Työpaikallamme ei työskentele yhtään miestä. Tuleeko tasa-arvosuunnitelma silti laatia?
Työpaikallamme ei työskentele yhtään miestä. Tuleeko tasa-arvosuunnitelma silti laatia?
Lain mukaan tasa-arvosuunnitelma täytyy laatia, jos työnantajan palveluksessa olevan henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Työpaikallamme ei työskentele yhtään miestä. Tuleeko tasa-arvosuunnitelma silti laatia?
Tasa-arvolain tarkoitus ei ole pelkästään edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa vaan estää kaikkea sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Lain tarkoitus on myös parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä ja estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä. Työnantajalla on velvollisuus edistää tasa-arvoa riippumatta työntekijöiden lukumäärästä. Isommissa työpaikoissa huolellisesti laadittu tasa-arvosuunnitelma on käytännön väline tasa-arvon edistämiseen ja palkkatasa-arvon saavuttamiseen.
Vaikka työpaikalla työskentelisi vain naisia tai vain miehiä, epätasa-arvoa voi silti esiintyä. Erityisesti naisten kohdalla saattaa esiintyä raskauteen ja perhevapaisiin liittyvää syrjintää. Tyypillisimmät tilanteet liittyvät työhönottoon, määräaikaisten työsopimusten jatkamiseen ja perhevapaalta palaamiseen. Myös miesvaltaisessa työpaikassa voi esiintyä epätasa-arvoa, joka ilmenee esimerkiksi vaatimuksena joustaa työaikojen suhteen tai oletuksena, ettei isä jää kotiin hoitamaan sairasta lasta.
Tasa-arvosuunnitelma on laadittava, vaikka työpaikalla olisi edustettuna vain toista sukupuolta. Tällöin hyvä tasa-arvosuunnitelma antaa vastauksen, miksi sukupuolijakauma ei ole tasapainossa. Tasa-arvosuunnitelma paljastaa, jos rekrytointiprosessissa on puutteita tai, jos työolot eivät sovellu sekä naisille että miehille. Suunnitelma kertoo myös perhevapaiden jakautumisesta ja työjärjestelyistä, jotka helpottavat työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista.