Sairauslomatodistus

Keskustelin lähiesimieheni kanssa ja hän sanoi, että pitkät sairauslomat hyväksyy hänen esimiehensä, joka kuulemma haluaa aina nähdä lääkärintodistukset. Pelkään, että diagnoosin näkeminen saattaa leimata minut ja vaikeuttaa töihin paluuta sekä pahimmillaan vaikuttaa määräaikaisen työsopimukseni uusimiseen myöhemmin.

Jokaisella on oikeus yksityisyyden- ja tietosuojaan. Työntekijän yksityisyydensuojaa turvaa sekä yksityisyyden suojasta työelämässä annettu laki että henkilötietolaki. Nämä lait asettavat rajoituksia sille, mitä työntekijän tietoja voidaan käsitellä, missä laajuudessa ja millaisin edellytyksin.

Työnantajalla on oikeus käsitellä työntekijän terveydentilatietoja, jos tiedon käsitteleminen on tarpeen sairausajan palkan tai siihen rinnastettavien terveydentilaan liittyvien etuuksien vuoksi. Tietoja saa käsitellä myös sen selvittämiseksi, onko työstä poissaoloon perusteltu syy, tai jos työntekijä haluaa, että hänen työkykyisyyttään selvitetään terveydentilaa koskevien tietojen perusteella.

Terveystietoja saavat käsitellä vain ne henkilöt, jotka tietojen perusteella valmistelevat tai tekevät työsuhdetta koskevia päätöksiä tai toimeenpanevat niitä. Työnantajan on nimettävä nämä henkilöt tai määriteltävä tehtävät, joihin sisältyy terveystietojen käsittelyä. Tietoja käsittelevät henkilöt eivät saa kertoa asioita sivullisille työsuhteen aikana eikä sen päättymisen jälkeen.

Työsopimuslaissa sekä työ- ja virkaehtosopimuksissa on määräyksiä sairausajan palkanmaksusta. Sairausajan palkan maksamisen edellytyksenä on pääsääntöisesti, että työntekijä toimittaa lääkärintodistuksen työnantajalle. Lisäksi useissa sopimuksissa on määräys, jonka mukaan työnantaja hakee sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen itselleen siltä ajalta, jolta hän maksaa työntekijälle palkkaa. Edellä mainittuja sopimuksia on tulkittu siten, että työnantajalla on oikeus saada tietoonsa lääketieteellinen taudinmääritys (diagnoosi), jonka perusteella hän tutkii, onko työntekijä oikeutettu sairausajan palkkaan. Työntekijän ei ole pakko toimittaa diagnoositietoja sisältävää lääkärintodistusta työnantajalle, mutta mikäli todistusta ei toimiteta, työntekijä voi menettää sairausajan palkan. Sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen saa näissä tapauksissa hakea itse.

Yhdenvertaisuuslaki säätelee syrjinnästä työhönotossa. Lain mukaan mikä tahansa työhönottoon liittyvä päätös, jolla on syrjitty jotakuta mm. terveydentilan perusteella, voi johtaa hyvitysseuraamukseen. Tämän voi katsoa koskevan myös tilanteita, joissa määräaikaisen työsuhteen kestoa tai sen jatkumista rajoitetaan terveydentilasta johtuvan syyn vuoksi (kuten alussa esitetyn kysymyksen esittäjä pelkää). Terveydentila voi estää työsuhteen jatkamisen lähinnä vain silloin, jos työntekijää voidaan pitää sairauksiensa vuoksi työhön kykenemättömänä. Mikäli määräaikaisen työsopimuksen päätyttyä samaa määräaikaista työtä on edelleen tarjolla, työnantaja ei saa jättää uusimatta määräaikaisen työntekijän työsopimusta terveydentilan perusteella (sairaus on syrjintäperuste). Henkilö voidaan kuitenkin jättää valitsematta jatkoon, jos työnantajalla on muu hyväksyttävä syy (esim. henkilön puutteellinen työsuoritus) olla jatkamatta määräaikaista työsuhdetta.