Työnantaja ilmoittanut lakkauttavansa vuosilomalakia pidemmät vuosilomat
Vuosilomalakia pidempien vuosilomien lakkauttaminen
Työnantajani haluaa alentaa palkkaani heikentyneen työsuoritukseni perusteella ja lakkauttaa työpaikallani vuosittain maksettavan liikunta- ja terveysrahan. Työnantaja on myös ilmoittanut lakkauttavansa vuosilomalakia pidemmät vuosilomat. Voiko palkkaani alentaa ja etuuksia alentaa? Menetänkö ylimääräisen talvilomaviikon?
Tehdyt sopimukset sitovat oli sitten kysymys omasta työsopimuksesta tai työsuhdetta säätelevästä työehtosopimuksesta. Työnantaja ei siis voi yksipuolisesti muuttaa työsuhteen ehtoja vaan muutoksista työsuhteen ehtoihin tulee sopia yhteisymmärryksessä. Työnantajalla on kuitenkin oikeus yksipuolisesti muuttaa työsuhteen ehtoja, jos työnantajalla olisi lailliset perusteet päättää työsuhde. Tällöin työnantaja saa vaihtoehtona työsuhteen päättämiselle tarjota työtä uusilla ehdoilla. Työntekijällä on tällöinkin mahdollisuus hyväksyä tai hylätä työnantajan tarjous, mutta jos työntekijä hylkää tarjouksen, työsuhde päättyy irtisanomisajan jälkeen. Vanhoilla ehdoilla jatketaan silti irtisanomisaika. Työntekijällä säilyy luonnollisesti tässäkin tapauksessa mahdollisuus riitauttaa irtisanomisen peruste.
Työntekijän kannalta riskinä on, että työnantaja toteuttaa muutokset työntekijän hiljaisesti ”hyväksyessä” muutokset. Tällöin saatetaan katsoa, että vakiintunut käytäntö on korvannut työsopimuksessa sovitut ehdot.
Työnantajalla on työn suorittamiseen liittyvä johto- ja valvontaoikeus. Työnantajan käyttäessä tätä lainmukaista ns. direktiovaltaansa kyse ei kuitenkaan saisi olla varsinaisesti työsuhteen ehdon muuttamisesta, vaan tällöin tulee toimia työsopimuksen asettamien rajojen sisällä. Työsopimuksessa nimenomaisesti sovitut ehdot kuten palkka tai vuosiloma ovat aina olennaisia työsuhteen ehtoja. Työnantaja pyrkii yleensä sopimaan erityisesti työtehtävistä, työajasta ja työntekopaikasta varsin yleisluontoisesti, jotta direktiovalta jäisi mahdollisimman laajaksi. Poikkeuksellisissa tilanteissa työnantajalla voi olla perustellusta syystä oikeus muuttaa työsuhteen ehtoja väliaikaisesti.
Jos työnantaja on vaihtunut ns. liikkeenluovutustilanteessa, työsuhteen ehdot säilyvät siirryttäessä uuden työnantajan palvelukseen. Uudella työnantajalla ei ole parempaa oikeutta muuttaa työsuhteen ehtoja kuin vanhalla työnantajalla. Liikkeenluovutus johtaa silti usein esim. työehtosopimuksen vaihtumiseen, jossa työsuhteen ehdot voivat laillisesti heikentyä entisestä.
Euromääräinen palkka on olennainen työsuhteen ehto eikä työnantajasi voi laskea kiinteää palkkaasi. Jos sen sijaan olet esim. työehtosopimuksen kautta osa jotakin palkkausjärjestelmää, palkkaasi kuuluva henkilökohtainen suoritusosa voi vaihdella. Tällöinkin työnantajan on arvioitava järjestelmän mukaisilla kriteereillä oikein työsuoritukseksesi ja pysyttävä perustelemaan palkanalennus.
Jos oikeutesi liikunta- tai terveysrahaan perustuu sopimukseen, työnantajasi ei voi sitä yksipuolisesti muuttaa. Mikäli kyseessä on vain ns. henkilökuntaetu, joka ei ole vakiintunut, työnantajasi voi sitä muuttaa tai ottaa edun pois. Lähinnä vain sovellettavan työehtosopimuksen vaihtuminen voi johtaa tilanteeseen, jossa sinulle jo olevan pidemmän vuosiloman poistaminen voisi tulla arvioitavaksi.