Ajankohtaiset

rss Ajankohtaiset

17.10.2018 14.34

Irtisanomislakihanketta vastustavat mielenilmaukset laajenevat

Katso Akavan Erityisalojen jäseniä koskevat ohjeet. Huomaa, että lakonalaista työtä ei tule tehdä.

Uutinen julkaistu 17.9.2018, päivitetty viimeksi 19.10.2018.

Monet ammattiliitot ovat ilmoittaneet ns. järjestöllisistä toimista, joilla vastustetaan maan hallituksen ns. irtisanomislakihanketta. Sillä heikennettäisiin irtisanomissuojaa alle 10 hengen yrityksissä. Toimet ovat esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja tai lakkoja. Kyse on laillisista poliittisista työtaistelutoimista.

 

Akavan Erityisalojen hallitus on päättänyt, ettei liitto ainakaan toistaiseksi itse aloita poliittisia työtaistelutoimenpiteitä irtisanomissuojan heikentämistä vastaan.  Liiton hallitus on kuitenkin tehnyt järjestöpäätöksen, joka mahdollistaa jäsenen osallistumisen toisen liiton  työtaisteluun niin, ettei työnantaja voi kohdistaa jäseneen rangaistustoimia. 

 

Akavan Erityisalat vastustaa irtisanomissuojan heikennystä


Liitto on antanut asiassa lausunnon, jossa perustellaan yksityiskohtaisesti, miksi lakiuudistus tulee vetää takaisin. Lausunnon tiivistelmä on luettavissa 14.8.2018 annetusta kannanotostamme


Liiton mielestä maan hallituksen myöhemmin tekemät lievennykset, muun muassa yrityskoon pienentäminen alle 10 henkeä työllistäviin, eivät muuttaneet lain perusongelmaa eli työntekijöiden asettamista eriarvoiseen asemaan yrityksen koon perusteella. Lue lisää 2.10.2018 annetusta kannanotostamme.

 

Toisen liiton työtaisteluun liittyviä ohjeita jäsenille

Akavan Erityisalojen hallitus päätti 14.9.2018 antaa liiton jäsenistölle luvan osallistua poliittisiin työtaistelutoimenpiteisiin työntekijän irtisanomissuojan heikentämistä vastaan silloin
-  kun jäsenen oman työehtosopimuksen solminut ammattiliitto osallistuu työtaisteluun tai
-  kun henkilöstö jäsenen työpaikalla muuten yleisesti osallistuu jonkin ammattiliiton järjestämään työtaisteluun.


Tämä järjestöpäätös varmistaa sen, ettei työnantaja voi kohdistaa jäseneen rangaistustoimenpiteitä.


Virkasuhteessa kuntaan, valtioon tai kirkkoon oleva henkilöstö ei voi osallistua poliittisiin mielenilmauksiin työajallaan.

 

Poliittiseen mielenilmaukseen osallistuminen on jokaisen oma päätös, ketään ei voi pakottaa osallistumaan.


Vaikket itse osallistu poliittiseen työtaistelutoimenpiteeseen, arvosta kollegan laillista osallistumista. Älä tee lakonalaisia, työtaisteluun osallistuvan työtä, vaan pitäydy omissa normaaleissa työtehtävissäsi.

 

Kun toimenpiteet laajenevat esimerkiksi ulosmarsseiksi tai lakoiksi, työnantaja todennäköisesti pidättää poissaolon osallistuvien palkasta. Huomaa, että Akavan Erityisalat ei korvaa poliittiseen mielenilmauksesta johtuvaa palkanmenetystä eikä maksa lakkoavustusta.


Ohje tilanteeseen, jossa työnantaja toisen liiton lakon yhteydessä sulkee työpaikan siten, että se estää Akavan Erityisalojen jäsentä tekemästä työtään: työsopimuslain mukaan työntekijällä on lähtökohtaisesti oikeus saada palkkansa työntekon estymisestä alkaen. Palkkaan on oikeus enintään seitsemältä päivältä.  

