Työpaikkakiusaaminen, häirintä
Työpaikkakiusaaminen, häirintä
Työpaikkakiusaaminen on tutkimustulosten mukaan yleinen ongelma suomalaisilla työpaikoilla. Työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2016 työolobarometri kertoo, että 37 prosenttia suomalaisista palkansaajista työskenteli työpaikassa, jossa esiintyi henkistä väkivaltaa tai työpaikkakiusaamista työtovereiden taholta joko joskus tai jatkuvasti.
Kaiken kaikkiaan henkistä väkivaltaa tai kiusaamista esiintyi vuonna 2016 joltakin taholta (asiakkaat, työtoverit tai esimiehet) joko joskus tai jatkuvasti työpaikoissa, joissa työskentelee 55 prosenttia työolobarometrin vastaajista. Siis useamman kuin joka toisen työpaikalla esiintyy ainakin joskus kiusaamista tai henkistä väkivaltaa joltakin taholta.
Vastaajista 7,6 prosenttia kertoi kiusaamista ja henkistä väkivaltaa esiintyvän työpaikallaan jatkuvasti. Vain hieman alle puolet, 44,7 prosenttia, ei kokenut kiusaamista ja henkistä väkivaltaa esiintyvän työpaikallaan lainkaan. Osuus on pysynyt likipitäen muuttumattomana vuodesta 2012.
Naiset kokevat työpaikoillaan esiintyvän henkistä väkivaltaa tai työpaikkakiusaamista selvästi useammin kuin miehet. Ero näkyy sekä asiakkaiden, työtovereiden että esimiesten taholta tapahtuvassa kiusaamisessa ja henkisessä väkivallassa.
Miten tunnistan häirinnän tai epäasiallisen kohtelun ja kuinka toimin?
Otanko yhteyttä työsuojelupiiriin vai ammattijärjestöön?
Mihin yhdenvertaisuuslaki velvoittaa?
Koen, että työnantajani yrittää päästä minusta eroon aliarvioimalla minua julkisesti