitettiin lietsomasta epätoivoa. Jokunen vastaaja katsoi, etteivät ilmastoasiat kuulu liiton toimenkuvaan.


Keräsimme kyselyllä myös ammattialakohtaista tietoa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Moni jäsenemme on avainasemassa työpaikallaan esimerkiksi suunnittelemassa tuotantoja, tekemässä viestintää, laatimassa strategioita, kouluttamassa henkilöstöä, vaikuttamassa hankintoihin tai kumppanivalintoihin jne. Jäsenten ilmastovastauksista kävi ilmi, että tällaisessa  asemassa oleva asiantuntija voi työpaikallaan usein vaikuttaa myös ympäristöasioihin kunhan tietää miten se tehdään.


Ilmastokysely on osa Akavan Erityisaloissa käynnistynyttä ilmastotyötä. Tuloksia käytetään yhdessä jäsenyhdistysten kanssa valmisteilla olevan ilmasto-ohjelman laatimisessa.








"Tiedonlevittäjät" voivat tehdä paljon

Muun muassa viestijät, museoammattilaiset, kirjastolaiset, kouluttajat ja kulttuurialan asiantuntijat muistuttivat kyselyssä ammattialansa mahdollisuuksista nostaa esille ilmastokysymyksiä. Paljon oli työpaikoilla jo tehty ja keinoja oli monia, tässä esimerkkejä:


”Viestintä on organisaatioissa strateginen toiminto, joka voi usein myös olla mukana määrittelemässä, mistä puhutaan ja sitä kautta nostaa ilmastoon liittyviä asioita esille.” Viestin jäsen


”Media-alalla on valtaa pitää ilmastokysymyksiä julkisen keskustelun kohteena.” Viestin jäsen


"Johto korostaisi ilmastokysymyksiä puheissaan, päätöksissään ja teoissaan. Sanktioita ja palkintoja käyttöön." Viestin jäsen


”Nykytaiteilijat ovat käsitelleet ekologisia kysymyksiä työssään jo pitkään Suomessa, ja nämä ovat aivan viime vuosina nousseet näkyvämmin myös näyttelyohjelmistoihin.” TAKUn jäsen


"Koulutusalat ovat jo aika hyvin huomioineet ekososiaalisen sivistyskäsitteen, mutta sen tuominen käytäntöön tapahtuu hitaasti." Specian jäsen


”Kasvatustieteessä voitaisiin mahdollisesti lisätä opettajakoulutuksen osaksi ilmastokysymyksiin liittyvää koulutusta. Kasvatustieteen näköulmasta suoritettu tutkimus voisi olla apuna ihmisten ymmärryksen lisäämisessä." Specian jäsen


”Museot ja kulttuuriyhdistykset voivat järjestää ilmastotietoutta lisääviä tapahtumia, tempauksia ja näyttelyitä.” Museoalan ammattiliiton jäsen


”Museoalalla voi vaikuttaa tuomalla esille ilmastomuutoksen vaikutuksia luonnon- ja kulttuuriperintöön pitkällä ja lyhyellä aikavälillä.” Museoalan ammattiliiton jäsen 


”Kirjastoala voi edistää tiedon saatavuutta ilmastoaiheesta esim. tuomalla esiin kirjallisuutta, tekemällä näyttelyjä ym.” Kumulan jäsen


Toimistokäytännöt ja johtaminen kuntoon

Suuri osa jäsenistöstämme työskentelee asiantuntijatyössä ns. toimistoympäristössä. Tämän ryhmän ilmastovinkit toistuivat kyselyssä samantapaisina:  ekologisuuden voi ottaa huomioon matkustus- ja kokouskäytännöissä, toimitilaratkaisuissa, materiaalihankinnoissa, tarjoiluissa, huolehtimalla kierrätyksestä, vähentämällä tuhlausta, siirtämällä viestintää digitaaliseksi jne.  Moni raportoi omalla työpaikallaan jo toteutuneista hyvistä käytännöistä.


Etätyö nousi vastauksissa ylitse muiden, ja monella työpaikalla se onkin jo hyvin ohjeistettua. Lisää ohjeita kuitenkin tarvitaan, kyselystä ilmeni. Tässä palloa heitettiin sekä työnantajille että liitolle. Etätyökäytännöt on saatava tavalla tai toisella työehtoihin.