 

Yleisiä jäsenten kysymyksiä koskien JHL:n 22.10. alkamaan ilmoitettua lakkoa kuntasektorilla (päivitetty 19.10.)

Milloin on ilmoitettava osallistumisesta poliittiseen työtaisteluun?
- Poliittiseen lakkoon osallistumisesta ei tarvitse ilmoittaa etukäteen, mutta liittona suosittelemme etukäteen ilmoittamista, koska tällä tuetaan työpaikan avointa toimintakulttuuria ja hyvää yhteistoimintaa.


- Lakkoon osallistumisesta ja oman liiton päätöksestä on hyvä ilmoittaa ”hyvissä ajoin” etukäteen työnantajalle.


- Ilmoittaminen on hyvä tehdä etukäteen työntekijän oman edun kannalta. Tällöin ehkäistään mahdolliset selvittelyt tai seuraamukset poissaolosta. Oallistumisesta kannattaa ilmoittaa aina myös neuvottelujärjestömme JUKOn pääluottamusmiehelle.

 

Mitä tarkoittaa liiton ohje "Älä tee työtaisteluun osallistuvan töitä, vaan pitäydy omissa normaaleissa työtehtävissäsi."
- Pitäydytään omissa työtehtävissä. Tehdään työvuoroluettelon mukaisia työvuoroja ja työsopimuksen mukaisia tehtäviä.

- Työntekijän tai viranhaltijan ei tarvitse tehdä lakonalaista työtä (neutraliteettiperiaate). Ei myöskään toisen liiton määrittämän lakon alaista työtä.

- Ei vaihdeta vuoroa tai toimipistettä lakon alaiseen työhön > perusteena: kunnioitetaan toisen liiton lakkoa.

-Jos työnantaja määrää tekemään lakonalaista työtä, työntekijä noudattaa työnantajan määräystä. > Tämä perustuu työnantajan työnjohto-oikeuteen (direktio-oikeus). Tarvittaessa jälkikäteen ratkaistaan, onko työnantaja toiminut asiassa oikein.

- Jos ollaan toimipisteissä, joissa on vaikea erotella työtehtäviä (esim. kirjaston asiakaspalvelu), pyydetään esimiehiltä ohjeet tilanteeseen, jossa on työvuorossa on normaalia vähemmän työntekijöitä. Tällöin toimitaan seuraavasti
    • Pitäydytään pääasiallisissa työtehtävissä, normaaleissa työtehtävissä, normaalin työajan puitteissa.
    • Tehdään muita työtehtäviä kuten normaalissa työvuorossa tehtäisiin.
    • Pyydetään esimieheltä ohjeet, mitä tehtäviä jätetään tekemättä, jos työaika ei riitä kaiken tekemiseen - ei tehdä urakkatahtia.
    • Jos esimies ei anna ohjetta työtehtävien priorisoinnista, tehdään omaan harkintaan perustuen ne tehtävät, joiden tekemiseen normaali työaika riittää - ei tehdä urakkatahtia. Perustelu työtehtävien tekemättä jättämiseen on, ettei tehdä lakonalaista työtä - kunnioitetaan toisen liiton lakkoa.

Voiko osallistua toisen liiton ilmoittamaan poliittiseen lakkoon?
- Työsuhteisella työntekijällä on oikeus osallistua poliittiseen työtaistelutoimenpiteeseen.

- Työntekijä voi osallistua myös toisen liiton poliittisen työtaistelutoimenpiteeseen.

- Viranhaltija ei voi osallistua poliittiseen työtaistelutoimenpiteeseen työajalla.

Lisätietoja:

kuntasektorin neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisari, puh. 0201 235 363, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi

työmarkkinalakimies Kari Eskola, puh. 0201 235 367, kari.eskola@akavanerityisalat.fi


Palaa otsikoihin