Perhevapaat ja tasa-arvolaki
Perhevapaat ja tasa-arvolaki
Työelämässä voi joutua syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi monesta eri syystä, esim. sairaus, kansalaisuus, ikä, sukupuoli, yms. Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa (tasa-arvolaki) säädetään nimenomaan sukupuoleen perustuvan syrjinnän estämisestä. Lain tavoitteena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä sekä edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa ja parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä.
Yhtenä tärkeänä työelämään liittyvänä osana on kieltää syrjintä raskauden ja perhevapaiden perusteella. Tasa-arvolain mukaan työnantajan menettelyä on pidettävä syrjintänä, jos työnantaja:
- työhön ottaessaan,
- tehtävään tai koulutukseen valitessaan,
- palvelussuhteen kestosta tai jatkumisesta taikka
- palkka- tai muista palvelussuhteen ehdoista päättäessään
- menettelee siten, että henkilö joutuu raskauden, synnytyksen tai muun sukupuoleen liittyvän syyn perusteella epäedulliseen asemaan.
Työnantaja ei siis saa työhön ottaessa tai tehtävään tai koulutukseen valitessaan syrjäyttää henkilöä raskauden, synnytyksen tai perhevapaan vuoksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei työnantaja voi myöskään työhaastattelussa kysyä mahdollisesta raskaudesta tai perheen huoltovelvoitteista.
Työhaastattelussa saa kysyä vain sellaisia kysymyksiä, joilla voi olla vaikutusta kyseisen tehtävän hoitamiseen.
Määräaikaisten palvelussuhteiden osalta tasa-arvolaki kieltää työsuhteen keston rajoittamisen vain äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan alkuun. Samoin määräaikaista työsopimusta ei saa jättää raskauden tai perhevapaan takia uusimatta silloin, kun työ jatkuu. Jos siis määräaikainen työsopimus päättyy esim. vanhempainvapaan aikana, ei työnantaja saa olla jatkamatta määräaikaisuutta, jos tätä olisi jatkettu ns. normaalitilanteessa. Perhevapaalla olevaa työntekijää on tässä tapauksessa kohdeltava kuin hän ei olisi perhevapailla.
Raskauden, synnytyksen ja perhevapaan vuoksi ei saa asettaa eri asemaan myöskään palkka- tai muista palvelussuhteen ehdoista päätettäessä, eikä työntekijää voi tietenkään näistä syistä myöskään irtisanoa.
Jos olet joutunut tai epäilet joutuneesi työpaikalla kielletyn syrjinnän kohteeksi, kannattaa sinun ottaa asia esille työpaikkasi luottamusmiehen (jos työpaikallasi on sinua edustava luottamusmies) kanssa tai sitten voit olla suoraan yhteydessä liiton lakimieheen tilanteen arvioimiseksi.
Tasa-arvolain rikkomisesta voi vaatia työnantajalta hyvitystä. Kanne hyvityksen suorittamisesta on nostettava kahden vuoden kuluessa syrjinnän kiellon rikkomisesta. Työhönottotilanteissa kanne on kuitenkin nostettava vuoden kuluessa syrjinnän kiellon rikkomisesta.