Osa jäsenten huomioista liittyi toiminnan johtamiseen ja organisointiin:

"Hirveästi (tuhlailevaa) tyhjäkäyntiä isossa organisaatiossa. - - Tilataan tavaroita ja kun tavarat saapuvat, ko. tavaroita tarvinnut kurssi lopetetaankin." TAKUn jäsen


"Liiallisen (ylijäävän) tuotannon vähentäminen." Aito HSOn jäsen


"Ekologisempi tuoteketju ja työntekijöiden parempi perehdyttäminen ekologisuuteen." SUREn jäsen 


Tuotantoihin ekologiset vaihtoehdot

Monella jäsentemme ammattialalla on tuotantoja tai erityisiä työkäytänteitä, joissa ekologisuutta voidaan parantaa. Seuraavassa esimerkinomaisia sitaatteja:


”Kaikenlainen kertakäyttökulttuuri pois elokuvatuotannoista. Kiertotalous lavastuksiin ja puvustuksiin.” TAKUn jäsen


”Vähentämällä perinteistä asiointia ja paperisia julkaisuja, mainoksia ym. ja siirtymällä digitaaliseen julkaisemiseen ja asiointiin.” Viestin jäsen


”Arkistointikäytäntöjen ekologisuus. Esimerkiksi arkistoidaan ilman metalliniittejä. ” TAAY:n jäsen


”Tapahtumille tulisi laatia velvoittavat ohjeet kierrätykseen, panttijärjestelmiin, tapahtumista syntyvien päästöjen laskemiseen ja osatoimijoiden ekologisuuteen. Kulkutapojen huomiointi ja niitä koskeva opastaminen.” TAKUn jäsen


”Jätteiden lajittelun lisääminen, kertakäyttövälineiden vähentäminen.” Suomen Suuhygienistiliiton jäsen


”Käytettävien suojamateriaalien ja konservointiaineiden valitseminen. Nyt edullisuus menee ekologisuuden edelle, sillä rahaa on vähän.” Museoalan ammattiliiton jäsen


”Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen museorakentamisessa, energiakulutuksessa, näyttelysunnittelussa.” Museoalan ammattiliiton jäsen



"Etätulkkauksen monopolisointi pois Kelalta. - - Meillä (Suomessa) etätulkkaus ei ole kehittynyt Kelan takia." Kieliasiantuntijoiden jäsen



Liitto aktiiviseksi ilmastoasioissa

Akavan Erityisalat jäsenyhdistyksineen osallistui Korvaamaton-kampanjan Ilmastomarssille 6.4. Olemme mukana myös Ilmastoveivi-kampanjassa.
Akavan Erityisaloilta ja jäsenyhdistyksiltä kyselyyn vastanneet toivoivat aktiivista ja konkreettista otetta ilmastoasioihin. Toiveet voidaan jakaa neljään kategoriaan.


Jäsenten koulutus ja neuvonta. Esille nousi selkeästi koulutuksen ja vinkkien/ideoiden/neuvonnan tarve. Tähän toiveeseen pyrimme vastaamaan vuoden 2020 toiminnasssamme. Kyse voi olla esimeriksi jäsenkoulutuksista ja opastyyppisestä materiaalista. Viemme toiveen liiton hallitukselle ensi vuoden toiminnan suunnitteluun. 


Ilmastoasian esillä pitäminen ja yhteiskunnallinen vaikuttamistyö. Toinen selkeä toive oli, että liitto pitää ilmastoasiaa esillä ja pyrkii vaikuttamaan päättäjiin asissa. Tätä työtä olemme jo aloittaneet osallistumalla menneenä keväänä #korvaamaton- ja #ilmastoveivi-kampanjoihin. Näyttää selvältä, että jatkossakin yhteiskunnallisen vaikuttamisen tavoitteissamme ovat mukana myös ilmastoasiat.


Työehtoihin vaikuttaminen. Ekologisuus tulee saada vahvemmin myös työmarkkinapöytiin ja sitä kautta työehtoihin. Akavan Erityisalojen neuvottelukunnat ovat jo pohtineet ilmastokysymystä tästä näkökulmasta ja työ jatkuu. Tätä työtä on erityisesti tehtävä vaikuttamalla neuvottelujärjestöjemme JUKOn ja YTN:n tavoitteisiin.


