Ajankohtaiset

rss Ajankohtaiset

13.5.2024 9.45

Helena Lamponen: Samapalkkaperiaatteen eteen tehtävä työtä

Pitkäaikainen edunvalvontajohtajamme Helena Lamponen suuntaa uusille urille. Mitä haasteita ja onnistumisia edunvalvontatyö on tuonut mukanaan? Lue Helenan haastattelu!

"Olen toiminut Akavan Erityisaloissa kahteen eri otteeseen. Olin lakimiehenä 1989–2010, jolloin hoidin yksityissektorin sekä valtion ja kirkon jäsenasioita ja edunvalvontaa.  

 

Suomeen perustettiin vuonna 2010 työ- ja elinkeinoministeriön yhteyteen yhteistoiminta-asiamiehen toimisto ja yhteistoiminta-asiamiehen virka. Kyseessä on puolueeton ja riippumaton lainvalvoja, tehtävänä valvoa yhteistoimintaa ja osallistumista koskevien lakien noudattamista yksityisellä sektorilla. Olin Suomen ensimmäinen yhteistoiminta-asiamies 2010–2014. Tuona aikana luotiin toimiston valvontakäytännöt ja tehtiin oikeudellisia linjauksia, joista osa kantaa tähän päivään saakka. 

 

Akavan Erityisaloissa edunvalvonta- ja lakipalveluissa toimin johtajana ja tiimin vetäjänä 2014–2024. Liitossa on osaava ja sitoutunut henkilöstö, jonka kanssa on ollut ilo tehdä työtä. 

 

Miksi aikoinaan hakeuduit liittojuristiksi?

Kiinnostuin ensimmäisten juristiopintojeni eli nykyisten maisteriopintojen aikana palkkaeroista, niiden sitkeydestä ja poistamisen vaikeudesta. Halusin työhön näiden kysymysten pariin. 


Miten työelämä on kehittynyt työvuosikymmeniesi aikana?

Jäsenten elämään vaikuttavat talouden nousut ja laskut ja toisaalta yhteiskunnalliset muutokset. Nämä ovat leimanneet työtä.

 

Palkkaerojen poistaminen on kesken. Työelämän monialainen joustavuus on lisääntynyt. Osin se tukee yksilön autonomiaa ja työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Osin on kyse sellaisten työn teon muotojen tavanomaistumisesta, jotka eivät mahdollista edes kohtuullista toimeentuloa. Päivittämistä tarvitaan myös työttömyysturvajärjestelmään, jota on tarpeen muuttaa vastaamaan yritys- ja työelämän muutoksia. 


Työn muutoksissa ja myllerryksissä turvallisuus ja terveellisyys ovat perusedellytyksiä laadukkaalle ja tuottavalle asiantuntija- ja esihenkilötyölle. Tämä tarkoittaa kognitiivista ergonomiaa ja työpaikkojen psykososiaalisen kuormituksen vähentämistä.

 

Mikä ollut myönteisin saavutus ja toisaalta mikä ollut pettymys uran varrella?

Nostan esille viime vuosilta joitakin saavutuksia, joissa Akavan Erityisalat on ollut aktiivinen toimija. Näiden eteen on tehty töitä vuosia. 

 

Vuonna 2022 merkittävä läpimurto olivat kunta- ja hyvinvointialueiden monivuotiset palkkaohjelmat, ulottuen vuoteen 2027. 


Akavan Erityisalat oli aktiivinen siinä, että edellisellä neuvottelukierroksella perhevapaauudistus ja perhevapaiden palkallisuus saatiin osaksi työ- ja virkaehtosopimuksia.

 

Vaikutimme työsopimuslain muuttamiseen niin, että kilpailukieltosopimukset tulivat maksullisiksi, mikä on aidosti vähentänyt niiden perusteetonta käyttöä. 


Veimme eteenpäin yhdenvertaisuuslain muutoksia, joilla on vahvistettu työnantajan velvoitteita edistää yhdenvertaisuutta, samoin veimme eteenpäin tarvetta laajentaa yhdenvertaisuusvaltuutetun valvontatoimivalta työelämän yksittäisasioihin.

 

Olimme mukana ajamassa EU:n kilpailuoikeuden tulkintamuutosta, joka nyt mahdollistaa yksinyrittäjille oikeuden työehtosopimustoimintaan. EU:n komission suuntaviivojen pohjalta av-käännösyritysten työehtosopimuksessa sovittiin keväällä 2023 yksinyrittäjien palkkioista, ensimmäistä kertaa Suomessa. Työehtosopimuksen sopijaosapuolia ovat Akavan Erityisalat ja Suomen Journalistiliitto yhdessä alalla toimivien yritysten kanssa.  

 

Pettymyksiin luen sen, että samapalkkaperiaate eli sama palkka samasta tai samanarvoisesta työstä, ei ole vielä toteutunut Suomen työmarkkinoilla. Tämän tavoitteen eteen on tehtävä  vielä paljon työtä. 

 

Miltä tilanne juuri nyt näyttää?

Hallitusohjelman kirjausten toteuttamisen takia Suomen työmarkkinat ovat poikkeuksellisen suuressa muutoksessa monella tasolla. Muutosten seuraukset ja yhteisvaikutukset ovat tässä vaiheessa vielä ennakoimattomia.   

 

Mihin suuntaat seuraavaksi ja millä mielellä?

Ammattijärjestötyö oli haaveeni, ja se on täyttynyt täysimääräisesti. Minulla on tutkijan koulutus, olen oikeustieteen tohtori ja työoikeuden dosentti, minkä lisäksi minulla on myös muita ammatillisia pätevyyksiä. Lomien jälkeen suunnitelmissa on siirtyä toteuttamaan näiltä ammatillisilta pohjilta pitkään pohtimaani yrittäjyyttä.  

 


Palaa otsikoihin