rss Artikkelit

7.6.2022 11.20

Etätyöt yleisiä korkeakoulusektorilla



Etätyöstä on keskusteltu paljon viime vuosina. Koronasulun alkaessa huolen aiheina olivat mm. etätyön ergonomia, työntekijöiden itseohjautuvuus sekä se, miten korvata sosiaalisen kanssakäymisen vähentymistä ruudun kautta.


Esimerkiksi Akava Worksin loppukesällä 2020 tekemän etätyöselvityksen yksi kiinnostavimmista havainnoista oli se, että työn kognitiivinen kuormitus vähentyi erityisesti vastaajilla, jotka olivat siirtyneet lähitöistä etätöihin koronapandemian aikana. Työn tekotavan muutos näytti siis vähentävän työn kognitiivista kuormitusta (esim. kiire, usean eri asian yhtäaikainen tekeminen ja häiritsevät keskeytykset). Monenlaiset yksilölliset tekijät toki vaikuttavat siihen, mikä on työhyvinvoinnin kannalta paras, mutta ratkaisuna nähtiin joustava etä- ja läsnätyön joustava yhdistäminen.


Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan heikompi työhyvinvointi on yhteydessä haluun tehdä enemmän etätöitä. Vastaavasti hyvät voimavarat ovat yhteydessä haluun tehdä nykyistä vähemmän etätöitä. Tutkimuksen mukaan nuoret työntekijät suosivat etätöitä ja lapsiperheelliset lähitöitä. Tämä tuo taas uutta näkökulmaa tähän monimutkaiseen yhtälöön. Johtajuus ja hyvä työilmapiiri nousevat tässäkin esille. Voi olla entistäkin haastavampaa huomata lähes kokonaan etätyötä tekevän henkilön kuormitus ja jaksamisongelmat.


Akavan Erityisalojen työelämätutkimuksessa marraskuussa 2021 selvitettiin etätöiden yleisyyttä. Akavan Erityisalojen jäsenistö työskentelee hyvin erilaisissa tehtävissä, joissa etätyöntekomahdollisuudet vaihtelevat suuresti.


Korkeakoulusektorilla etätyö on yleistä

Korkeakoulusektorin vastaajista 65 % ilmoitti työskentelevänsä etänä vähintään kolmena päivänä viikossa. Etätyötä tekevistä 92 % on melko tai erittäin tyytyväisiä etätöiden sujumiseen.


Kuva 1. Etätyön määrä


Kuva 2. Tyytyväisyys etätyön sujumiseen


Kognitiivista kuormaa aiheuttavia haasteita koetaan myös korkeakoulusektorilla. 36 % tuntee töihin liittyvää stressiä erittäin tai melko paljon ja 14 % työskentelee tiukkojen aikataulujen mukaan tai nopealla tahdilla päivittäin. Työn sirpaleisuus kuormittaa jatkuvasti 27 % vastaajista ja 23 % mukaan keskeytykset häiritsevät työntekoa jatkuvasti.


Etätöiden yleistyttyä on koettu tärkeäksi seurata myös sitä, pirstaloituuko työaika etätöiden myötä. Tähänkin vaikuttaa vahvasti ala, jolla työskentelee. Tällä hetkellä 3 % kaikista ja 2 % korkeakoulusektorilla työskentelevistä kertoi työpäivänsä jakautuvan useaan osaan ilman, että pystyy itse vaikuttamaan asiaan. Korkeakoulusektorilla työskentelevistä Akavan Erityisalojen jäsenistä 85 % mielestä väittämä Minulla on mahdollisuus pitää työ ja vapaa-aika tasapainossa pitää paikkansa täysin tai melko hyvin.


Lähteet:

Kuormitus ajaa etätyöhön – hyvä johtaminen ja yhteenkuuluvuus vetävät työpaikalle (tiedote 24.5.2022) https://www.ttl.fi/ajankohtaista/tiedote/kuormitus-ajaa-etatyohon-hyva-johtaminen-ja-yhteenkuuluvuus-vetavat-tyopaikalle

Akava Works -selvitys: Koronapandemia muutti työn teon tapoja ja työn kuormitusta (2020): https://akavaworks.fi/julkaisut/muut-julkaisut/koronaselvitys/



Hanna Koskenheimo

tiedontuotannon asiantuntija

Akavan Erityisalat






Palaa otsikoihin ›