rss Artikkelit

21.10.2022 11.00

Akavan Erityisalat 50 vuotta

Vuodesta 2012 nykypäivään: Etujoukoissa

 

Akavan Erityisaloissa visioitiin vuonna 2012, että liitto olisi pian yli 30 000 jäsenen edunvalvoja. Toive oli perusteltu, olihan takana edeltävän vuosikymmenen (2002–2012) huima kasvu 17 000 jäsenestä yli 27 000 jäseneen ja samalla Akavan kuudenneksi suurimmaksi liitoksi. Nousu ei kuitenkaan jatkunut yhtä kiivaana. Työelämä muuttui, järjestäytyminen hidastui eikä ammattiyhdistyksiin liitytty enää niin hanakasti kuin aiemmin.


Akavan Erityisalojen Jaakko Korpisaari johdatti joukkoja Palkkapäivä-mielenilmauksessa toukokuussa 2022.

Kokoomaliittona Akavan Erityisalojen jäsenmäärä myötäilee lähtevien ja liittyvien yhdistysten määrää. Vuonna 2012 se oli huipussaan, kun vanhustyön asiantuntijoita edustava Suomen Geronomiliitto oli saatu vahvistamaan Akavan Erityisalojen hyvinvointisiipeä. Pian liitosta irtosivat kuitenkin AEL:n Ylemmät toimihenkilöt ry sekä Finncom Airline Pilots Association.


Jäsenmäärällisesti eniten vaikutti Suomen Toimintaterapeuttien lähtö vuonna 2015. Siihen oli syynä Akavan palapeli: keskusliittoon saatiin houkuteltua STTK:sta Suomen Fysioterapeutit ry, joka muodosti toimintaterapeuttien kanssa uuden akavalaisen alaliiton, Kuntoutusalan Asiantuntijat ry:n. Akava siis sai, mutta Akavan Erityisalat menetti. Sen kyytiin hyppäsi kuitenkin pian Liiketalouden Liitto LTA ry, joka nosti jäsenyhdistysten määrän nykyiseen 22 järjestöön.



Vuoden 2017 Inspiraatiopäivään vieraaksi saatiin myös robotti. Päivän teemana oli ”Paluu tulevaisuuteen -ihminen ja työ tekoälyn maailmassa.”
Vaikka kasvutavoitteet eivät täysin toteutuneet, paljon on silti saavutettu. Akavan Erityisalat toimii kaikilla työmarkkinasektoreilla ja tarjoaa näin poikkeuksellisen hyvän näköalan yhteiskuntaan. Siksi liitto onkin usein muita edellä: se on nostanut neuvottelupöytiin ja julkisuuteen sellaisia työelämän teemoja ja ilmiöitä, joihin muualla vasta heräillään. Tasa-arvo sekä työelämän monimuotoistuminen ja siihen liittyvä ammatinharjoittajien asema työmarkkinoilla ovat esimerkkejä aiheista, jotka ovat nyt murtautuneet työelämäkeskusteluun kaikkialla. Akavan Erityisaloissa nämä teemat ovat olleet toiminnan ytimessä jo parinkymmenen vuoden ajan.

 

Maailma kylässä -tapahtumassa 2016 Akavan Erityisalojen ständillä Saara Aikio ja Amalia Poutanen.
Liiton tasa-arvotyö huipentui Suomi 100 -juhlavuonna 2017, kun se osallistui 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen, jolla tavoiteltiin konkreettisia toimia tasa-arvon edistämiseksi sekä naisille näkyvyyttä juhlavuoden ohjelmassa. Akavan Erityisalat oli hankkeessa mukana Tasa-arvolähettiläs -kampanjalla. Liiton jäseniä kannustettiin ryhtymään tasa-arvolähettiläiksi työpaikoille, ja samalla haastettiin työnantajia tasa-arvotyöhön. Päätavoite oli saada mahdollisimman monelle työpaikalle toimiva tasa-arvosuunnitelma. Akavan Erityisalat asiantuntijoineen tarjosi vankan selkänojan, johon tasa-arvolähettiläät saattoivat tukeutua huolehtiessaan tasa-arvon toteutumisesta työpaikoilla.

 

Syy kampanjoida tasa-arvon asialla oli ilmeinen. Liiton jäsenkunnasta naisia oli ja on edelleen yli 80 prosenttia, ja tasa-arvoon liittyviä työhyvinvointia ja työn tuottavuutta nakertavia haasteita riittää. Tasa-arvoteemaa onkin pidetty liitossa jatkuvasti esillä mm. kunta- ja eduskuntavaalien yhteydessä.

 

Lisäksi Akavan Erityisalat on viime vuosina korostanut hyvän julkisen hallinnon merkitystä kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytyksenä.

 

Moninaisuus on voima

Kirjallinen ilta on jo muodostunut perinteiseksijäsenten suosikiksi.
Akavan Erityisalojen profiili Akavan sisällä on terävöitynyt. Liittoa kehutaan asiantuntevaksi, aktiiviseksi ja idearikkaaksi yhteistyökumppaniksi, joka tekee sen mitä lupaa. Liitolla on edustajat kaikissa niissä toimielimissä, joissa Akavan Erityisalojen jäsenten asioista Akavassa ja sen neuvottelujärjestöissä JUKO:ssa ja YTN:ssä päätetään. Tärkeä virstanpylväs oli toiminnanjohtaja Salla Luomanmäen valinta Akavan varapuheenjohtajistoon vuonna 2008. Liiton koostuminen useista järjestöistä on koko sen 50-vuotisen olemassaolon ajan ollut sekä vahvuus että haaste. Monialaisuus antaa yhteistyölle voimaa ja luo synergiaa, mutta yhdistykset ajavat myös omia etujaan, rinnakkain ja ristikkäin.

 

Liiton perusolemukseen kuuluu se, että jäsenyhdistykset saavat pitää oman vahvan identiteettinsä. Yhteinen linja löydetään keskustellen ja sopien. Joskus se on työlästä, mutta kannattaa: juuri moninaisuutensa ansiosta Akavan Erityisalat seisoo jäsentensä edunvalvonnan ja työelämäkeskustelun etujoukoissa – avant garde!


Teksti: Elina Seppälä, historiantutkija (FT) ja tietokirjailija


> Tutustu juhlajulkaisuumme



Palaa otsikoihin ›