Ajankohtaiset

rss Ajankohtaiset

19.10.2020 10.20

Elina Viitaniemi ehdokkaana Akavan opiskelijoiden puheenjohtajaksi

Elina Viitaniemi on Akavan Erityisalojen ehdokas Akavan opiskelijoiden puheenjohtajaksi kaudelle 2021. Espoossa asuva Viitaniemi opiskelee restonomiksi Haaga-Heliassa.

- Sydämeni sykkii opiskelijoiden edunvalvonnalle ja jatkuvalle osaamisen kehittämiselle. Olen SURE - Suomen Restonomiliiton jäsen, akavalainen ja #ylpeästiAMK, tiivistää Viitaniemi.

Miksi lähdit ehdokkaaksi?

- Minulla on kova tahto vaikuttaa opiskelijoiden oikeuksiin niin opinnoissa kuin työelämässä. Haluan olla avainasemassa kehittämässä ratkaisuja, kun me yhteiskuntana ryhdymme korjaamaan pandemian ravistelemaa työelämäkenttää.


- Opiskelijoiden usko opintojen jälkeiseen työllistymiseen on taattava ja tämä onnistuu luomalla konkreettista tukiverkostoa, johon kuuluvat korkeakoulut, työnantajat sekä ammattiliitot.


- Puheenjohtajana toisin Akavan opiskelijoiden toimintaa lähemmäs opiskelijoita ja tätä kautta lähemmäs Akavaa ja sen jäsenjärjestöjä. Ammattiliittokentän tulee tehdä yhteistyötä, jotta nuorten usko tulevaisuuteen saadaan taattua.


Mitä asioita pidät tärkeänä Akavan opiskelijoiden toiminnassa?

- Akavan opiskelijat on suunnannäyttäjä tulevaisuuden korkeakoulutetuille sekä korkeakoulutukselle. Toiminnan tulee olla näkyvä osa opiskelijan arkea jo korkeakouluopintojen alusta lähtien. Akavan opiskelijat yhdistävät tulevaisuuden työvoiman tukevaan ja suojelevaan ammattiliittoon.


- Koronavuosi ja jatkuvat lomautukset ovat osoittaneet ammattiliittojen tärkeyden, ja nyt jos koskaan on otollinen aika näyttää se. Tämä voidaan saavuttaa yhteistyöllä kaikkien akavalaisten ammattiliittojen kanssa.


- Toiminnan piiriin tulee olla helppo päästä ja palveluita on tarjottava matalalla kynnyksellä. Päätöksenteosta tulee tehdä läpinäkyvää: tätä voidaan tehdä konkreettisesti esimerkiksi nettisivuja kehittämällä.


Mitä asioita haluaisit kehittää Akavan opiskelijoiden toiminnassa?

- Tulee olla rohkeampi aloitteiden tekijä ja keskusteluiden avaaja. On otettava vahvemmin kantaa etenkin hyvinvointipoliittisiin asioihin, jotka koskevat opiskelijoita. Hyvinvoiva opiskelija valmistuu ajallaan.


- Työelämän rakenteiden on oltava kunnossa ja valmiina tukemaan työelämään siirtyvää opiskelijaa. Työkulttuuri vaatii muutosta entistä enemmän jaksamista ja työkykyä tukevaksi.


- Työllisyysaste tulee saada nousuun. Yhteiskunnan tulee myös varautua tukemaan nyt valmistuvia opiskelijoita, jotta heitä ei tulevaisuudessa tunneta kadonneena sukupolvena.


Millaisena näet akavalaisen toiminnan nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta?

- Liityin ammattiliittoon jo opintojeni alussa, koska halusin turvata opintojen aikaisen työelämän.


- Tiedän kuitenkin lähipiistäkin monta opiskelijaa, jotka ovat havahtuneet ammattiliiton jäsenyyden merkitykseen vasta nyt koronavuonna esimerkiksi lomautuksen vuoksi. Monet ovat sanoneet, että ammattiliitto on koettu vuosikymmenten takaisena juttuna. Myös työtilanne on ollut riittävä eikä ole ollut pelkoa työttömyydestä. Mikäli työpaikalla on ollut epäkohtia, on ollut helpompi vain vaihtaa työpaikkaa kuin hakea apua ongelmien selvittämiseen.


- Akavalla ja akavalaisilla liitoilla on suuri etulyöntiasema näiden asenteiden muuttamisessa. Se hyöty, jonka aiemmat sukupolvet ovat nähneet ammattiliitoissa, tulee tuoda nyt myös nuorten ja opiskelijoiden tietouteen.


> Katso myös video


Akavan opiskelijoiden puheenjohtajan valitsee Akavan opiskelijoiden valtuuskunta 27. marraskuuta.


”Elina osaa nostaa esiin epäkohdat, mutta myös tarjota niihin konkreettisia ratkaisuja. Hän haluaa tehdä korkeakouluopiskelijoiden arjesta parempaa ja hän ymmärtää hyvinvoinnin ja jaksamisen merkityksen. Omalla toiminnallaan Elina innostaa myös muita.” Niklas Honkalehto, Suomen Restonomiliitto SUREn puheenjohtaja.


Palaa otsikoihin