Oman toiminnan ekologisuus. Neljänneksi kyselystä nousi vaatimus ”oma pesä kuntoon”. Liiton/oman jäsenyhdistyksen omalta toiminnalta toivottiin esimerkillistä ekologisuutta. Ovatko tarjoilut kasvispitoisia, vältetäänkö matkustusta ja turhia hankintoja, suositaanko digitaalista viestintää jne. Tähän tarpeeseen vastaavat toivottavasti yhdessä Akavan kanssa tehtävät linjaukset, mm. Green Office -työkalujen käyttöönotto. 


Mitä seuraavaksi?

Akavan Erityisalojen ilmastotyötä ja ilmasto-ohjelman laadintaa koordinoi avoin työryhmä, joka koostuu toimiston ja jäsenyhdistyksen toimi- ja luottamushenkilöistä. Ryhmää vetää Kumulan Sonja Peschkow ja sen koordinaattorina toimii järjestöasiantuntija Paula Antell liiton toimistolta.


Ilmastoryhmä on lähettänyt huhtikuisen ilmastokyselyn vastaukset jäsenyhdistyksille tarkasteluun. Jäsenyhdistysten toivotaan käyvän omien jäsentensä vastaukset läpi niitä täydentäen. Tarkasteluun on aikaa syyskuun loppuun.


Yhdistysten koonneista on tarkoitus laatia linjaukseemme ammattialakohtaiset nostot ja saada materiaalia mahdollisille ulostuloille tai jatkotarkasteluille. On siis vielä auki ja pitkälti jäsenyhdistysten käsissä, kuinka kattava tästä ammattialakohtaisesta osiosta on mahdollista tehdä.


Ilmastoryhmä kokoontuu seuraavan kerran elokuussa antaakseen liiton hallitukselle raportin tähän- astisista toimista ja esittääkseen jatkotoimet syksylle ja vuoden 2020 toimintaan.


Teksti: Anna Joutsenniemi  

Kuvat: Korvaamaton.fi, Anna Joutsenniemi


Akavan Erityisaloille tulossa ilmasto-ohjelma


Akavan Erityisalat laatii kuluvana vuonna yhdessä jäsenyhdistysten kanssa liitolle ilmasto-ohjelman tai -linjaukset. Tavoitetta on tässä vaiheessa hahmoteltu kolmella tasolla: 


  1. Tavoitteena on tehdä ilmastolinjaukset liiton ja jäsenyhdistysten omalle toiminnalle. Tämä kattaisi mm. kokouskäytänteitä, hankintoja, matkustamista, kierrätystä jne. koskevat ilmastoperiaatteet. Tässä saamme hyvää vetoapua keskusjärjestö Akavalta, jossa on valmistumassa kaikkien jäsenliittojen hyödynnettävissä olevat ohjeet. Olemme mukana Akavan työssä. Tarkoitus on muun muassa ottaa käyttöön WWF:n Green Office -työkalut tähtäimenä toiminnan ympäristösertifiointi. 
  2. Toisena tavoitteena on koota ilmastonmuutoksen torjuntaa tukevaa tietoa jäsentemme ammattialoilta: mitä hyviä ilmastokäytänteitä tai toisaalta -haasteita on vaikkapa kirjastoammattilaisen, kulttuurituottajan, kouluttajan, verotarkastajan, viestijän tai suuhygienistin työssä. Tavoitteenamme on nostaa esille hyviä käytäntöjä ja jakaa tietoa jäsenten kesken.
  3. Kolmanneksi pohdimme, missä määrin on mahdollista ottaa ympäristökysymykset huomioon työmarkkina- ja muussa vaikuttamistyössä. Esimerkiksi etätyökysymykset ovat myös työehtoasioita, joihin vaikuttaminen on ammattijärjestön ydintehtävä. Linjaamme myös ilmastovaikuttamisesta yleisellä tasolla - miten esimerkiksi osallistumme muiden toimijoiden ympäristökampanjointiin.  





Palaa otsikoihin ›